Podłoże roślinne pod żwir !?!
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Pomocy im dłużej czytam to forum tym bardziej głupieje jeden mówi JBL to syf inny że cudo, kolejny tetra, inny filtus trzeci że to nie. PARADOKS!!
Mam kilka baniaczków ale teraz zakładam 200L i chcę sprubować z podłożem roślinnym pod żwir
które mam wybrać JBL aqua basic , MHK filtusa, tertra czy może jeszcze co innego ???
Proszę o odpowiedz osoby doświadczone z danym produktem , a nie : "bo mi się wydaje że to będzie lepsze" itp. I PROSZĘ O ODPOWIEDZI NA TEMAT I NIE ZAJMOWANIE SIĘ WYPOWIEDZIAMI INNYCH OSÓB
Proszę o argumenty !
Z góry Dzięki  [/url]
-
gregorysum
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja stosuję Sera Floredepot i moje roślinki pięknie rosną, a jak jeszcze potem dodaję Sera Florena (nawóz w płynie) to roślinki mają ładniejsze kolory  Ale teraz mi się skończył ten nawóz pod podłoże i do nowego zbiornika zamierzam użyć produktów ADA, które niestety są dosyć drogie...
-
Gość
●
Myślę że trudno będzie znalęźć odpowiedź na twoje pytanie , głównym kryterium przy wyborze podłoża jest cena . Ja przygotowuje sie do restartu ,pod spod pojdzie Tetra i moze torf ,na wierzch filtus (jak zabraknie kasy to wymieszany ze zwirkiem). Zastanawiam się jeszcze nad volcanitem ,ma on w sobie zelazo ,nie wiem jak to wplynie na nawozenie seria PG, czy nie przedawkuje. Jak znajdziesz odpowiedz daj znac.
-
jaca76
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Proszę o dalsze propozycje
-
gregorysum
●
gregorysum napisał(a):Proszę o dalsze propozycje
Gdybym miał ponownie (od początku) zakładać akwarium roślinne, pod żwir umieściłbym mieszanknę ziemi i torfu.
Ziemia najlepiej zmineralizowana, o jak najmniejszej zawartości nierozłożonych szczątków roślin. Torf włóknisty rozdrobniony.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Witam!
IMHO na temat JBL Basis Plus:
jest ok - efekty widać, rośliny ładnie się ukorzeniają, ale...
trzeba bardzo uważać przy pracach w akwarium i przesadzaniu roślin, by to podłoże nie miało bezpośredniej styczności z wodą - inaczej plaga glonów jak w banku.
pozdrawiam,
mjx
-

mjx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
-
Ja pod żwir zastosowałem glinę. Rośliny pięknie na tym rosną. Do wody dodaję tylko PGC, 4 "psiknięcia" co 4 dni. Glonów zero.
-
jaroslawp
●
jaroslawp napisał(a):Ja pod żwir zastosowałem glinę.
A skąd masz glinę  Też myślałem o takim rozwiązaniu, ale to co znajdowałem chyba nie nadawało się do akwa 
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
Zauważyłem piękną hałdę jasnej gliny przypominającej less, przy wykopach pod jakąś kanalizację na budowie osiedla. Wykop miał ok. 2m głębokości, więc założyłem, że materiał jest w miarę czysty. Prażyłem ją w piekarniku w 200°C ok pół godziny. Po wystudzeniu ułożyłem na dnie zbiornika ok.2cm warstwę i przykryłem płukanym żwirem ze żwirowni. Żwir też sam zebrałem z hałdy urobku.
Baniak po dwóch miesiącach wygląda tak
Aranżacja żadna, bo zależało mi na przyjęciu się roślin, a ostatnio kupiłem paletki i teraz, zanim się nie zaaklimatyzują nic nie będę zmieniał.
-
jaroslawp
●
Wow super baniaczek .napisz cos wiecej  swietlenie nawozenie
-
jaca76
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Mój baniak to nic specjalnego, nie nadaje się jeszcze do wstawienia do galerii. Może za jakiś miesiąc, gdy już zrobię ostateczny aranż. Oświetlenie to 4×80W T5 OSRAM 965, CO2 24h na dobę. Jak już pisałem wcześniej, do wody dodaję tylko PGC i od czasu do czasu FerroAktiv.
-
jaroslawp
●
już postawiłem nq tetre comlete substrate. Fajnie rosną 
-
gregorysum
●
-

QQ
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Witam drogich akwarystów .
Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie .
Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Witam!!!
Czy ktoś już miał przyjemność przetestować te hormony?? jaka jest różnica między AUXINS-GIBBERELLINS-ZEATIN ???
Pozdrawiam
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Zapraszam do udziału w ankiecie
Czesc mam pytanie, kiedy lejecie nawozy - pytanie nie jest kiedy wam pasuje. Ale kiedy POWINNO sie lac nawozy by nie dokarmiac tych niechcianych roslin (glon) - rano czy na noc?. I gdzie moge znalesc ...
|
|