Kubełek - w jakiej odległości od akwarium ? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kubełek - w jakiej odległości od akwarium ?

Liczba wyświetleń: 2510·Odpowiedzi: 7
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:
Witam.
Proszę o radę : czy filtr kubełkowy może stać w odległości ok.1m od akwarium?
Boję się że nie da się spać w nocy.Mam tylko jeden pokój i akwarium stoi w odległości
1.20 m od łóżka i 50 cm od ściany dzielącej z przedpokojem .Mam pomysł, żeby filtr wystawić na przedpokój (dziura w ścianie na węże).Czy to ma sens ? Zastanawiam się też nad wyborem filtra Unimax 250 , czy Eheim Professionel 2224 ,czy rzeczywiście Eheim jest cichszy?
Będę wdzięczna za opdowiedzi. Serdecznie pozdrawiam.

saga
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
saga napisał(a):Witam.
Proszę o radę : czy filtr kubełkowy może stać w odległości ok.1m od akwarium?
Boję się że nie da się spać w nocy.Mam tylko jeden pokój i akwarium stoi w odległości
1.20 m od łóżka i 50 cm od ściany dzielącej z przedpokojem .Mam pomysł, żeby filtr wystawić na przedpokój (dziura w ścianie na węże).Czy to ma sens ? Zastanawiam się też nad wyborem filtra Unimax 250 , czy Eheim Professionel 2224 ,czy rzeczywiście Eheim jest cichszy?
Będę wdzięczna za opdowiedzi. Serdecznie pozdrawiam.

Nie wiem czy Eheim jest cichszy. I czy wogóle może być coś cichszego od Unimaxa ;). Mimo dużego natlenienia wody Unimaxa nie słyszę wcale. I nie dlatego żebym miał problemy ze słuchem :D. Oczywiście trzeba zadbać o to aby rury nie rezonowały i dobrze jest podłożyć pod filtr jakąś podkładkę (np. książkę - jeden tom dzieł zebranych Lenina lub coś równie cennego i pasjonującego). Filtr stoi u mnie w zamkniętej szafce pod akwarium.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

02 wrz 2006, 23:55   (#3)  

Moim zdaniem wcale nie jest cichy ten Unimax, u mnie stoi w szafce pod akwa, dwa metry od mojego łóżka. Szafwa wygłuszona gąbką sinusoidalna, filtr stoi na podkladce wygłuszającej, otwór na węże jest ogumowany aby nie było żadnych drgań a mimo to ciągle słysze lekkie buczenie. Nie jest ono co prawda denerwujace ale nikt mi nie wmówi, że to bardzo cichy filtr. Jest cichszy od moich poprzednich filtrów wewnętrznych, ale nie dużo.
A poza tym to po miesiącu chyba stracił gdzieś szczelność bo zasysa skądś powietrze, chyba na oringach :\

matystm

03 wrz 2006, 01:28   (#4)  

Witam

IMHO z dłużdzymi przewodami to niegłupi pomysł. Tylko pamiętaj o tym, że im dłuższy przewód tym większy stawia opór, więc musiałbyś grubsze przewody zastosować.

fiuczer

03 wrz 2006, 02:53   (#5)  

Jestem podobnego zdania jak „Diki”. Mam Unimaxa i Fluvala i to właśnie Unimax jest cichszym filtrem. Jeśli go cokolwiek słuchać to tylko wtedy jak jest źle odpowietrzony.
Więc kolega, który ma z tym problemy powinien sprawdzić szczelność całej instalacji od strony zasysania wody z akwarium. Myślę, że przedłużanie przewodów nie jest najlepszym pomysłem, wszystkie filtry, z jakimi miałam dotąd do czynienia pracowały tym wydajniej i ciszej im mniejsze były opory, jakie stwarzała przepływająca przez nie woda łącznie z wężami.

ratafia
Ranga: Poznaje temat

Robcio Łódź

03 wrz 2006, 17:19   (#6)  

Jako posiadacz Fluvala, mogę potwierdzić to co napisał(a) Ratafia. To zdecydowanie nie jest cichy filtr :twisted:
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Robcio
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zobek Gliwice

03 wrz 2006, 20:38   (#7)  

Robcio napisał(a):Jako posiadacz Fluvala, mogę potwierdzić to co napisał(a) Ratafia. To zdecydowanie nie jest cichy filtr :twisted:

A ja jako posiadacz fluvala stanowczo protestuję. Widać albo ja mam szczęście, albo wy peccha :wink:

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

03 wrz 2006, 21:12   (#8)  

no nie wiem bo nie słyszałem ani fluvala ani aquaela ale ;) nie przesadzajmy z głośną pracą tych filterków. na pewno da się spać. osobiście mam tetre i trzeba się dobrze wsłuchać, żeby coś usłyszeć. Poza tym można się przyzwyczaić do tak cichego szumiku. pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1539
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3432
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3719
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
filtr_zewnetrzny_oase_biomaster_600_(nowa_seria)-i-27838-1-500.jpg

Ankieta: jakiej firmy filtr posiadamy w naszych akwariach

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 69 · Wyświetlenia: 77626
Na forum bardzo często padają pytania jakiej firmy filtry są godne polecenia. Pomóżmy początkującym oddając głos w ankiecie nt. marek posiadanych przez nas filtrów. Ponieważ wielu z nas posiada więc...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 331
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1343
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Jaki filtr do akwarium Optibent 70 ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2443
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki. Myślałem o Fan 2, znalazłe...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3837
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Akwarium 300 L i dwa filtry wewnętrzne Fan-3

densen w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1925
Witam Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...

Podżwirówka i kubełek jednocześnie?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2351
Cześć. Chciałem zapytać co sądzicie o koncepcji zbiornika gdzie za filtrację będzie odpowiadać jednocześnie filtr kubełkowy i podżwirowy, przy następujących założeniach: - roślinność to wyłącznie mchy...

Statystyki

Ten temat przegląda 208 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 206 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.