Statecznik elektroniczny - problem z delikatnymi drganiami
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam!
Postanowiłem przerobić oświetlenie w pokrywie aluminiowej firmy AquaBoro. Statecznik konwencjonalny zastąpiłem dwoma statecznikami elektronicznymi firmy VosslohSchwabe ELXc236, do których podłączyłem po dwie rury 18W (co mi dało w sumie 64W  ).
Moja spostrzegawcza żona  zauważyła jednak, że po tych zmianach zaczęła delikatnie drżeć obudowa pokrywy  . Przez przypadek spostrzegłem, iż dotykając jednocześnie pokrywy i kaloryfera odczuć można delikatne "kopnięcia" (takie jak dotykając naelektryzowanego koca).
Drżenie nie ustępuje również po wyłączeniu światła przez elektroniczny programator.
Jeszcze jedna ciekawostka - drżenie pokrywy ustępuje po ściągnięciu z niej belki oświetleniowej, ale jeżeli osoba, która zdjęła tę belkę i trzyma ją w ręce dotknie pokrywy, druga osoba automatycznie odczuwa drgania pokrywy.
Pomocy! NIe wiem sam, co z tym zrobić mam! 
-
kbi
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moja spostrzegawcza żona Mr. Green zauważyła jednak, że po tych zmianach zaczęła delikatnie drżeć obudowa pokrywy Crying or Very sad . Przez przypadek spostrzegłem, iż dotykając jednocześnie pokrywy i kaloryfera odczuć można delikatne "kopnięcia" (takie jak dotykając naelektryzowanego koca).
To absolutnie normalne. Dotknij włączonego komputera i kaloryfera - to samo.
Podłóż coś pod statecznik, jeśli jest na zewnątrz. Cienki kawałek styropianu, gąbki.
-

Rumcajs
●
- Ranga: Poznaje temat
Rumcajs napisał(a):Moja spostrzegawcza żona Mr. Green zauważyła jednak, że po tych zmianach zaczęła delikatnie drżeć obudowa pokrywy Crying or Very sad . Przez przypadek spostrzegłem, iż dotykając jednocześnie pokrywy i kaloryfera odczuć można delikatne "kopnięcia" (takie jak dotykając naelektryzowanego koca).
To absolutnie normalne. Dotknij włączonego komputera i kaloryfera - to samo. Podłóż coś pod statecznik, jeśli jest na zewnątrz. Cienki kawałek styropianu, gąbki.
Jest to normalne w przypadku złej/uszkodzonej instalacji elektrycznej. Komputer mam dodatkowo uziemiony i nie mam problemów z róznicą potencjałów. Jedynie co kopie to wtedy kiedy dotknę obudowy i kabla telewizyjnego, ale to jest winą iż najbliższy wzmacniacz jest 200m ode mnie i jest zasilany z innego trafo.
Sprawdź dobrze podłączenia. Czy obudowę masz uziemioną? Bo jeśli tak, to być może faza idzie na obudowę i dlatego czujesz uczucie kopania. Być może, również że są uszkodzone jakieś kable.
-
chrisowaty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zgierz k/Łodzi
Podłóż coś pod statecznik, jeśli jest na zewnątrz. Cienki kawałek styropianu, gąbki
Wydaje mi się jednak, że drgania nie pochodzą od mechanicznego drgania stateczników (które przecież podczas pracy nie drgają). Poza tym, zwracam uwagę na fakt, iż drgania nie ustają po wyłączeniu światła przez programator elektroniczny. Same stateczniki są schowane w pokrywie w aluminiowej rurze, w której firma AquaBoro fabrycznie chowa statecznik konwencjonalny. Czy obudowę masz uziemioną? Bo jeśli tak, to być może faza idzie na obudowę i dlatego czujesz uczucie kopania.
Pokrywy nie mam uzieminej. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, w którym kontakty nie mają uziemienia. Jast jeden kontakt w łazience z bolcem uziemiającym, ale bolec jest podłączony pod kabel, który jest podłączony do jednego z otworów kontaktu. Nie jestem specem w elektryce i nie wiem czy tak samo mogę podłączyć uziemienie do stateczników w pokoju. Jesli tak to jak sprawdzić, do którego kabla mogę podłączyć uziemienie.
-
kbi
●
kbi napisał(a):Pokrywy nie mam uzieminej. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, w którym kontakty nie mają uziemienia. Jast jeden kontakt w łazience z bolcem uziemiającym, ale bolec jest podłączony pod kabel, który jest podłączony do jednego z otworów kontaktu. Nie jestem specem w elektryce i nie wiem czy tak samo mogę podłączyć uziemienie do stateczników w pokoju. Jesli tak to jak sprawdzić, do którego kabla mogę podłączyć uziemienie.
Nie rób tego przy statecznikach!!!!!!!!!!!!!!. Jeżeli nawet dobrze podłączysz przewody(to znaczy obudowę z przewodwm neutralnym), to przecież po jakimś czasie możesz odwrotnie włożyć wtyczkę do gniazdka i na obudowie znajdzie się faza - chyba wiesz czym to grozi. Jeżeli już chcesz "uziemić" stateczniki (tak naprawdę uziemienie na czym innym polega), to zastosuj trójżyłowy przewód i odpowiednią wtyczkę. W pokoju zamontuj gniazdko z bolcem ochronnym i w nim połącz bolec ochronny z przewodem neutralnym.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
W sobotę z wielkim trudem udało mi się doprowadzić uziemienie do mojej pokrywy  . Drgania, o których pisałem w pierwszym poście ustąpiły. Nie jestem do końca przekonany, czy uziemienie obwodu rozwiązało problem, czy tylko pozwoliło na zlikwidowanie skutków problemu w postaci drgań  . W najblizszym czasie postaram się zmierzyć pobór prądu, może to w jakiś sposób rozjaśni  sytuację.
Pozdrawiam
Krzysiek
-
kbi
●
Powiązane tematy
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Czy, któryś z kolegów miał następujący problem:
1. Utworzyłem kilka modów i wgrałem na TC,
2. Czasami TC samoczynnie zmieniał mod z jednego na drugi,
3. Usunąłem wszystkie mody i wgrałem tylko JEDEN ...
Witam
Mam problem z tłem. Folia samoprzylepna, kleiłem spryskując wodą z odrobinką płynu do naczyń. Woda Ok 350 ml i dwie krople płynu. Teraz pod tłem są białe smugi i plamy. Czy to zniknie ... czy da...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witam wszystkich
Zacznę od tego
Mam 100l akwarium filtr ultramax 1000
Oświetlenie od kilku dni chihiros wrgb2
Do tej pory zwykła pokrywa nic szczególnego.
Dosłownie kilka zwykłych roślin jak waliste...
Witam
jestem posiadaczem dwóch lamp Hyperspot M plus sterownik i dwa suporty podłączyłem jak instrukcja kazała ( zgodnie z oznaczeniami kabli). Lampy działają ustawione na 100% wschody i zachody.
P...
I have 3 leddy slim link. Two are working great. The third is turning on and off as it pleases. The green wifi connection light turns of very often. If you tap the light slightly it turns back on. Can...
Witam
chce podłączyć 2 świetlówki 15W a po prawej stronie statecznika jest 6 dziurek a kabelków od świetlówek jest 8, czy mógłby mi ktoś pomóc jak to podłączyć.
z góry dzięki
ps. wrzucam zdjęcie troch...
Witam.
Pytanie do elektryków.
Jakiś czas temu , kupiłem w 2016
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html
Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...
|
|