filipo2 napisał(a):Witam! Dostałem od kolegi akwarium 120l (80x35x40). W związku z tym mam pytanko czy ta obsada rybek jest na 100% dobra, a mianowicie:
3 x z brojnik niebieski
2 x skalar
1 x gurami mozaikowe
2 x mieczyk (parka)
2 x molinezje (parka)
1 x trzciniak
1x ostronos
Za dużo gatunków. Gurami to piękne ryby, ale lubią towarzystwo. Najlepiej harem np. 3 samiczki i 1 samiec, albo 2+2. Mieczyki i molinezje nie polecam, fajne ryby ale mnożą się na potęgę. Zbrojnik niebieski z kolei nie przepada za towarzystwem i do akwarium roślinnego zupełnie się nie nadaje. Mam jednego i robi wystarczająco duży bałagan. Z glonojadów polecam za to otoski. Może nie jest to doskonała obsada jeśli chodzi o biotop, ale w takim składzie ryby na pewno nie będą sobie przeszkadzać.
Ja proponuję: 4 Gurami, stadko Microrasbory Galaxy i kilka otosków. Do oczyszczania dna
krewetki np. proste w hodowli red cherry, ewentualnie jeśli nie planujesz hodować trawników to jakieś ryby kopiące np. poczciwe kiryski spiżowe. Kiryski to też ryby stadne, więc wypada mieć przynajmniej 4+
Ja w swoim 112L mam: 4 Gurami mozaikowe, 6 kirysków spiżowych, 10 neonów innesa, 3 otoski, jednego zbrojnika i sporo krewetek red cherry ~30+, i 5 amano.
Dlatego też nie polecam zbrojnika, trzymam go bo mam go od zawsze, ale gdybym zakładał akwarium od nowa to na pewno by go nie było

. Neony wymieniłbym właśnie na Microrasbory. W każdym razie taka obsada jest optymalna pod względem ilości ryb i ich charakter. Wszystkie żyją w zgodzie i nie wchodzą sobie w drogę bo zajmują różne strefy. Weź to pod uwagę.