Hygrophila polysperma - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Hygrophila polysperma

Liczba wyświetleń: 8412·Odpowiedzi: 30
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 sie 2006, 01:19 Hygrophila polysperma  (#1)  

mam znią problem, górne listki są brązowawe i i ch blaszka jest pogieta
moje parametry to:
ph-6,7 TWO-5, TWW-5, NO3-15, PO4-1,5
0,6W/l
ja stawiam na mikro raczej, makro nawoze przez KNO3,KH2PO4,K2SO4,MGSO4x7H2O,
a mikro u mnie to tylko ferro+ 2ml dziennie, mam akwa 98l , tylko które to mikro?? chyba ze jednak sie myle i to jeden z makro prosze o pomoc

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe4 ... a0a17.html

Piotrek86

13 sie 2006, 23:32   (#2)  

nikt nic nie powie :? co moze byc źle z tą roslinką? prosze o jakies rady, co podejrzewacie najprawdopodobniej, brak czy nadmiar czegoś? :(

Piotrek86

Grzegorz Guzik Kraków

14 sie 2006, 12:33   (#3)  

To roslina naogol prosta w uprawie, a takie objawy jak opisales ma w przypadku niedoboru potasu. Moim zdaniem przy tak slabym oswietleniu za duzo walisz tych soli (zwlaszcza siarczanow)i mogla powstac nierownowaga, zwlaszca, ze masz mierzalne NO3 i PO4- osobiscie ograniczylbym sie do nawozenia CO2, mikroelementami i dawal nieco KNO3 przy podmianie. Powinno wystarczyc
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 sie 2006, 13:33   (#4)  

no to z szokowałeś mnie teraz bo ta roslina u mnie rosnia najgorzej :? , 0,6W/l to mało, myśle ze az tak mało to nie jest, ale jezeli tak jest to ok, co2 daje nonstop , widac to po TWW i PH , a czy dawanie tylko przy podmianie siarczanów z k2so4 i mgso4x7h2o to duzo?? raz dałem sporo potasu to zanikały stożki u moczarki a tej hygrophili nic się nie zmieniło, moge dodac jeszcze ze ma długie odstepny lisci tak jakby pchała się na samą góre, jakby jej mało swiatła było :? inne rosliny dobrze rosną, zosterofilia co mnie wkurza to duzo korzeni wypuszcza, ale zauwazyłem ze rozmnaza się i przez to korzenie no ale przeciez jak się tak strasznie rozmnaza to tez chyba źle? no i jeszcze jedną roslinke opisze to to ze młode liscie u amazonki są blado zielone,żołte i jak juz urosnie to zaczyna sie skrecac i jeszcze to ze na jej starszych lisciach są smugi żółte no nic poczekam z tydzien dwa i zobaczymy, czy coś jeszcze mozesz powiedziec po opisaniu pozostałych roslinek dodam tylko ze nie dawno przenawoziłem ten ferro+ to moze byc przyczyna? dawałem według zaleceń

Piotrek86

Grzegorz Guzik Kraków

14 sie 2006, 14:54   (#5)  

Moze byc przenawozenie Ferro +. Dawki sa grubo przesadzone. Poza tym jak dodajesz potas to zwykle cos z nim, pytanie co to jest, bo sie moze kumulowac. Najlepsza odzywka potasowa jest Brighty K produkcji ADA i chyba jest to jedyna firma, ktora rozwiazala w ten sposob suplementacje potasu, nie laczac go z zadnymi innymi mikro i makro elementami. I tak twoja hygrophila nie jest w tak zlej kondycji :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

14 sie 2006, 15:48   (#6)  

hehe zebyś ją zobaczył naprawde, na zdjeciu tez moim zdaniem wygląda w miare, ale jednak tylko na zdjeciu :wink: mozesz coś powiedziec więcej o tej odzywce bo nie mam pojecia o co w niej chodzi- chętnie bym ją poznał i zastosował
dzięki za tak szybkie odpowiedzi :)

Piotrek86

Grzegorz Guzik Kraków

15 sie 2006, 14:23   (#7)  

Jak wiadomo zwykle P i N sa dostepne w wodzie, a K szybko ubywa i powstaje nierownowaga. Pan Amano wpadl na pomysl, zeby K suplementowac zupelnie niezaleznie od innych makro- i mikroelementow i jest to skuteczne. Brighty K jest dostepne w opakowaniach 500ml i 250ml, to pierwsze w detalu 107PLN (mozesz kupic np u mnie- w tym celu wejdz na moja strone, lub w adashop.pl lub w pewnej ilosci sklepow na terenie kraju- szczegoly na aquadam.com.pl i na mojej stronie), wydajnosc 1ml na 20-40l dziennie.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

17 sie 2006, 23:10   (#8)  

mówiłeś ze to moze byc niedobór potasu a jednak to był nadmiar :wink: teraz przestałem podawac k2so4 i roslina juz ładnie rosnie zielona i kształty ładne

Piotrek86

j24 Zgierz

18 sie 2006, 15:10   (#9)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Moim zdaniem przy tak slabym oswietleniu
0,6 W/l to wcale nie tak mało, umnie ta roślina rosła dobrze przy 0,4 W/l bez CO2.
za duzo walisz tych soli (zwlaszcza siarczanow)
czemu za dużo, przecież nie napisał ile?
zwlaszca, ze masz mierzalne NO3 i PO4-
przecież napisał że ma NO3-15, PO4-1,5.
Pan Amano wpadl na pomysl, zeby K suplementowac zupelnie niezaleznie od innych makro- i mikroelementow i jest to skuteczne. Brighty K
A co to jest Brighty K, czy to nie aby nie siarczan potasu? No bo musi to być jakaś sól potasowa, prawda?
Moze byc przenawozenie Ferro +.
Bardzo możliwe.

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

18 sie 2006, 20:16   (#10)  

j24 napisał(a):
Grzegorz Guzik napisał(a):Moze byc przenawozenie Ferro +.
Bardzo możliwe.

tak było, miałem przez to zahamowanie wzrostu innych roslin, zmniejszyłem z 6ml na 2ml i juz jest dobrze ale tez zastanawiam się czy jeszcze nie zmniejszyc na 1,5ml

Piotrek86

18 sie 2006, 22:10   (#11)  

Zgadzam się że, dawkowanie potasu jest lepsze oddzielne ale nie trzeba kupować nawozu z K za 107 zł. Podając potas zawsze podaje się coś jeszcze bo nie ma takiego nawozu który zawiera sam czysty potas w postaci jednego piewiastka. A nawet jeśli podać potas w postaci metalicznej do wody to powstanie KOH - silna zasada.
Wystarczy KHCO3 które można kupić znacznie taniej w sklepie chemicznym i wydajność jest o wiele większa. Siarczany nie mają aż tak szkodliwego wpływu na wzrost roślin jak np. chlorki. Osobiście miałem ponad 70 ppm SO4 a potem 20 ppm i nie ma żadnej różnicy, chociaż wysoka zawartość siarki może powodować blokadę Ca co na przykład występuje w roślinach lądowych na terenach gdzie występują kwaśne deszcze (zawierają kwas siarkowy). Wiele osób stosuje tylko kranówę gdzie często występują znaczne ilości SO4 i wszystko gra (no chyba że ktoś będzie miał z 200 ppm SO4).

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

25 sie 2006, 16:57   (#12)  

mam następny problem z tą rośliną, czy ona tez w waszych akwariach puszcza tak ogromną ilość pedów, czyli ze się tak tak rozmnaza duzo poprostu pedów mam na kazdej miedzywięźli , czy to jest normalne?? wydaje mi się ze nie, u innych jak widziałem to rosnie normalnie, więc co to moze byc, czy brak czegoś czy nadmiar, dodam jeszcze ze zosterofilia ma to samo, niedośc ze duzo pedów wyrasta to korzeni jest jeszcze więcej, więc co to moze byc, prosze o jakies wskazówki czy rady co moze byc za duzo czy za mało czegoś :?

o drugą rzecz którą chciałem zapytac to co moze byc powodem tego ze listki polyspermy zaraz po włączeniu swiatła brzegi listków są zawiniete do góry, po jakimś czasie powoli sie prostują ale bardzo powoli, pewnie ma coś źle z makro lub mikro tylko co to moze byc,
NO3=10, PO4=1, K=ok. 15 czy to są dobre parametry makro??? z mikro daje tylko ferro+ z PG 1ml na dzień,uwazam to za dobrą dawke , ale tylko z tego wzgledu ze po zwiekszeniu mam troche nitek chyba zze całkowicie się myle :roll:

Piotrek86

31 sie 2006, 22:30   (#13)  

widze ze nikt nic nie wie albo się nie chce Wam pisac :( , to moze powiecie coś o tym dlaczego u mnie ma długie bardzo międzywięźla bo te poprzednie objawy mineły juz, tylko teraz z tymi międzywięźlami, ktoś moze wie? tak jakby jej było mało swiatła i non stop idzie w góre co nie ładnie wygląda, jak ktoś wie to niech napisze prosze, to samo mam z zosterofilią pcha się w góre jak głupia a swiatła nie mam tak mało przeciez
prosze niech ktoś coś powie, nie wierze ze nikt nie wie po to jest chyba to forum :(

Piotrek86

01 wrz 2006, 08:41   (#14)  

Takie prostowanie się roślin w górę może być spowodowane właśnie albo małą ilością światła albo wysokim poziomie azotu. Jeśli masz test Zooleka na NO3 to nie ufałbym mu za bardzo gdyż miałem taki właśnie przypadek, że rośliny stały wyprostowane jak patyki
mimo że test pokazywał max. 10 ppm NO3. Potem zmierzyłem testem JBL - było prawie 30 ppm ! Polysperma płożyła mi się niemiłosiernie (odrosty prawie na każdej międzywęźli) kiedy miałem prawie zerowe NO3 (azot był tylko z PG Macro) ale za to przy odpowiednim przycinaniu całego gąszczu tej rośliny uzyskiwałem świetny efekt wizualny.
Test NO3 przydało by się wykalibrować roztworami o znanej zawartości NO3. Ale uwaga: nie powinno się sporządzać tych roztworów z wody destylowanej gdyż wtedy dokładność jest wyraźnie gorsza - dla wartości 5 i 10 ppm pokazuje zawsze 5ppm. Gdy w wodzie jest trochę Ca i Mg to pokazuje dokładniej.

kekon7

01 wrz 2006, 12:43   (#15)  

no ja mam test na NO3 sery który nie jest taki zły nie tylko wdług mnie, tak jak pisałem mam NO3 na poziomie 5-10 czyli wysoki poziom odpada co jedynie to swiatło, ale to tez się nie zgadza chyba ze na polysperme 0,6W/l to mało?? możesz powiedziec ile u Ciebie wynosi długośc miedzywięźli na dole tej rosliny i na górze bo u mnie to własnie zalezy na dole są długie około 5cm na górze mniej

Piotrek86

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 wrz 2006, 13:03   (#16)  

Tak "na oko" to jest ok. 3..5 cm. Światło 0,6W/L to jak na polyspermę dość dużo więc jego niedobór odpada. Moim zdaniem nie ma co się przejmować długością międzywęźli; jeśli są one ok. 5 cm a poza tym nie widać jakichś niedoborów, uszkodzeń, przebarwień itp. to pewnie wszystko jest ok.
Ogólnie to u mnie ta roślina zawsze miała jakieś fochy przy nawożeniu rozmaitymi nawozami. Np. dość często miała zwiędnięte liście zawsze przed włączeniem światła ale w ciągu dnia podnosiły się i wyglądały normalnie. Teraz to nie występuje i niektórzy twierdzą że było to wynikiem niskiego CO2. Zawijanie się brzegów liści do góry też miałem ale nigdy dokładnie nie udało mi się stwierdzić co jest tego przyczyną.

kekon7

01 wrz 2006, 13:07   (#17)  

aha ok to juz sobie daje znią spokój, moze rzeczywiscie nie potrzebnie się czepiam :?
dzięki wielkie :)

Piotrek86

01 wrz 2006, 14:02   (#18)  

A moja ostatnio zmienila kolory lisci, sa prawie biale dookola a srodki rozowo-purpurowe czego moze jej brakowac?
pH 6,8-7,0
KH 5
GH 10
NO3 4-10
PO4 0,1-0,5
CO2 15-30
CO2 24h/dobe, oswietlenie na baniak 240brutto 220L netto 3x40W 5600*K naswietlany 12h
NO3 uzupelniam KNO3
PO4 KH2PO4
K K2SO4
mikro podaje ZS + K2SO4 okolo 2-4ml/dobe

neo_ns

01 wrz 2006, 14:07   (#19)  

To dotyczy wszystkich liści ? Mam u siebie Polysperma Rosanervig i u niej takie różowo-czerwone wybarwianie pojawia się przy gwałtownych zmianach w poziomach mikro (np. po podmianie wody 50% i nie podawaniu do podmiany mikro). Później w ciągu tygodnia wybarwianie stopniowo słabnie.

kekon7

01 wrz 2006, 14:14   (#20)  

Wybarwienie takie posiadaja przedewszystkim mlode liscie.
Podejrzewalem ze mam nadmiar potasu i robilem w sobote podmiane 30% oraz nastepna w poniedzialek rowniez 30% i do dnia dzisiejszego nie podawalem mikro, jedynie KNO3 i KH2PO4. Moczarki rowniez jakos kiepsko babluja i pojawily sie takie dlugie cienkie niteczki zielone jakby wata.

neo_ns

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Hygrophila polysperma - mocno widoczne żyłki

Rozrabiak w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1421
Witam, co może być powodem że Hygrophila polysperma ma bardzo mocno widoczne żyłki na liściach? Są bardzo grube, wypukłe. Mało CO2? Pozdrawiam, Grzegorz.

Hygrophila dwarf - pomarszczone liście

Gregor. w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1571
Witam, mam problem z hygrophilą dwarf - mianowicie od paru dni jej nowe liscie stały się pomarszczone. Moze za malo K, albo ogolnie macro ?. Wspomne jeszcze ze od tygodnia we wkladzie filtra jest wloz...

Problem z rośliną Hygrophila thailand

lotnik911 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1189
Witam posiadam w moim baniaku rośline Hygrophila thailand która pare dni po zasadzeniu rosła ładnie a teraz gdy zbliża się do tafli wody to bardzo rosną nie kształtne liście co mi sie to nie podoba. ...

Problem z Polysperma

michualex w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 571
Czego brakuje tej roślince? Wygina się jak pałąk od wiadra i ma ubytki w liściach. Niektóre liście są poskręcane wzdłóż blaszki. Nawoże EI i już na prawdę nie mam siły. W żadnym akwarium mi nic ni...

Hygrophilia polysperma,Rotala green

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 803
Witam ! Mam u siebie Hygrophlie polysperme,nie widac na niej niedoborów (przynajmniej tak mi sie wydaje) ma ładne zielone listki ale problem w tym,że rośnie prosto do góry tylko do połowy akwarium a...

Hygrophila polysperma pozwijanie liście

szymon82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2486
Witam! Mam taki problem! Krawędzie młodych liści przy polyspermie zawijają się do góry i to do tego stopnia że tworzą z liści prawie rurki. Nie posiadam testu na fosfor ani potas, żelazo mam na poz...

Hygrophila difformis - problem ze wzrostem - wegetuje

kudzu w Nawożenie · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 10601
W małym akwarium 18 l. z jednym Betta splendens hoduję: Microsorum pteropus, Vallisneria spiralis, Hygrophila corymbosa, Hygrophila difformis, Cladophora aegagropila, Pistia stratiotes, Limnobium lae...

Lugwigia repens i Hygrophila Polysperma rosną na zielono...

lisekx w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1187
Czego brakuje tym roślinom, że rosną na zielono, gdy je kupiłem obie miały odcień czerwony, ale nowe odnogi już rosną na zielono Baniak 60l (60x30x33) profil Oświetlenie 2x15W (Sun Glo + Aqua Glo)...

Hygrophila polys. 'Rosanevig' tylko kilka pedow wybarwionych

dimmus w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1207
Jak w temacie moja hygrophila ma tylko 1 ped jest wybarwiony jak powinien, na dwoch widac jasniejsze nerwy lisci a pozostale pedy sa calutkie zielone. Czego moze brakowac? Parametry wody ph 6,8 ...

Hygrophila corymbosa

elmedia w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1867
Czy ktoś po wyglądzie potrafi stwierdzić co to za niedobory lub nadmiary w nawożeniu ? Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 237 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 237 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.