witam wszystkich serdecznie! posiadam palnik 150w.HQI i zastanawiam sie na jaki zbiornik taka lampa byla by idealna?prosze ogrodnikow o pomoc.za odpowiedzi dziekuje z gory.
Taka lampa starcza na 70 cm długości akwarium , przy akwarium dłuższym i przy jednej lampie będą niedoświetlone boki.
Jeżeli chodzi o samą moc to można by przyjąć że od 150 do 300l wtedy ilość światła będzie odpowiednio 1W/l i 0,5W/l .
pozdrawiam
realfish888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2483
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
wilkwcieniu w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2751
Cześć.
Startuję z krewetkarium i potrzebuję Waszej wiedzy co do oświetlenia. Chciałbym low-costowe najlepiej na elastycznej nóżce. Wcale nie musi dawać perfekcyjnie białego światła.
Pojemność 10l - sł...
damian waśniowski w Oświetlenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4093
Witam, jako nowy członek choć od lat szukający inspiracji, wiedzy i rozwiązań na forum RA.
Tym razem zdecydowałem się jednak założyć temat ponieważ każde akwarium jest indywidualne i pomimo przeszuka...
Łoś w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3295
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Kemeiz w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1470
Witam wszystkich
Po długiej przerwie postanowiłem reaktywować akwarium roślinne. Na ten cel przeznaczam akwarium, w którym dotąd były puszczaki.
I tu mam zagwozdkę. Bo poprzednim razem jaka miałem ak...
tomto1 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6937
Cześć. Posiadam lampę Chichiros A801 plus, obecnie świecąc na poziomie 6/7 temperatura radiatora wynosi 50 stopni. Czy to nie zbyt dużo?
Chce żeby lampa posłużyła jak najdłużej stąd rozważania na tema...
magicarp w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1966
Powoli szykuję się do zalania 200L.
Znajomy w międzyczasie likwidował swój zbiornik i odkupiłem za śmieszne pieniądze 2x Leddy Tube 14w
Chciałbym posadzić też trochę bardziej wymagających gatunków.
...
Gargi21 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1479
Witam serdecznie wszystkich mam do was pytanie chodzi mi o oświetlenie dla krewetek.Krewetki mam w akwarium 112 litrowym i tam mam zamontowane oświetlenie 2x24 wat t8 wydaje mi się że to światło jest ...
wojtek2526 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2283
Witam czy oświetlenie 4x39 W T5 to dobry pomysł w 112l?
Chodzi mi o to że belka która zamierzam kupić ma 90cm a moje akwarium 80cm więc świetlówki będą trochę wystawiać? Miałem zamiar kupić 4x24W ale ...
Gumloke w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1909
Witam,
Planuje założyć małe vivarium z częścią wodną w 25l zbiorniku. Zastanawiam się jakie dobrać oświetlenie. Zbiornik byłby głównie zarośniety przez mchy i paprocie w części wodnej i lądowej. Zasta...
Statystyki
Ten temat przegląda 452 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571600
• Liczba wątków: 49479
• Użytkownicy: 36913
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 452 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej