Przeprowadzka do nowego szkła. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przeprowadzka do nowego szkła.

Liczba wyświetleń: 2016·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
W piątek przesiadam się z 54 na 160. Niestety muszę to załatwić w jeden dzień. Czy przeniesienie filtra, roślin i podłoża wystarczy?
Czy coś jeszcze mogę jakoś ułatwić rybciom przeprowadzkę?
MK

MariuszK
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 sie 2006, 20:06   (#2)  

Użyj wody ze starego akwa

jaca76
Ranga: Zainteresowany tematem

02 sie 2006, 20:29   (#3)  

No, ale to tylko 40 litrów...

MariuszK
Ranga: Początkujący

Bartek Oleśnica

03 sie 2006, 00:19   (#4)  

Nalej do nowegolejesz pierw tyle "nowej" wody by po przelaniu ze starego było OK i odpowiednio wcześniej by odstała (chyba że to uzdatniona z RO).
Pierw ze starego wywalasz dekoracje,potem przelewasz z niego wode do wiader, misek itp. A potem do nich przesadzasz rośliny. Jak już to zrobisz to masz pełne pole do popisu przy odławianiu ryb, które trafiają tam gdzie rośliny. Następnie pozostałą cześć wody przelewasz ile sie da do nowego, następnie przekładasz żwir. Gdy osad, muł osiądzie możesz odmulić dno i zacząć wkładać dekoracje, rośliny, ryby, uzupełnić wode.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19929
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
viv-super-pure-6.jpeg

Nowe akwaria ze szkła "Super Pure" marki ROTALA

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8528
viv-super-pure-6.jpeg Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora: Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :) AKWARIA SUPER PURE T...
male-280322.png

Nowe zestawy akwariowe Opti z giętego szkła w ofercie Aquael

roslinyakwariowe.pl w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3317
male-280322.png OptiBent Set to kompletne, bogato wyposażone zestawy akwarystyczne z filtracją, grzałką oraz oświetleniem. Są gotowe do zakupienia w wersji... Zobacz więcej: https://roslinyakwariow...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2556
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4941
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Rodzaj szkła

djsiny w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5059
Witam zamierzam zamówić akwarium na wymiar 45x30x35. gr4mm Akwarium ma być przeznaczony dla krewetek. 1 Pytanie to, czy zamawiać do akwarium pokrywę czy do krewetek nie jest to konieczne 2 Pytanie o...

Podłoże do nowego akwarium

Michal_Pl w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3894
Planuję kolejne akwarium ok 91 litrów 65x40x35, lampa chihiros A601 plus 65w, co2, filtracja eheim professionel 4+ 250. Woda 100% ro + mineralizator qual drop Gh plant one, mineralizacja na GH 8. Ter...

Lotos zielony , przeprowadzka

bendek1x w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9346
Witajcie, pisze z prośba o pomoc w jaki sposób przenieść teraz lotosa gdy pod żwirem jest gotowy podłoże nutriplant. Nie spodziewałem sie takich przyrostów, chce go przełożyć w któryś róg na tylny pla...

Podłoże do nowego zbiornika

Czarny92 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3040
Cześć, interesuje mnie aktywne podłoże do mojego nowego zbiornika. Zaczynam wszystko od początku i po prawie 7 latach wracam na forum. Zbiornik 126l filtr aquael midikani 800 kubełkowy, W środku korz...

Przeprowadzka akwarium

konopa4 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4327
Potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych, za kilka tygodni będę przeprowadzać akwarium na nowy mebel. Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.Akwarium wystartowało stosunkowo niedawno- w lutym tego ro...

Statystyki

Ten temat przegląda 1012 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1011 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.