no3 w... destylowanej wodzie....? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

no3 w... destylowanej wodzie....?

Liczba wyświetleń: 1393·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
mam problem - do podmian stosuje wode z RO.... poprzednio uzywałem testu zooleka... i no3 było 0.... ... z racji podwyższonego no3 w akwa (skonczył mi sie test zooleka) zbadałem no3 testem Sery wode z RO ... i pokazało cus około 10mg/l ...
czy to test zawyża ?? C zy w Ro cos sie wyczerpało... jesli tak to co?? Membrana czy których z filtrów przed?
ps. wydaje mi sie że gdzieś pisało że test Sery zawyża wskazania.... i chyba cos w tym jest bo tydzien temu zmierzyłe w akwa i było 10 potem tes sery pokazał 20 ... nie wydaje mi sie aby skok spowodowany był przekarmieniem albo niewyczyszczonymi gąbkami bo akurat wtedy je b. dokladnie wypłukałem (fluval 304 na akwa 200l)
wykonałem jeszcze telefon do przyjaciela.... powiediał ze jeśli to membrana - to wskaże twardość - twardość wody po demiralizacji 0

Paulo
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gregor16 Puławy

10 sie 2006, 11:13   (#2)  

Test serry zazwyczaj pokazuje trochę więcej niż inne testy tak wynika przynajmniej z mojej praktyki

gregor16
Ranga: Początkujący

Miasto: Puławy

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 296913
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76008
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
IMG_0547.JPG

112l - Na biłgorajskiej wodzie - szopcio2008

szopcio2008 w Akwaria · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 83203
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w Nawożenie na razie brak CO2 butla 2kg dozowane przez spiek Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3855
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
IMG_0252.jpg

Kurz/pył w wodzie, nic nie pomaga.

DamianKr w Filtracja · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 26712
Walczę z kurzem/pyłem w wodzie już od kilku dni. Nie wiem co to jest, czy coś wypyliło od lawy czy to jakaś pozostałość po pierwotniakach a może śluzowce zaczynają się rozpadać. Woda jako tako jest c...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7791
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5215
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5743
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Wysokie ph na wodzie z osmozy

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6351
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+. Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...

Akwarium na wodzie RO - mineralizator

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7923
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...

Statystyki

Ten temat przegląda 436 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 436 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.