|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Właśnie dzisiaj kupiłem test zooleka na NO3 no i się okazało że mam 0 ppm. Zdecydowałem się kupić saletrę potasową w sklepie spożywczym, ale w żadnym sklepie jej nie mieli, jeden sprzedawca powiedział że nie ma bo ciężko coś takiego zdobyć. Poszedłem więc do sklepu ogrodniczego... no i tam była pakowana po 2kg. Sprzedawczyni spytała się mnie czy ma być to do spożycia więc powiedziałem że tak ( skłamałem ale do akwarium musi być równie czysta co do spożycia). Babka powiedziała, że lepiej kupić w spożywczym bo mimo że to jest czyste kno3 to może być pakowane w trochę gorszych warunkach niż takie do spożycia no i może nie być takie super czyste. Czy mogę kupić KNO3 w ogrodniczym? nic się nie stanie moim rybko ani roślinkom? bo w żadnym spożywczym nie znalazłem.
Nie chcę zakładać drugiego tematu więc chcę się zapytać jakie będzie stężenie no3 w rozrobionym nawozie jeżeli do 500ml wody destylowanej dodam 40 g KNO3. No i jaką dzienną dawkę ( ile ml) zastosować do akwarium 112L?
-
kermit88
●
stężenie możesz policzyć na kalkulatorze w excelu Witolda Sławińskiego- dostępnym na forum- poszukaj na tym dziale. co do nawożenia to nie jest regułą, że trzeba podawać nawoozy co dzień. wszysto zależy od tego jak szybko roślinki zaabsorbują pokarm. co do samego KNO3 to był już kiedyś poodobny post w dziale nawożenie. Poszukaj.pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Na tym forum dowiedziałem się, że dobże jest do 100ml wody dodać 13g KNO3 . Jaka ma być dawka tego nawozu aby uzyskać stężenie 10ppm bo nie wiem czy dobrze licze na tych kalkulatorach. Próbowałem policzyc to pisemnie ale cos pomieszałem. Jakie będzie stężenie NO3 w tak rozrobionym nawozie bo już sam nie wiem ( pytam się bo chcę sprawdzić wiarygodnośc testu na NO3 Zooleka)
-
kermit88
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
IMO najlepiej jest zrobic tak by każdy 1ml nawozu a w tym przypadku KNO3-> dodany do akwa zwiększał stężenie NO3 w akwa o 1mg/l. ja mam tak u siebie i się sprawdza. PO4 z KH2PO4 ->1ml gotowego nawozu zwiększa mi stężenie w akwa o 0,1mg/l.pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Zakałdając, że w akwarium masz około 100 litrów netto, zrób tak:
do 100 ml wody destylowanej lub z filtra RO wsyp 16,5 gram KNO3. W ten sposób po dodaniu 1 ml roztworu poziom azotanów podniesie sie o 1 mg/l a poziom potasu o 0,64 mg/l
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
najpierw zacząć od mniejszych dawek, a potem stopniowo podnosić? Czy od razu podać taką dawkę aby stężenie wynosiło 10ppm
-
kermit88
●
Możesz zacząć od 5 mg/l, z tym że dobrze by było gdybyś wraz z azotanami nawoził również pozostałymi elementami makro, czyli fosforem i potasem. Ważne są też proporcje azot:fosfor:potas tj 10:1:20.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
filip napisał(a): dobrze by było gdybyś wraz z azotanami nawoził również pozostałymi elementami makro, czyli fosforem i potasem.
zgadzam się z filipem ale jest jedno ale. otóż jak kolega przedobrzy z fosforem i potasem będą problemy. w takich przypadkach pozostaje jedynie baczne obserwowanie roślinek i porostu glonów. jeśli kolega nie wie jak poszczególne roślinki się zachowują gdy im czegoś zabraknie albo czegoś bedzie za dużo- bez dodatkowych testów na PO4, Fe daleko nie pojedzie. pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Powiązane tematy
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
Witam.
Tydzien temu zrobilem restart i przyszedl czas na testy. Tutaj pojawil sie jednak problem.
Test kropelkowy JBL pokazuje prawie 0. Po dodaniu soli z Kno3 jakies 15ppm dalej pokazuje prawie zero....
Kupiłem niedawno w sklepie chemicznym KNO3, okazało się później w domu, że ma różowy kolor (pojemnik nieprzezroczysty zapieczętowany) i po rozpuszczeniu w wodzie, zabarwia całość roztworu na różowo. W...
Hej.
Co robić, kiedy przy dziennej dawce KNO3 tj ok 2ppm (20ml) testy pokazują 0 przed i po wlaniu nawozu, nawet porankiem ? Dla porównania, 3-5ml ferki BN pokazuje na testach normalnie 2-3 ppm, zero ...
Witam.
Mam problem z nawozem KNO3.
Czy istnieje na rynku KNO3, które w składzie posiada NO3 = 14%???
Sprzedawca dodaje do nawozów kalkulator, w którym przy obliczaniu dawek KNO3 zawartość NO3 jest ...
Witam, w związku z paleniem się stożków w roślinach typu rotala, ludwiga repens
Pytam Was i prosze o pomoc w doborze nawozu
Mam bardzo miekką wodę Mg=4 Ca=26 K=2,6
Staram się utrzymac KNO3 na poziom...
Witam, dowiedziałem się ze przy miękkiej wodzie nie należy nawozic KNO3 a co najwyzej NH4NO3 ponieważ palą się stożki przy KNO3 10ppm oraz nastepuje blokada wapnia. Czy jest to prawda ?
Mowa tu ocz...
Spotkał się ktoś z was żeby z roztworu KNO3 wytrącił się kryształ ?? Roztwór zrobiłem z 17 ml KNO3 i 100ml wody RO . Dodam, że nawózy trzymamy w lodówce i tylko w tym się coś takiego zrobiło......
Siemka :) Mam akwarium 54l powiedzmy że w drodze do mini holendra. Oświetlenie t5 24W, filtracja - tetra ex700. Co2 od czasu do czasu z bimbrownik jak mam czas żeby zacier wymienić. Moje pytanko brzmi...
Witam,
W tym temacie http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=41637&postdays=0&postorder=asc&start=30 wspomniałem o moim zbiorniku i problemie z brakiem NO3. Za ...
|
|