Witam wszystkich! Mija poltora roku od kiedy zaczalem sie bawic w akwarystyke, z tej okazji pomyslalem , ze podziele sie z wami moimi pracami. Wiadomo nie jest to gorna polka, ale praca nad nimi, oraz ich uspokajajacy wyglad sprawia mi ciagle wielka frajde !
Witam.
Napisz coś jeszcze o swioch aranżacjach np. jakie masz rośliny czym nawozów uzywasz itd.
IMHO te dwie aranżacje są bardzo ciekawe podobają mi sie akwaria w takim stylu
Witam, fajnie, ze wam sie podoba. Co do danych to sa nastepujace:
akwarium 80x35x40 h
oswietlenie: wersja 1 3x18W ( 2x6500K, 1x aquarelle)
wersja 2 3x18W 865 osram lumilux
odblysniki DIY ( folia lustrzana wewnatrz pokrywy)
podloze- zwykly zwir
CO2 - od 2 miesiecy mam butle, wczesniej bimbrownia
Filtracja- powerhead aquaela
Nawozenie linia PGC,Ferro,Macro
Podmiany 30% tygodniowo na kranowke
Mimo, że akwa troszkę nie w moim stylu (preferuję inne), to bardzo mi się podoba. Chciałbym mieć takie u siebie a moje upodobania na pewno by się zmieniły
Jeśli chodzi o dawki to są one następujące:
codziennie 2ml macro i 4 ml ferro
przy podmianach ok 5 ml classic i 2 lub 4 ml macro- w zależności od aktualnej ilosci roslin.
znasz moze parametry swojej kranówy?? pytam dlatego ze mam podobne akwa i równiez stosuje serie pgc jednak ni jak nie moge dojsc do strzalu. Pomyslalem ze o ile masz podobna kranówe to jest szansa ze bedziesz w stanie cos mi doradzic
Powiem Ci apollo ze mam 100l 3x18W swiatla i leje 1ml Ferro dziennie a makro ostatnio 2 tyg temu.I dopiero zmniejszenie dawki spowodowalo dobry wzrost bez glonow.
Kazde akwarium jest inne-dodam ze daje 1:1 kran:RO.
Wazne jest jakie pjetja trzyma co2.Bo to ma chyba najwiekszy wplyw na tempo wzrostu-ja mam okolo 20.
Fakt! pierwsze to "harmonia" / , drugie to "dysharmonia" / Ale to tylko moje skojarzenia ! Akwaria bardzo ładne !!! Technika super !!! Tylko szukaj natchnienia bliżej Natury !... (zbyt równo i gładko- to nie to )
Pozdr!
Witamy. Kolejny pro tip/patent Jurisa ;)
Tym razem reklama uchwytu marki Denerle lub ISTA na wężyk z filtra RO, ale żeby tak pomyśleć i zrobić to samo zapalniczką, opalarką jak w przypadku tego nowe...
albo takie, które zmieniają je jak najmniej. Istnieje w ogóle coś takiego, oprócz neutralnej (podobno) lawy, bazaltu i kwarcytów? Już się nastawiałem na Seiryu, a tu czytam o tym, że gH potrafi podsko...
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...
Mam pytanie czy lawa wulkaniczna moze zmienic parametry wody?
Moje pytanie zadaję z ponieważ od około dwóch lat poszukuję dwóch przyczyn
1. zahamowania wzrostu roślin w akwarium, po prostu rośliny ja...
Cześć. Mam pytanko na które nie znalazłem odpowiedzi. Ostatnio po raz pierwszy użyłem do hardscape'u skałek Ancient stones w nano akwarium i mam problem z twardościami w tym zbiorniku. Wiem, że Seiryu...
Witam!
Posiadam w akwarium skały Suropu Stone zakupione w sklepie RA w ilości ok 26kg. znajdują się one w zbiorniku o pojemności 160l, a że z kranu leci u mnie twarda woda kh18 postanowiłem zainwesto...
Chciałbym zasadzić roślinę na korzeniu, który wystaje ponad poziom wody. Chętnie jakąś płożącą, żeby go całego okryła.
Podzielcie się doświadczeniami w tym zakresie.
PS akwarium jest otwarte, z lampą...
Statystyki
Ten temat przegląda 329 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej