Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam mam pytanie bo ostatnio na roślinkach mam czarny nalot który bardzo łatwo mozna sciagnąc palcami i nie wiem co to jest mysle ze jakis brud czy cos?? może wy wiecie jak z tym walczyc??Głównie mi ten nalot osiada na rotali oraz heńku !! akwa 180 litrów swiatło 0,75 wata na litr !!
pozdrawiam
-
dykan
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Możliwe że to sinice, choć te są ciemnozielone. Upewnij się. A jak to zwalczyć znjadziesz na forum.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Moim zdaniem napewno sa to sinice. U mnie tez sie pojawialy. Usuwalem je systematycznie palcami a bardziej zainfekowane rosliny przycinalem lub calkiem wywalalem z akwa. Zwiekszylem podmiany wody i doplyw co2 i dolozylem 30Wat i problem sie rozwiazal
-

k2c69
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...
Akwarium 300l
oświetlenie led 105 w
przewodność 600mikrosimensów
PH7.5
ŻELAZO 0
POTAS 10mg/l
AZOTANY10mg/l
FOSFORANY 0.50mg/l
Akwarium zalane 3miesiące temu .Podmieniam 40l tyg wodą Ro by zbić PH.od t...
Witam,
Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane:
DH 11.8 (z testu...
Witam
Zmieniałem aranżację w której użyłem sporą ilość skał. Ze względu na twardą wodę postanowiłem użyć wody RO. Po przygotowaniu i mineralizacji uzyskalem GH8 a KH na poziomie 1,2. Po dwoch dniach w...
Witam dzisiaj mija 24 dzień od założenia akwarium lecz obawiam się, że mam jakiś niedobór witamin sami spójrzcie na dół na zdjęcia dzisiaj robiłem również parametry wody :
ph - 6,5
kh - 3
Gh - 3
No3 ...
Cześć wszystkim, jestem na etapie zakładania mojego pierwszego akwarium roślinnego. Zaopatrzyłem się w testy do wody firmy Zoolek. Mogę pobierać wodę do akwarium albo z kranu w domu albo ( pomyślałem,...
Witam Serdecznie
Proszę o pomoc w identyfikacji kilku problemów.
1) Zielone kropeczki na roślinach.
2) Niektóre rośliny zrobiły się białe.
3) Elocharis mini w ogóle nie rośnie
Zbiornik 15 dni,126 litr...
|
|