co kupic? przygotowany PMDD czy skladniki osobno? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

co kupic? przygotowany PMDD czy skladniki osobno?

Liczba wyświetleń: 1279·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Zastanawiam sie nad kupienienm suchego przygotowanego nawozu PMDD
(strona Grega Watsona www.gregwatson.com).

Sklad jest nastepujacy:

1 KNO3
1 K2SO4
1 MgSO4
1 Plantex CSM +B

Nawoz Plantex CSM - sklad w artykule PMDD

Zastanawiam sie czy potrzebuje KNO3 w mieszance (obecnie mam azotany 10ppm i wartosc ta sie utrzymuje stale).

Na jakies wielkie ekseprymenty nie za bardzo mam czas, chce zeby to wszystko roslo sobie spokojnie i bez glonow.

Parametry akwa:
Pojemnosc 130 l brutto, 2 swietlowki power compact 55W kazda (0.85 W/l, jedna 6500K, druga 10000K, ale nie mam pojecia o lumenach), filtr Eheim 2224. CO2 z bimbrowni (ale do czasu, przechodze na butle)

Rosliny - hygrophilia polysperma "rosanervig"
Microsorum pteropus "windelow"
Ehinodorus blehri
anubias barter var nana
anubias barteri var barteri
ehinodorus "red flame"
h. corymbosa
saggitaria

Ryby:

6 zalobniczek
6 bystrzykow Akselroda
3 kiryski spizowe
2 ancisturs
6 neonow Innesa

Parametry wody:
PH - 6.8-7.4
ammonia/nitrites - niemierzalne
nitrates - 10ppm (parts per million)
Fe - 0.25 ppm
KH - 6 (spada z czasem)
GH - 10

Co bedzie lepsze, kupic ten wstepnie zmieszany nawoz czy skladniki osobno i wymieszac je samemu?

Bardzo dziekuje za rady.

Adrian

adrian_d

23 lip 2006, 23:55   (#2)  

Przy no3 na poziome 10 nie dodawalbym aotanow ,bardzo mozliwe ze masz PO4 takze na wystarczajacym poziomie .Podawanie makro zaczolbym od K2so4 gdyby pojawily sie niedobory .Jezeli wystapi nagly spadek NO3 to znaczy ze brakowalo K i wtedy bedziesz mogl myslec o dalszym nawozeniu .U mnie stosujac PPS bardzo szybko pojawily sie glony(no3-10 ,PO4 -0.25) ograniczone srodki finansowe powoduje ze musze opierac sie na objawach niedoborów a te wciaz sa widoczne. Polecam stosawanie oddzielnych składników ,gdyż masz wiekszą kontrolę i bedziesz mogl smodzielnie wykonac nieduze ilosci nawozu i modyfikowac wedlug uznania..Pamietaj ze zbyt duza ilosc siarczanow zle wplywalywa na rosliny .Oczywiscie moge sie mylic ,pamietajmy kazdy zbiornik jest inny[/url]

jaca76
Ranga: Zainteresowany tematem

24 lip 2006, 04:31 PMDD  (#3)  

Dzieki,
Wlasnie tak myslalem ze bedzie lepiej.
Tylko ze teraz bede mial zabawe z dbraniem dawek tak zeby to mialo rece i nogi.
Dzis zrobilem nowe testy - wyglada ze wszystko stoi w miejscu, czyli azotany na 10ppm (tak mialem od poczatku, fosforany na 0.5. Wyglada jakby roslinki tego w ogolnie nie ruszaly. Zelazo na 0, i nie moge tego ruszyc w gore przy dawkowaniu Sachem Iron co drugi dzien. Czyli tak jak sugerujesz powinienem dolozyc potasu i wtedy zobaczyc co sie stanie - jak sie azotany rusza w dol to znalalem czynnik limitujacy.
Pojawilo mi sie troche glonow pedzlowatych na roslinach przy powierzchni wody, do tego mam dlugie miedzywezla na nadwodce, ludwigii i cabombie. Nadwodka ma tez troche pofalowane liscie. Anubiasy rosna jak marzenie, echinodorusy i saggitarie tez niezle. chociaz sa bardzo nikle slady przezroczystych lisci.
Na razie podaje potas Sachema a jak kupie skladniki PMDD to bede warzyl mikstury, czyli jednak nie obejdzie sie bez eksperymentow.

Bardzo to hobby uczy cierpliwosci.....

Jesli ktos ma jakies sugestie jak zaczac ten zbiornik nawozic zeby ww wymienione objawy ustapily, to chetnie sie zastosuje. Swiatlo nie powinno byc problemem - w sumie 110 W power compact na 130l, poza tym jak rosliny byly swieze ze sklepu to rosly jak wsciekle, dopiero jak im sie zmagazynowane makro wyczerpalo to zaczely sie schody. Na razie to nawozenie dziala, ale do optymalnego dawkowanie daleka droga.

Weilkie dzieki za rade.

Adrian

adrian_d

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5740
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28339
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7595
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8285
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6991
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16010
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2802
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6729
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2052
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Świeży zbiornik i czy już podmiana wody?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5011
Witam Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...

Statystyki

Ten temat przegląda 608 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 608 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.