Problemy tylko z ludwigią repens. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problemy tylko z ludwigią repens.

Liczba wyświetleń: 2026·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Raffy Gdańsk
Witam

Mam taki problem, jak tytuł wątku mówi. Dostałem sporą ilość ludwigii repens, intensywnie zielonych a spodek liścia wiśniowy. Wszystko ok, rośliny bąblowały ładnie itd. Ale problem jest, NIE CHCE rosnąć, nowe liście bledną, no i co jakiś czas odławiam pływające liście (czyli chyba gubią je). Czego jej brakuje?

Akwarium 112L, 4x18W, Co2 z bimbrowni, nawozy : PGC, PG Macro, pałeczki nawozowe filtusa pod niektóre rośliny + wczoraj wlałem troche Sera Floreny (nawóz dostałem).

Dodam, że inne ryśliny mają się dobrze, najas rośnie, hygrophila też, druga hygrophila to samo i glosia oraz blyxa też lądnie rośnie i troche bąbluje :D

A oto zdjęcia tej rośliny :
Akwarystyka wciąga jak głupia..

Raffy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma Wrocław
Raffy napisał(a):Witam

Mam taki problem, jak tytuł wątku mówi. Dostałem sporą ilość ludwigii repens, intensywnie zielonych a spodek liścia wiśniowy. Wszystko ok, rośliny bąblowały ładnie itd. Ale problem jest, NIE CHCE rosnąć, nowe liście bledną, no i co jakiś czas odławiam pływające liście (czyli chyba gubią je). Czego jej brakuje?

Akwarium 112L, 4x18W, Co2 z bimbrowni, nawozy : PGC, PG Macro, pałeczki nawozowe filtusa pod niektóre rośliny + wczoraj wlałem troche Sera Floreny (nawóz dostałem).

Dodam, że inne ryśliny mają się dobrze, najas rośnie, hygrophila też, druga hygrophila to samo i glosia oraz blyxa też lądnie rośnie i troche bąbluje :D

A oto zdjęcia tej rośliny :

Witam. Jeśli chodzi o niedobory to pokusiłbym sie o sprawdzenie potasu, ewentualnie nie wiem jak ludwigi reaguja na brak proporcji no3:po4 albo inne formy azotu. Musisz też wziąść pdo uwagę nadmiary subsatncji. Jest to o tyle dziwne, że ta roślina to prawie chwast. Tymbardziej zastanowiłbym się nad ograniczeniem dawek. Ale bez eksperymentów nie dowiesz się o co chodzi. Zreszta z nimi też pewnie nie dojdziesz do dokladnego problemu ale mysle że jest do rozwiązania :wink:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Raffy Gdańsk

25 lip 2006, 21:28   (#3)  

Dzieki za pomoc, na razie nie bedę nic nawoził i zobaczymy.

Ostatnio zauważyłem, że jak ludwigie wyrasta POZA wodą, to przybiera bardzo ładny zielonkawy kolor... :| :x a pod wodą to już nie :evil:
Akwarystyka wciąga jak głupia..

Raffy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG20260111130117.jpg

Staurogene repens przebarwienia żółte i słaby wzrost

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2477
Co może być przyczyną słabego wzrostu i oprzebarwien żółtych u staurogene repens?
20241029_174515.jpg

Problemy obumierającymi roślinami.

Zevhitus w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3110
Witam, Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów. Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5387
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
DSC_0921.JPG

A chciałem tylko usunąć jedną roślinkę

ramiras w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13016
Weekend...woda już po podmianie, wszystkie roślinki przycięte, szybki poczyszczone, można powiedzieć baniaczek dopieszczony...no tylko siąść i oglądać... Aaaa jeszcze tylko jedna zwartka mi przeszkadz...
035d-1.jpg

Ludwigia palustris Green (Ludwigia błotna zielona)

Piotr Baszucki w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2317
035d-1.jpg Fragment opisu: Zielonolistna odmiana Ludwigia palustris 'Super Red' o małych wymaganiach, dzięki czem nadaje się nawet do akwariów ze słabszym oświetleniem. Jest idealna do tworzenia g...
IMG_4146.JPG

Pylenie na szybie, kamieniach i piasku - ogólne problemy

Ciechan w Glony · Odpowiedzi: 94 · Wyświetlenia: 40477
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
Zrzut ekranu 2023-08-10 213524.png

Rotala colorata i Ludwigia sp. mini

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5321
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2994
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1584
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

Pogestemon erectus wasze doświadczenie - problemy.

Dejv95 w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3273
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...

Statystyki

Ten temat przegląda 600 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 600 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.