ciemnozielona obwódka na liściach
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jakich nawozów potrzebują, lub jakie są blokowane, ponieważ na niektórych roślinach występują ciemnozielone narosla-obwódki ok.2-3 mm.
parametry wody:Ph-7,2; NO3-15; Fe<3; P-1,0.
Stosuję:PGC,PGFerro+ 1/2 dawki,KH2PO4,KNO3, K2SO4,MgSo4
-
mikolajcz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mikolajcz napisał(a): ...ponieważ na niektórych roślinach występują ciemnozielone narosla-obwódki ok.2-3 mm.
Wybacz ale nie rozumiem. Może jakieś zdjęcia, i czym nawozisz.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Witam cie Bartek i już b.dzięki.
Parametry wody mam niby w normie i tego sie trzymam.
Nawożenie stosuje tak: PGClassic pełna dawka przy podmianie wody,PGFerro+ pól dawki dziennej, ponadto w zależności od pomiarów dodaję: ok.1,5 ppm NO3, 1,5 K codziennie, i co 3-4 dni 0,2ppm P, 0,01ppm Mg. Światło 150W, butla CO2.
Część roślin:żabienica i echinodorus: środkowa część liścia zielona natomiast obwódka posiada kolor zdecydowany ciemnozielony, natomiast anubias,gdy kupowałem był ciemnozielony - teraz jest jasnozielony a w środkowej cześci liscia nawet lekko żółty- nie wiem czy on to z nadmiaru oswietlenia.
-
mikolajcz
●
Dajesz pełną dawkę, PGC i jeszcze MgSO4 (nie wiem ile) a rośliny wskazują (według mnie) na brak właśnie Magnezu. Niby dziwne ale "0,01ppm Mg" to faktycznie mało. Czym mierzyłeś magnez, i jaką masz twardość.
-

Bartek
●
-
Twardość ok.12, natomiast co do magnezu to zmieszałem 5g MgSO4 w 50ml wody co daje mi: 1ml roztworu ok.0,04ppm Mg na akwa 260L.Tak więc podaje co 3 dzień ok.1ml Mg w MgSO4; co 2 dni 1,0ppm K w K2SO4; codziennie KH2PO4 i KNO3 co w sumime daje mi:NO3 -1,5ppm w KNO3;K -2,0ppm w KNO3 i KH2PO4 ;PO4 -0,20ppm;Mg- 0,04ppm.
Nie mierzyłem zawartości Mg i nie wiem jaka powinna być dawka dzienna ale też nie wiem jak się kumuluje SO4 i na co ono wpływa - obawiam się o glony.
Zauważyłem, że obwódki chyba pojawiły się gdy zacząłem podawać codziennie 1/2 dawki PGFerro+ /może coś tam się kumuluje/będę teraz podawał 1/4 dawki codziennie/.
-
mikolajcz
●
PGFerro+jest tak zbalansowany że nic nie powinno się blokować.
Ale skoro zauważyłeś że objawy pojawiły się po zwiększeniu dawki... Wkońcu to koncentrat (ale powinien być stosowany codziennie).
SO4 nie powoduje glonów ale podejżewa się nadmiar o palenie stożków wzrostu.
-

Bartek
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
podje zdjecie jak wygląda obrzeże liści, może ktos poradzi.
-
mikolajcz
●
c.d. do poprzedniego zdjęcia.
Podam może jeszcze parametry wody:NO3-15;P-ok.0,5;Tw-12 i jeszcze jedną fotkę
-
mikolajcz
●
Myślę że nie ma w tym nic poważnego. Tylko te glony 
-

Bartek
●
-
Wszystko może się i zgadza, tylko, że te glony za dużo sobie pozwalają i włążą na całe rośliny.Może ktoś miał taki przypadek lub wie jak się tego pozbyć ?
-
mikolajcz
●
Powiązane tematy
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Cześć wszystkim,
potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zalałem akwarium:
54 L 60*30*30
podłoże:Tropica Aquarium soil
oświetlenie: Chihiros A601 7 H dziennie 3/7 pełnej mocy
Filtracja: Eheim 2213, filt...
Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach?
Co może być tego przyczyną?
Akwarium 168 l
Oświetlenie 92W
Bez nawożenia
Parametry chemiczne wody po zro...
Witam posiadam akwarium Juwel Lido 120L.Mam w nim duzo roslin i duzy problem ponieważ w młodych lisciach zaczynają mi sie robic dziury????
Dane techniczne:
Akwarium 120L
Oswietlenie:
2x24W T5 Hi...
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...
Witam,
Od jakiegoś czasu nie mogę ogarnąć mojego akwarium, które jest już prawie rok. Cały czas próbuję ale jakoś ze słabym skutkiem. Najgorszy objawy na roślinach czerwonych jak na zdjęciach. Macran...
Co może oznaczać powstawanie czarnych plam na roślinach, a zaraz potem zanikanie rośliny w tym miejscu i powstawanie dziur? Do tej pory wszystko było ok,więc raczej to nie jest kwestia oświetlenia.
Ta...
Ostatnio zauważyłem ze pojawiają się coraz częściej na rożnych roślinach dziury np na henku,na starych liściach.
112l filtr jlb901 swiatła 66wat co2 z butli 24h
Fe - 0.30
no3- 30(wartośc kranu jak i...
|
|