kolor syfu zbieranego odmulaczem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

kolor syfu zbieranego odmulaczem

Liczba wyświetleń: 1662·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Dżemik Tarnów
czy ktoś się orientuje co jest takim niebiesko-popielatym syfem który wypłukuje się z dna podczas odmulania? coś takiego (tak samo śmierdzącego) spotkać można kopiąc dołki nad brzegiem jeziora -jest to taki niebieski muł czy piach

Dżemik
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnów

24 lip 2006, 22:54   (#2)  

Jeśli barwa głębszych warstw żwiru jest taka lekko niebieskawo granatowawa i spuszczana woda ma zapach zgniłych jaj (siarkowodoru) to masz tam poważnie nasilone procesy redukcji siarczanów (SO4) do siarkowodoru (H2S) w warunkach beztlenowych. Przedostanie się takiej wody z podłoża do toni w istotnej ilości powoduje poważne zagrożenie szczególnie dla zwierząt.

propor

Dżemik Tarnów

26 lip 2006, 12:19   (#3)  

- a czy istnieje taka możliwość by skutkiem przemian beztlenowych były inne związki chemiczne? pytam z tego względu iż siarkowodoru nie wyczuwam ale smrodek jest specyficzny

Dżemik

Miasto: Tarnów

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_7171.JPG

Nowy kolor zestawów akwariowych JUWEL

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2745
Dostępny pod koniec roku. IMG_7171.JPG
YouTube

Co ma wpływ na kolor krewetek?

MaximTheTerrible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1489
Co ma wpływ na kolor krewetek? Wszystko na ten temat w nowym filmiku. Zachęcam do subskrybcji kanału... to motywuje do tworzenia nowych rzeczy :)

Kolor roślin

Yoda40 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1975
Hej. Mam problem moja większość roślin czerwonych się nie wybarwia po restarcie są zielone . Mam mogę je "pogonić" by nabrały koloru

Dziwny kolor nawozów.

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2297
Witam nawożę solami i zastanawia mnie czemu nawozy po jakimś czasie robią się o kolorze herbaty np. mgso4 a taki żółtawy np. kno3 lub kh2po4. Używam konserwantów e300 e202.

Kolor glona?

kuubaw w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2998
Witam , mam problem z tym glonem ,jeśli to glon?,jak z tym walczyć?

Żółty kolor indykatora CO2

młody akwa maniak w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1953
Induktor zmienił kolor na żółty czyli co2 jest za dużo co2 dozóje 24h/7 i moje pytanie jak mogę obniżyć by co2 było w normie?

Twardość wody a kolor indykatora.

MisterVento3 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4002
Witam, od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie czy twardość wody może mieć wpływ na kolor w indykatorze. Od samego początku mam problemy z nitkami, w kranie strasznie twardą wodę i bardzo duże stężenie...

Niewłaściwy kolor roślin.

Przemdzio w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1692
Witam Wszystkich, Mam problem z moim akwa, otóż walczę generalnie z glonami, zielenice na liściach i na szybach, malutkie niteczki porastające akwa i także rośliny. Ale najbardziej drażni mnie wygląd ...

Test wody RO testem JBL GH - kolor

wololow w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2893
Witam, czy jeśli po dodaniu 1 kropli testu GH JBL do próbki wody RO, próbka zabarwia się bardzo delikatnie (bardzo blado) na zielono, to wynik ten traktować jako praktycznie zerowe GH. Chyba niemożliw...

Czy ktoś wie dlaczego krewetka ma taki kolor ?

Krol Jan w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2376
Dziwnie pociemniala a była żółta jak na zdjęciu 20171231_193006.jpg 20171231_193643.jpg

Statystyki

Ten temat przegląda 450 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 449 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.