witam
mam problem z kilkoma roslinami;
Hemianthus micranthemoides w akwarium jest od kilku dni. kiedy go sadziłem jego listki były soczyście zielone a wszystkie nowe (2, 3 pary listków na każdej gałązce)
są blado żółte niektóre przeżroczyste, tak samo dzieje się z Hydrocotyle sibthorpioides (maritima) ale ta mam od dawna i nie zauważałem tej żółtości
akwarium ma 2 miesiące poczatkowo były problemy z sinicami ale po dodaniu KNO3 (teraz NO3 jest na poziomie 10ppm) sinice znikneły dozuję co2 z butli od 2 tygodni nawoże symfonią 2ml dziennie (akwa ma 160l i jest gęsto obsadzone)
światła chyba też nie za mało bo 3x 30w 12h dziennie
ph 6,5
kh 3
gh 7
niestety nie posiadam więcej testow
dziś do akwarium wlałem 50ml colorFe+ rataja zobaczymy czy to pomoże
Jeżeli macie jakieś sugestie co do składnika który powoduje takie niedobory to podzielcie się doświadczeniem
Bartek napisał(a):Kolejny dowód wyższości nawożenia azotem nad erytromycyną.
Święte słowa Miałem przez kilka tygodni to świństwo. Duże podmiany nic nie dawały. NO3 było bliskie 0. Podwyższyłem NO3 do 10-15 ppm i zanikają. Oczywiście duże podmiany zostały.
Żeby było jeszcze tak prosto z nitkami, które zaatakowały osłabione rośliny Grzegorz
żelazo nie pomaga (chodź może na taki wniosek zawcześnie)na dodatek zauważam że rośliny przestały bąbelkować czy to może być brak fosforu a może przedawkowanie K które podaję razem z symfonią jako K2SO4 no i KNO3???
HELP
Minęły dwa dni. IMHO za szybko na wyciąganie wniosków.
Jest duże prawdopodobienstwo że dałeś za dużo żelaza (o ile rzeczywiście bylo to potrzebne) i zablokowaleś tym Mangan. Być może nie w żelazie tkwi problem,
i powstrzymam się na razie od dlaszego dywagowania.
Pokaż foty
zrobiłem kilka sporych podmian i na razie żadna roślina się nie rozkleja ale nadal nowe listki pozostają blade. mam powód przypuszczać że to niedobór Mg lub przychamowało go żelazo zobaczcie Hydrocotyle jej nerwy jakby ciemniejsze od blaszki były. na nawozie rataja pisze ze zawiera zelazo jak i magnez i potas więc chyba zabardzo się nie starali robiąc ten nawóz
dziś dostałem nowe testy
i co się potwierdziło?
Fe-0
Po4-0
Cu- 0,2
z zelazem i fosforanami wszystko jasne!!! a jak to z miedzią jest jej wystarczająco???
cała miedź pochodzi z symfoni. jak widać kumulowała się bo rośliny miały inne braki i nie zużywały innego mikro niż żelazo (wniosek symfonie wzbogacać żelazem)
wydaje mi się też że te przeźroczyste stożki na umbrozium (foto: heniek) to wynik przedawkowania potasu który przy GH 7 (pewnie Mg za dużo też nie ma) się kumulował bo rośliny nie miały również PO4 stąd też znikomy wzrost.
Zaczynam łapać!!!
dzięki za zainteresowanie tematem[/list]
Zdecydowanie zmiany na M.umbrosum to niedobór Fe lub Mn, prawdę mówiąc to tam tą roślinę głównie dla tego że jest dla mnie wskażnikiem tych niedoborów, zawsze najwcześniej pojawiają się właśnie na M.umbrosum.
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3958
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
rekordarek w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4585
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Sawiol w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4869
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Agamemnon w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9714
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
uszy w Nawożenie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 19404
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
mar1977 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3334
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
michal_77 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2470
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Yachu w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1462
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
jaca76 w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5329
Witam
Od roku mam akwarium jak poniżej:
Litraż: 200l
Oświetlenie: belka led 150W ustawiona na 70%
Filtracja: JBL 1501
CO2: 24h/dobę
Podmiany 50l/tydzień
Woda RO + Remianin 0,5 miarki (od kilku tygodn...
Statystyki
Ten temat przegląda 361 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571017
• Liczba wątków: 48814
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 361 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej