Problem z wodą - zmiany w akwarium
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich.
Akwarium mam od kilku lat, i od kilku lat mam problemy z utrzymaniem roślinek.
Miesiąc temy zronbiłem małą rewolucję w akwarium, wymiana wszystkiego (poza baniakiem).
Ale po kolei:
Baniak 112 l ( wiem że nie za duży)
Filtry: Fluval 205, orazw wewnętrzny ferplast.
CO2 też ferplast, narazie z bimberkiem, ale butla jest w drodze.
Oświetlenie 2x20W + 1x18W.
Jak narazie nie ma roślinek, najpierw chcę dojść do ładu z wodą.
Po miesiącu pokazały mi się okrzemki. Z tego co czytałem powodem może być twarda woda powyżej 7,5, jest to mój stary problem, dlatego zainwestowałem w RO. Wodę podmieniam raz w tygodniu 20L RO + 5L kranówka.
Od tygodnia nie wiem dlaczego ale znacznie podnosi mi się PH w dniu dzisiejszym mam 8.44 PH, pomiomo, że kranówka ma 7,5 a RO około 6,4.
Co może powodować taki wzrost
Łapki już opadają
Andrzej
Ostatnio edytowano 23 lip 2006, 14:18 przez freno, łącznie edytowano 1 raz
-
freno
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak nie masz roślin to nie oświetlaj bo w ten sposób zakładasz sobie chodowle glonów. I nie dojdziesz w ten sposób "do ładu z wodą". Rośliny zaleca się od samego początku, gatunki mało wymagające i szybko rosnące. Zresztą okrzemki to normalna rzecz w świerzym akwarium.
Twardość i pH może wzrastać dzięki podłożu które masz.
Czytaj dużo na tym forum, ja sporo wiedzy z tąd wyniosłem.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Witam,z tego co zrozumiałem akwarium działa już miesiąc bez roślin. Ale czy masz w nim rybki? Powinieneś raczej wystartować zgodnie z zaleceniami od jak największej ilości roślin. Pobierałyby one składniki pokarmowe z wody i uniemożliwiły wysyp glonów już na początku przygody. A tak, to glony nie mając konkurencji powoli opanowują zbiornik. Co do wzrostu pH, to akwarium bez żadnej rybki może tak wolno dojrzewać, że dopiero teraz nagromadzenie związków przemiany materii przez bakterie doprowadza do wzrostu pH. Zawsze tak jest, że NH4 powoduje wzrost pH. Moim zdaniem zaopatrz się w zieleninkę i poczekaj kilka dni.
-

mees
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Puławy
-
witam. jakie jest oświetlenie w akwarium (moc, rodzaj, ile czasu działa). jeśli znasz jeszcze inne parametry wody to prosimy o podanie. pozatym jakie są wkłady we fluvalu, podłoże, nawozy itp.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Miasto: Lipno
-
100>P napisał(a):witam. jakie jest oświetlenie w akwarium (moc, rodzaj, ile czasu działa). jeśli znasz jeszcze inne parametry wody to prosimy o podanie. pozatym jakie są wkłady we fluvalu, podłoże, nawozy itp.pzdr
Postaram się odpowiedzieć
1. Oświetlenie 12h, od przodu:
- Flora-Glo 20W
- Lumilux 860 18W
- Power-Glo 20W
2. Dzisiejszy pomiar wody ( ostatnia podmiana 08.07)
- pH -7,2 (wyraźnie spadło)
- kH - 6
- gH - 8
3. We fluvalu tylko ceramika
4. Podłoże, hm to najtrudniejsze. Trzy grubości jasnego żwirku od bardzo drobnego (jak morski piasek), poprzez średni do małej warstwy grubego. Łącznie około 6-8 cm
5. Nawozy - brak
Dwa dni miałem zielone glony na kamieniach, przy przedniej szybie, teraz w tym miejscu są brązowe (nalot) a najwięcej to na kamieniu napowietrzającym.
Po niedzieli szukam roślin, jeszcze nie mam pomysłu jakich, może jakieś sugestie
-
freno
●
W tygodniu zmieniłem pokrywę, a co za tym idzie oświetlenie.
Pokrywa wykonana z PCV ( 3mm), oświetlenie T5 4x24W
Od przodu:
Osram 965
AuqaStar
Philips 865
AquaMedic
Oswietlenie od 11:00 do 23:00, z tym, że wcześniej o pół godziny zapalają się 965 i 865, i podobnie o 22:30 gasną AquaStar i AquaMedic.
Parametry wody.
1. wczoraj przed podmianą
pH 6,8
kH 7
gH 10
następnie podmiana
20L RO + 8L kranówki
2. pomiar dziś około 14:00
pH 7,2
kH 6
gH 7
Ponadto we wtorek, zgodnie z zaleceniami posadziłem roślinki.
Jak narazie jest w miarę OK, lecz zauważyłem na liściach Valisneria rubra, mały meszek i listki te na końcach lekko żółkną. Inne roślinki jak narazie OK.
Jak narazie nie nawożę, czekam na
http://allegro.pl/item114878382_nawoz_d ... acja_.html.
Co powinienem zmienić, aby uchronić się od ataku glonów, bo te to ja już naprawdę potrafię chodować
Pozdrawiam
Andrzej
-
freno
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kup krewetki Amano (najlepiej 1szt/5l) i otoski (najlepiej 1szt/10l)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Miasto: Kraków
-
Otoski kupiłem sztuk 5.
A tak w ogóle to miałem problem z zakupem tych rybć, w moich okoloicach (Konin) nie wiedzieli co to jest, dostałem dopiero na zamówienie.
-
freno
●
Mieszkasz na oko wode z RO ze zwykla. Moze wahania pH sa spowodowane brakiem buforu w postaci twardosci wody?
-
elfir
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|