|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
file
Rokietnica k. Poznania
Witam,
Mam takie pytanie, czy woda po RO moze stać np miesiąc w zamknietym baniaku? Ponieważ pytałem sie kogoś i odp, ze chodzi tu głównie o bakterie które do tego czasu rozwiną się w wodzie.
Czy to prawda i jaki jest czas optymalnego trzymania wody?
I jeszcze jedno pytanko, jak zbić ph ponieważ z tego co wyczytałem to woda po ro ma około 6.8 ph a moja kranówa 8.2 !! po zmieszaniu powinno być ok 7.5. Stosować torf?
Proszę o odp i pozdrawiam
-

file
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rokietnica k. Poznania
-
Jak ten zbiornik będzie pożądnie umyty i czysty to nie powinno jej się nic stać w okresie 3 tygodni, z mojego doświadczenia laboratoryjnego. Ale po co tak długo ja trzymać? lepiej uruchomić RO na noc i rankiem podmiana. pH w kranie masz straszne, czy napewno pomiar był prawidłowy? pH będzie zawsze lekko zawyżone w takim przypadku nawet po zmieszaniu z kranówką. Dodatek CO2 do wody w akwarium zredukuje je odpowiednio, zależnie od KH.
-

mees
●
- Miasto: Puławy
-
file
Rokietnica k. Poznania
Co do trzymania wody to chcę ją sprzedawać, dlatego ten pojemnik.
Jeśli chodzi o test ph to było robione magicznymi paskami 5w1 JBL ale wychodzi koło 8 ph. Kiedyś mi zeszlo do 7.0 ale po bimbrowni- połowa rybek mi wtedy zdechła dlatego nie chcę juz jej stosować.
Czy można stosować zamiast dolewki kranówy Planta Gainer PRO Hydro Mineral lub cos podobnego i jak to sie sprawdza w praktyce? (Ph kh gh).
-

file
●
- Miasto: Rokietnica k. Poznania
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zgodnie z informacją Bartka Lipczyńskiego Hydro Mineral podnosi GH i KH do 4n w wodzie po RO. Co do pH to nie wiem, ale jest to zmiana marginalna zapewne. Jeżeli chcesz stosować Hydro Mineral to rozpuszcza się on całkowicie dopiero przy dozowaniu CO2 do wody w akwarium. Domyślam się, że rybki zeszły po stosowaniu CO2 z bimbrowni wskutek zbyt szybkiego spadku pH . Stosując CO2 należy utrzymywać poziom KH około 5n. Pozwoli to na ograniczenie spadku pH. Można również napowietrzać akwarium tylko w nocy, gdyż wtedy rośliny oddają CO2 do wody i obniżają w ten sposób pH.
Moja rada zacznij jeszcze raz dozować spokojnie CO2 z bimbrowni, stosuj Hydro Mineral (dla wody RO bez mieszania z kranówką nawet musisz to robić) i napowietrzaj w nocy. Zobaczysz co się będzie działo. Później może będziesz mógł zrezygnować z napowietrzania.
-

mees
●
- Miasto: Puławy
-
Powiązane tematy
Hej
Film jak zainstalować tę osmozę. Film po niemiecku 😁. ?si=z0A6SqVDAL0sYsTN
Witam. Ostatnio natknąłem się na taki filtr narurowy. Macie jakieś doświadczenie z czymś takim? Można by go używać zamiast filtra RO? IMG_20220908_095404.jpg
Wysłane z Mi 9T Pro przy użyciu aplikac...
Zakupiłem ostatnio filtr węglowy do osmozy, taki:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/odwrocona-osmoza-ro/wklady-weglowe/ustm-liniowy-filtr-weglowy-wtyk-p-13658.html
i nie bardzo wiem jak mam go podłącz...
Witam, chcem kupic filtr RO firmy dennerle. Czy te filtry sa ok? Jak jest z wkladami? czy pozniej musza byc stosowane orginlne wklady. Co ile litrow jest zalecane wymiana wkladu? Jak jest filtr nie uz...
Witam.
Czy warto zainwestować w osmoze akwarystyczną RO3 do akwarium roślinnego? Mam dwa zbiorniki 30 i 20L. Zależy mi na mieszaniu wody kranowej z RO z powodu wysokiej twardości kranówy.Rośliny dobr...
Witam . Chciałbym się dowiedzieć ostatnio widziałem na internecie jak ktoś sprzedawał ro5 z przebiegiem 300 litrów . Czy to jest dużo czy mało ? i filtr leżał ponoć rok. Jak leżą wkłady nieużywane dłu...
Witam
Interesuje mnie co powiecie o tej osmozie. http://allegro.pl/mini-filtr-ro-do-akwarium-osmoza-do-akwarium-i2478339040.html
Pozdrawiam i licze na pomoc .
C ześć,czy przed pierwszym użyciem filtra ro należy wymoczyć membranę w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godz.
Mam akwarium 200l gh 17 ,kh 13 ph 7 przy podawaniu co2 .,ze wzgledu na twardosc wody chce kupic osmoze.Mam swoja wode lylko ze hydrofor podaje cisnienie 1,2-3,2 i wode twarda okolo 30gh .Jesst tez pod...
Witajcie, mam taki problem, otóż moja osmoza nie daje wody o zerowej twardości. Dziś mierzyłem i wyszło mi że KH i GH wychodzi ok 5 stopni.O ile jest mi wiadomo, zużyta membrana po prostu przestaje pr...
|
|