Pewnie głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pewnie głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi

Liczba wyświetleń: 2281·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
pirania21 Wrocław
Joł :!: :!: :!:
Czy zabrudzony wewnętrzny filtr mechaniczny jest w stanie podnośić NO3 i PO4 w akwarium :?: :?:
Pozdrawiam
Rafał vel ..:: Pirania21 ::..

pirania21
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Bartek Oleśnica

09 lip 2006, 22:08   (#2)  

Tak. Gdy nie jest czyszczony przez jakiś czas, zagnieżdżają sie w nim masowo bakterie nitryfikacyjne, które przerabiają NH3 na NO3. Gromadzace sie w nim szczątki organiczne ulegają rozłożeniu do PO4 i NH3 =>NO3. Jeśli pierw go regularnie i często czyściłeś to przy okazji uzuwałeś te elementy z akwarium. Gdy przestałeś one w sumie pozostały. Dlatego można zauważyć różnice że przy nie czyszczonym jest tego więcej... A faktycznie jest tyle samo, a wcześniej było mniej ;)
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

pirania21 Wrocław

09 lip 2006, 22:26   (#3)  

Joł :!:
No to wiem dlaczego po wyczyszczeniu filtra (płukany w wodzie spuszczanej z akwa) podmianie 60l (140l akwa) osmozy + 13ml PGHM i podaniu NPK odpowiednoio 5,1,15 po 2 godzinach testy pokazały ZERO znaczy się roślinki głodowały.

edytując post zadam kolejne pytanie
Czy wysokie temperatury wody rzędu 30 st C mogą mieć wpływ na słabszą kondycję roślin a co za tym idzie mniejsze przyrosty tygodniowe żeby nie pisac dniowe ?
Pozdrawiam
Rafał vel ..:: Pirania21 ::..

pirania21
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 wrz 2006, 00:41   (#4)  

To zależy jakie masz rośliny, wiekszość roślin woli temp. 23-26'C, więc przy wyższej słabiej rośnie.

matystm

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5544
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20251026_200544.jpg

Eleocharis parvula pytanie

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1889
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 312231
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1771
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1285
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3825
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16020
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3080
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6259
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1548
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 291 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570964
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: macek.g i 290 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.