15l pierwszy rośliniak. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

15l pierwszy rośliniak.

Liczba wyświetleń: 2321·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 lip 2006, 18:01 15l pierwszy rośliniak.  (#1)  

To mój pierwszy rosliniak a przynajmniej mam taki zamiar żeby nim był. Początkowo miał być to zbiornik dla krewetek ale sie rozmyśliłem. zamierzam jeszcze dosadzić troche mchu a na powieszchnie rzęse wodną. Co o tym myslicie? Jak poprawić nawożenie(oprócz CO2) i co dodać?
Nawożenie:
Tetra PlantaMin
Sprzęt:
Grzałka 15W(wyłonczona)
Filtr FanMini
Oświetlenie 1X6W T5
Rosliny:
Mech jawajski
Acorus gramineus
Cryptocoryna wendtii Green

Obrazek
P.S.Nie umiem robić zdjęć dlatego tak wyszło ale w rzeczywistości wygląda lepiej.
Komentujcie

mumun

Dziad Borowy

12 lip 2006, 09:48   (#2)  

Akwarium jest dopiero po założeniu, jeszcze mech w ogóle nie odbił. Za wcześnie na komentarz, ale popracowałbym nad układem kamieni i korzeni lub i cześć usunął, bo masz za dużo elementów dekoracyjnych. Dosadź też trochę roślin.

Dziad Borowy

Anonim 1811

25 lip 2006, 12:24   (#3)  

No i z acorusem będzie Ci ciężko w pełnym zanurzeniu.

Anonim 1811

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 lip 2006, 11:44   (#4)  

W tak malym akwarium caly wewnetrzny sprzet techniczny zajmuje ci 10% powierzchni, co bardzo na zdjeciu widac.
Powinenes skupic sie na zaslonieciu gabki od filtra jakas roslina - przy slabym oswietleniu polecam Microsorium 'Narrow'.
Na razie masz kompozycje niemal wylacznie z martwej natury - kamienie i kawalki drewna. Sa one bardzo masywne i wymagaja przeslaniecia roslinami.

Z tatrakiem dalabym sobie spokoj, zwlaszcza na pierwszym planie.

elfir

26 lip 2006, 15:54   (#5)  

Witam!!!

Powyciągał bym te korzenie dał więcej roślin i roślinniak gotowy :lol:

Życze powodzenia!!!

BYNTAS

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

HapPet Fogger Zamgławiacz Generator Pary.jpg

Pierwszy krok w stronę paludarium

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 29136
Witam, od tygodnia w moim mieszkaniu stoi paludarium [o ile to nie za duże słowo] które sam wykonałem;P p.JPG Przed tym projektem wciąż dużo pracy. To mój pierwszy zbiornik tego typu i popełniłem ...
YouTube

Mój pierwszy hardscape " potrzebne wsparcie"

Adr030 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2582
Witam Chciałem zasięgnąć waszej opinii na temat układu kamieni i korzenia w akwarium oraz poradzić się jakich roślin użyć do obsadzenia baniaka. Bije się z dwoma wariantami. Pierwszy posadzić tylko t...
YouTube

15L-Black Dragon

kakarot w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7260
Witam jak wcześniej pisałem Pandora zakończyła żywot,ale że w pokoju zostało puste miejsce postanowiłem założyć malutki zbiorniczek 15 l mam nadzieję że mi sie udał:D Szkłao -25x25x25 OW Podł...
YouTube

15L Big Mountain :)

froster w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8352
Zbiornik- 25x25x25 Oświetlenie- DIY LED 10W 6000-6500k Podłoże- SHRIMP-Soil Filtracja- kaskada FZN1 ( gabka, lawa, wata) Akwarium powstało na spontanie, praktycznie wszystko miałem , zakupiłem ...

Mój pierwszy projekt na IAPLC

kviatek88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 13307
Przymierzam się do wzięcia udziału pierwszy raz w IAPLC i innych konkursach. Co z tego wyjdzie zobaczymy. IMG_0003.JPG

Co na pierwszy plan zamiast Monte Carlo

buda102 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 8958
Witam Potrzebuję porady. Niedawno (jakieś 5 tygodni temu) robiłem restart i zmieniałem aranżację. I wszystko ładnie się przyjęło i rośnie (tył już kilka razy przycinałem) poza Monte Carlo: akwa.jpg...

1200ml - "rośliniak" - Patryk

pitero21 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2173
Cześć Chciałem zaprezentowac nowy projekt akwa dla bojka. Jako że przez jakiś czas męczył sie w kółko to zasponsorowałem mu konkretnych rozmiarów baniak. Wymiary akwarium: 12000ml 200000µm x 20000...

72l - Rośliniak - orzelnik

orzelnik w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3155
Hej, Chciałbym wam zaprezentować moje akwarium. Zbiornik zalany 19 grudnia. Ale najpierw co nieco o pomyśle na zbiornik, prametrach i osprzęcie: Pomysł był prosty, akwa na ziemi w szczeline nasypane...

Aranżacja 15l

Baartuss w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2371
Cześć :D przyszedł czas na moją 15, w nocy rozszczelniła się z tyłu. Wymieniłem szybę i nadszedł czas na zalanie. Przygotowałem wstępny aranż, może być?

Pierwszy projekt i początek przygody

tomandmarioletta w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 5700
Kupiliśmy z żoną pierwsze akwarium nie mając zielonego pojęcia o akwarystyce. Popełniliśmy wszystkie możliwe błędy jakie można było popełnić. Wybór padł na Juwel rekord 700 bo... miał wszystko. Pokryw...

Statystyki

Ten temat przegląda 723 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 723 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.