|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Rośliny posadzone blisko deszczownicy są "targane" przez strumień wypływający z niej. I tu moje pytanie, czy nie wpłynie to negatywnie na rozwój roślinek?
-
kermit88
●
Zalezy jakie roślinki masz jeżeli żabiennice lub inne z "mocniejszymi" liśćmi to nie powinno się im nic stać  Jeżeli masz pierzaste np. kabombe to z tym będzie gorzej...
-
Gość
●
IMO nic się nie stanie. no może roślinki będą wykrzywione w stronę w którą je pcha woda no i mogą sie na nich pojawić glony nitkowate. możesz skierować deszczownię w stronę szyby pod kątem 45' w dół. wtedy powinno być ok. pozatym dobrze jest jak woda opływa (nieznacznie) roślinki ponieważ roslinki dostają potrzebne do rozrostu składniki pokarmowe.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czy dozujesz w swoim akwarium Co2 ?
Jezeli tak, odradzam deszczownicę  Sam miałem deszczownicę w swoim akwarium roślinnym, zastanawiałem się, czemu rośliny nie bąblują przy 4x18W. Odpowiedz była prosta : deszczownica spowodowała ruch powierzchni wody (tzn. natleniała) i przy okazji Co2 wytrącała. Teraz już nie ma deszczownicy, rośliny bąblują i ładnie rosną. 
Akwarystyka wciąga jak głupia..
-

Raffy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
Deszczownia/deszczownica przy dozowaniu CO2 wcale nie musi przeszkadzać.
Ja mam dwa filtry kubełkowe w ednym akwarium i każdy z nich zwraca wodę przez deszczownie.
Deszczownie są umieszczone na bocznych scianach akwarium - każda na jednej. Są zanurzone pod wodą i skierowane lekko w górę.
W ten sposób powierzchnia wody tylko lekko faluje, nie zbiera się na niej warstwa białkowa i nie wytrąca CO2. Obieg wody IMHO jest dużo lepszy. Co do roślin i odzdziaływania deszczowni - nie zauważyłem negatywnych skutków.
pzdr,
mjx
-

mjx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
-
Raffy napisał(a):Czy dozujesz w swoim akwarium Co2 ? Jezeli tak, odradzam deszczownicę  Sam miałem deszczownicę w swoim akwarium roślinnym, zastanawiałem się, czemu rośliny nie bąblują przy 4x18W. Odpowiedz była prosta : deszczownica spowodowała ruch powierzchni wody (tzn. natleniała) i przy okazji Co2 wytrącała. Teraz już nie ma deszczownicy, rośliny bąblują i ładnie rosną. 
absolutnie się z kolega nie zgadzam. jeśli deszczownie się da pod wodę i skieruje prosto w dól lub pod kątem 45' w dól to powieżchnia sie nie ma prawa ruszać. mam tak u siebie i co więcej dzieki CO2 zjechalem z ph-8.0 na PH-7.2 tak żeby Poziom CO2 w wodzie byl 25ppm. pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
100>P napisał(a): dzieki CO2 zjechalem z ph-8.0 na PH-7.2
To malo kolego  ja z 8 na 6,5
-
Westlife
●
100>P napisał(a):Raffy napisał(a):Czy dozujesz w swoim akwarium Co2 ? Jezeli tak, odradzam deszczownicę  Sam miałem deszczownicę w swoim akwarium roślinnym, zastanawiałem się, czemu rośliny nie bąblują przy 4x18W. Odpowiedz była prosta : deszczownica spowodowała ruch powierzchni wody (tzn. natleniała) i przy okazji Co2 wytrącała. Teraz już nie ma deszczownicy, rośliny bąblują i ładnie rosną. 
absolutnie się z kolega nie zgadzam. jeśli deszczownie się da pod wodę i skieruje prosto w dól lub pod kątem 45' w dól to powieżchnia sie nie ma prawa ruszać. mam tak u siebie i co więcej dzieki CO2 zjechalem z ph-8.0 na PH-7.2 tak żeby Poziom CO2 w wodzie byl 25ppm. pzdr
Chyba ze tak  Ale wylot deszczownicy u mnie był na równi z powierzchnią wody  Po prostu burza. Ale deszczownica skierowana pod innym kątem w akwarium roślinnym jest jak najbardziej ok. No i jeszcze wyjaśnij mi, czemu rośliny zaczęły OD RAZU bąblować po wyjęciu deszczownicy 
Akwarystyka wciąga jak głupia..
-

Raffy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
Raffy napisał(a): No i jeszcze wyjaśnij mi, czemu rośliny zaczęły OD RAZU bąblować po wyjęciu deszczownicy 
dlaczego roślinki zaczęły bąblować? Proste. poprzez ruch powierzchni traciłeś dużo CO2. teraz gdy powierzchnia się nie rusza- nie tracisz "w takim stopniu" CO2. pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
ja też mam deszczownicę pod powierzchnią
i nic mi się nie wytrąca a do tego deszczownica ma fajny +
że można do środka włożyć wężyk z małym kamieniem
ja tak podaję co2 -ph 6.5 (właśnie ostatnio mi spadło do 6 ale o tym gdzieindziej)
a moje roślinki bąblują aż miło
ps:nie mam zatkanego wylotu także woda idzie prosto z "rury" a do tego przez otworki
ruch wody jest niewielki
[/code]
-
ula
●
Powiązane tematy
Chłopaki prośba o pomoc.
W załączniku zestaw roślin które już idą pocztą.
Jak je ogarnąć w sensie rozkładu w akwarium . 1. Jak je rozpisać na kartce ? Będę prosił o sugestie co gdzie jaką posadzić a...
Witam mam pytanko jakie oświetlenie wybrać pod roślinki do akwarium 112l o długości 80cm . Żeby mieściło się pod pokrywę
Witam!
Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?
Witam mam mały problem otóż jedna roślinka ma u mnie problem a jest nią Rotala sp. Wayanad, gnie mi od dołu. Na początku myślałem że to wina invitro, bo były stare. Przyszły jako gratis z iksem na dek...
Witam troszkę słabo zaczęły wygląda roślinki.
Po4 0.25.
No3 15
Fe 0.1
Świece 10_11h świetlówka auqua 15w i ledy jakieś 10w. (Więcej o ledach nie powiem bo kupiłem już takie coś w pokrywie. )
gh ...
Hej mam problem z roślinami otóż rosną ale mają czarne plamki itd . Mikro makro podawane oraz potas.... IMG_20200406_175335_1.jpg IMG_20200406_175325_1.jpg
Witam. Posiadam filtr kubełkowy Aquael Ultramax 1000 z deszczownicą. Myślałem aby do wężyka wylotowego filtra zamontować reaktor ISTA CO2, lecz nie wiem czy przez deszczownicę nie będzie strat CO2. Co...
Witam Wszystkich chciałem sie zapytac Was majac taki zestaw jakie mogłbym wykorzystac rośliny do obsadzenia mojego akwarium.
Akwarium 29x29x35 30L
Chihiros a301 18w
Aquasubstrate II+
brak Co2
Aquael ...
Na co można kleić roślinki do podłoża? Specjalne kleje są trochę drogie, macie jakąś alternatywę.
Czy deszczownica zanurzona w wodzie i wywołująca falowanie powierzchni lustra wybija CO2 z akwarium?
Bo jeśli tak, to jak pogodzić zapotrzebowanie na tlen w nocy i CO2 w dzień?
Chodzi mi o to, że jeś...
|
|