Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Dostałem dzisiaj nowe testy i dokonałem kilku pomiarów, Najbardziej zdziwily mnie twardości (wykluczam pomyłkę testu bo sprawdzałem wszystko kilka razy w wodzie z akwa, porównywałem też kranówkę i destylkę). Z tego co jest mi wiadome to TWW powinno być niższe od TWO. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak to zmienić?
TWO - 6 (zoolek)
TWW - 12 (zoolek)
W kranówce TWO - 5; TWW - 12; w destylce wiadomo po 0
Pozostałe parametry:
Ph 7,5-8 (pewnie gdzieś po środku) (zoolek)
NO3 - 10,0 (jbl)
PO4 - 1,0 (jbl)
Fe - 0,25 (jbl)
Akawa 63l. CO2 z bimbrowni.
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hmm. Trochę to dziwne, ale myślę, że się da wyjaśnić. TWW to miara zawartości węglanów i wodorowęglanów Ca i Mg w wodzie. Jeżeli w twojej wodzie są np. wodorowęglany sodu NaHCO3, to nie wpływają one na twardość węglanową. Wpływają jednak na wynik pomiaru, gdyż popularne testy TWW mierzą na zasadzie oznaczania jonów HCO3- (mówiąc inaczej mierzą alkaliczność wody). Alkaliczność wody to w zasadzie to samo co TWW o ile nie ma w niej znacznej ilości węglanów i wodorowęglanów innych pierwiastków niż Ca i Mg. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić 
DarekO
-

DarekO
●
Ok, podałes uzasadnienie chemiczne. Dzięki. Ale teraz jak to zmienić? Przy takich stosunkach poziom CO2 mam slabiutki, około 6. Gdybym zjechał z Ph do 7 to wtedy było by już uczciwie bo około 30. Tylko jak zmniejszyć Ph zeby przy okazji nie spadło i tak już niskie TwO? Może torf do filtra?[/code]
-

apper
●
Zwiększ ilość podawanego CO2. Po obniżeniu PH innym sposobem niż CO2 - np. torfem, obliczanie zawartości CO2 na podstawie znajomości PH i KH traci sens.
DarekO
-

DarekO
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|