straszliwe braki makro a ilosc ryb! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

straszliwe braki makro a ilosc ryb!

Liczba wyświetleń: 1154·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam!

Mam dosc spore braki makro staram sie je uzupelniac ale w zaden sposob nie moge ustabilizowac zbiornika. mam pytanie czy z problemem poradzil bym sobie latwiej jezeli mial bym wiecej ryb (chodzi o dostarczanie np NO3)? W tej chwili na 100 l akwarium mam jednego skalara i jedna ramireze....

Makro podaje z nawozu makro od holendra h1 podaje tez dziennie 3 ml SZ.

Bede wdzieczny za kazde rady

profaner
Ranga: Początkujący

Marek Odrzywolski
Witam.

profaner napisał(a):Witam!

Mam dosc spore braki makro staram sie je uzupelniac ale w zaden sposob nie moge ustabilizowac zbiornika. mam pytanie czy z problemem poradzil bym sobie latwiej jezeli mial bym wiecej ryb (chodzi o dostarczanie np NO3)? W tej chwili na 100 l akwarium mam jednego skalara i jedna ramireze....

Makro podaje z nawozu makro od holendra h1 podaje tez dziennie 3 ml SZ.

Bede wdzieczny za kazde rady

Moim zdaniem, każde podanie pokarmu dla ryb powoduje uruchomienie
lub potrzymanie mineralizacji. W sumie o to Ci chodzi, ale często
proces ten jest jednoznaczny z pojawieniem się mniejszych lub większych
glonów. Jest to normalny, naturalny proces zachodzący w naturze i w naszym
zbiorniku. Taka jest rola glonów.
W zbiornikach dobrze oświetlonych, nie polecam zwiększania obsady i
co za tym idzie zwiększania karmienia, by dostarczyć azot.
W naturze miejsca mineralizacji materii i miejsca rozwoju roślin, nie pokrywają się.
Azot najlepiej dodać w formie mineralnej, a skromną ilość ryb i ich skromne
karmienie trzeba traktować jako wzbogacanie wody w "egzotyczne" mikroelementy.
Szczególnie przy preparowaniu wody na bazie RO.

Marek Odrzywolski

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8629
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...
20220812_224825.jpg

Niedobory chyba makro na E tenellus

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5573
Dzień dobry Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
IMG_20220115_135328.jpg

Zbyt duża ilość wapnia?

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4904
Witam, Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
IMG_20220112_162131.jpg

Kryptokoryna - braki

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8262
Witam. Akwarium założone w listopadzie. Jako podłoże tylko gruby żwir (wiem że to był błąd). Pod rośliny daje kulki gliniano-torfowe żeby miały choć trochę składników odżywczych w podłożu. Do słupa wo...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1518
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9560
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2846
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Braki Mikro ? Białe stożki ?

puszek225 w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 13076
Witam serdecznie, niestety nie jestem mocny w nawozeniu akwarium mam od 2 tyg. Oświetlenie 2x 24w Grolux i 6500K od 14-20 Podloze Platinium Soil Ponizej załaczam zdjęcia z roślinami którym liscie na...

Braki w nawożeniu

lukaszb87 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2466
Witam, czy na podstawie tych trzech zdjęć jest ktoś z was w stanie powiedzieć czego tutaj może brakować? Specjalnie nie podaje opisu zbiornika i parametrów żeby się tym nie sugerować :) 20190122_16433...

Potas z ryb?

qqrq w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2300
Nie nawożę potasem, woda RO 100% i mineralizuje bez potasu a jednak potas wysoki, jedyny nawóz jaki podaje to Ferro+ z aqua art. (producent pisze że tam nie ma potasu), czy to możliwe że ten potas bie...

Statystyki

Ten temat przegląda 487 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 487 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.