Zielone glony a nawozenie.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witajcie w swoim akwarium o pojemności 200 l netto od 4 tygodni stosuje nawóz z allegro od kolegi o niku Holender . Wszystko jest ok oprucz pojawienia się zielonych glonów .Nawóz stosuję w dawkach 2ml dziennie mikroelement i 6ml makro raz wtygodniu przy podmianie wody w ilości 50%obętości .Akwa oświetlam 11godz na dobę świetlówkami philips 1*aqarela36w ,1*master865 36w ,1*master840 36w +1*osram flora 30w .Filrruję wodę fluwalem 203+aqel wewnętrzny. Co2 zbutli ciśnieniowej .Proszę o wskazówki który z elementów nawozu ograniczyć.
-
kubanos
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przeiceżś wyraźnie jest napisane na tym nawozie bo ja tez taki stosuje ze 10ml nawozu na 100l wody akwa daje stezenie NO3-3,5 PO4-0,12 a Ty lejesz tylko 6ml raz w tygodniu to zdecydowanie za mało jak tak dajesz to masz teraz około NO3-ok.2 i PO4 tez za mało ja daje do sowjego akwa 98l około 15ml i to starczy na około 2 dni , wiec moim zdaniem za mało go dajesz, mikro w porządku tez tyle daje spróbuj zwiekszyć dawke makro i zobacz
moze to dlatego , ze mikro jest za duzo w stosunku do makro ale tego nie wiem dokładnie
-
Piotrek86
●
Piotrek1 napisał(a):Przeiceżś wyraźnie jest napisane na tym nawozie bo ja tez taki stosuje ze 10ml nawozu na 100l wody akwa daje stezenie NO3-3,5 PO4-0,12 a Ty lejesz tylko 6ml raz w tygodniu to zdecydowanie za mało jak tak dajesz to masz teraz około NO3-ok.2 i PO4 tez za mało ja daje do sowjego akwa 98l około 15ml i to starczy na około 2 dni , wiec moim zdaniem za mało go dajesz, mikro w porządku tez tyle daje spróbuj zwiekszyć dawke makro i zobacz  moze to dlatego , ze mikro jest za duzo w stosunku do makro ale tego nie wiem dokładnie
To chyba lepiej jeżeli początkowo leje mniej nawozu niż ma przedawkować  Skoro lejesz 15ml to musisz mieć bardzo mocno zarośnięte akwa.Nie masz problemu z glonami??
-
Gość
●
ale lejąc 15ml to wychodzi ze NO3 mam w akwa 98l około 5ppm to jakim cudem mam miec problemy z glonami ??  no racja najpierw mniej potem wiecej oczywiscie, tylko nie do przesady mniej no przynajmniej jest takie moje zdanie
-
Piotrek86
●
Piotrek1 napisał(a):ale lejąc 15ml to wychodzi ze NO3 mam w akwa 98l około 5ppm to jakim cudem mam miec problemy z glonami ??  no racja najpierw mniej potem wiecej oczywiscie, tylko nie do przesady mniej no przynajmniej jest takie moje zdanie
Lej wedlug testow Macro a micro 1/2 dawki
Ostatnio edytowano 15 lis 2006, 20:51 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
hehe jak chcesz wiedzieć to ja testy mam juz pare ładnych miesięcy i mam wszystko po sprawdzane czy ulotki nie kłamią , nie pisałbym takich bzdur jezeli bym nie miał pewności  mierze NO3 bardzo czesto i zawsze zgadza się z tym co pisze na ulotce więc sorry ale wiem co pisze
a jezeli chodzi o to czy za mało leje to moze troche tak ,ale wskazane jest trzymac NO3 na poziomie 5ppm masz racje moze troche za mało ale ja jestem zadowolony z wyników 
-
Piotrek86
●
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|