Testy Sery - "fiolka strzykawce nie równa"
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy ktoś zna odpowiedz na ten problem?
Do testów Sery dołączone są fiolki o pojemności <20 ml z odwzorowaną skalą. W teście np na fe, producent zaleca zalać buteleczkę 5 ml wody. Tylko ze wg strzykawek aby zalać okreslony na filoce poziom 5 ml wystarzy wlać około 3,5 ml wody. I teraz pytanie, czy stosujecie sie do wskazań fiolki czy strzykawki? 
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no wlaśnie. tak się dzieje nie tylko z serą.IMHO z wszystkimi testami jest ten problem. u mnie np. żeby nalać 5ml wody do fiolki musze nabrać do strzykawki jakieś 4,8ml. i jest tak z kilkoma testami. nie wiadomo czy ufać strzykawce czy fiolce. ja staram sie nalewać zawsze do poziomu wskazanego na fiolce od testu. i tak robie testy. a jak jest na prawdę z tym to nie wiem? może ktoś już robil takie doświadczenie i się dowiedzial która skala jest ok.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
zreszta ta sama sytuacja ma miejsce z testami Sery na po4 i no3. Wkurza mnie ta rozbierzność 
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Zaraz, zaraz Panowie...
A czy uwzgledniacie cos takiego jak menisk - w tym przypadku wklesly? Woda przy samym szkle bedzie troszke wyzej od lustra, powodujac zludzenie, ze jest jej wiecej. Jak ustawicie wzrok na wysokości lustra wody powinniscie to dostrzec. Sam uzywam testow sery, i leje zawsze 5 (10 lub 20) ml wody odmierzonej przy pomocy strzykawki. Jak pozniej sprawdze poziom wody w probowce, to po uwzglednieniu menisku jest ok. Sprawdzcie to...
Pozdrawiam
------------------------
Filip, sorki zasugerowalem sie wypowiedzia 100>P o roznicy miedzy 4.8 a 5 ml. Ale z drugiej strony to czy nie walnales sie z tym 3.5 ml? Czy nie miales napisac 4.5? Bo faktycznie braku 1.5 ml nie mozna w fiolkach sery wytlumaczyc meniskiem. Jedyne co, to niescislosc jaka dostajesz moze byc bledem nadruku na szkle.
ckm
-

ckm
●
- Ranga: Początkujący
Biorę pod uwagę menisk - jest tak jak mówisz - woda przy sciance jest troche powyżej kreski, natomiast tafla jest równo na poziomie 5 ml. Nie pomyliłem się - róznica w tescie na fe wynosi około 1,5 ml, zresztą tak samo jest w przypadku testu na po4, gdzie trzeba zalać 10 ml wody a wg strzykawkii wlewam 8.5 ml.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Ja na wszelki wypadek kupiłam strzykawki w aptece i ufam strzykawkom. Przecież one MUSZĄ być dokładne - przy dawkowaniu leków to ważne i pod tym kątem są sprawdzane zanim trafią do sprzedaży.
-
Refrenik
●
Witam,
to faktycznie dziwny przypadek z ta buteleczka. Czy uzywasz tylko testu na Fe Sery? Gdybys mial cos innego (np. NO3) moglbys porownac nadruki na szkle, grubosc dna itp. Sam uzywam testow na NO3 i Fe sery i znaczniki mam na tym samym poziomie a ponadto jak naleje strzykawka 5 ml, to powierzchnia wody jest na rowni ze znacznikiem. Mimo to i tak bardziej ufam strzykawka z apteki - tam nie powinno byc roznicy 1.5ml.
Zatem jesli sie nie zraziles jeszcze do testow sery, to gdy w przyszlosci kupisz jeszcze jakis inny test tej firmy to porownaj fiolki i podziel sie informacjami. Mysle ze bedzie to interesujace dla nas wszystkich...
Pozdrawiam
ckm
-

ckm
●
Ja przy moim teście Sery na PO4 (mam szklaną buteleczkę) mam ten sam problem. Na 10 ml buteleczki wychodzi mi ok. 8,5 ml strzykawki z apteki. Ale mam też test Sery na Fe, tyle tylko, że buteleczka jest plastikowa i jak wlewam 5 ml ze strzykawki, to rzeczywiście jest w niej 5 ml.
-
Baldini
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
Niby banalny problem ale też kiedyś się nad tym zastanawiałem. Rzeczywiście szklane buteleczki Sery dołączone w testach nie odpowiadają ilości odmierzonej strzykawką. dziwne to. Ja zawsze do pomiarów odmierzam 5 ml strzykawką.
-

Maciejewski Maciek
●
- Miasto: Gorzów Wlkp.
Moim zdaniem nie ma sie co dziwic. Fiolki te zapewne nie sa produkowane przez Sere, ale przez przyslowiowego Kowalskiego. A niestety i na zachodzie zdazaja sie zaniedbania i to jak widac dosc czesto. Z waszych postow wynika, ze mierzac fiolka 5 ml wody otrzymujecie 3.5 a na 10 ml zmierzone - 8.5. Filip sprawdz obie fiolki (jak rozumiem z Twoich postow uzywasz PO4 i Fe Sery) odmierzajac nimi 5 i 10 ml, a potem porownaj z pomiarem ze strzykawki. Podejrzewam, ze w jakis dziwny sposob "zero" im sie przesunelo o 1.5 ml w dol - stad zamiast 5 masz 3.5 i zamiast 10 - 8.5. Czyli nie lejac wody do fiolki "masz" jej tam 1.5 ml  . Ciekawy jestem wyniku.
Ja uzywam Sery NO3 i Fe. Fiolki sa ok.
ckm
-

ckm
●
A u mnie po uwzględnieniu menisku wszystko się zgadza.
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
radze wszystkim do pobierania wody stosowac strzykawki z apteki. fiolki roznia sie znacznie pod wzgledem objetosci. w strzykawkach nawet roznych 5 ml to zawsze 5 ml. Nie ma roznic.
Pozdrawiam
-

Kaczy
●
- Miasto: Płock
No kolega to wyciągnął nie znane dotychczas wnioski że 5 ml w strzykawce to zawsze 5 ml. Jeszcze tego by brakowało aby lekarze podawali leki w strzykawkach gdzie tak nie jest 
-

Maciejewski Maciek
●
- Miasto: Gorzów Wlkp.
Maciejewski Maciek napisał(a):1. No kolega to wyciągnął nie znane dotychczas wnioski że 5 ml w strzykawce to zawsze 5 ml. 2. Jeszcze tego by brakowało aby lekarze podawali leki w strzykawkach gdzie tak nie jest 
1. Ze strzykawkami tez moze byc jak z fiolkami - moze sie zdazyc wadliwa partia. Jednak kontrola jakosci jest znacznie lepsza niz w przypadku fiolek do testow akwarystycznych. Dlatego chyba lepiej im ufac. Jesli boicie sie polskich - poszukajcie dobrych zachodnich i sprawa zalatwiona.
2. Tak, tak... leki dozylne (lub domiesniowe) tez podaje sie prosto do zoladka... Nie mowiac juz o precyzji, ktora momentami jest potrzebna... Ale moze wrocmy lepiej do tematu.
ckm
-

ckm
●
Maciejewski Maciek napisał(a):No kolega to wyciągnął nie znane dotychczas wnioski że 5 ml w strzykawce to zawsze 5 ml. Jeszcze tego by brakowało aby lekarze podawali leki w strzykawkach gdzie tak nie jest 
Chodzilo mi o to ze strzykawki sa bardziej dokladne niz fiolki do preparatow akwarystycznych. Co jest logiczne z uwagi na rozne przeznaczenie tych dwoch rzeczy.
Natomiast wbrew tego co napisales leki sa podawane w roznego typu strzykawkach, dozylnie czy domiesniowo, bezposrednio lub przez wenflony. Ilosc podawanych substancji mierzy sie miedzy innymi za pomoca strzykawek. Jesli twierdzisz, ze nie zapytaj w szpitalu
Pozdrawiam
-

Kaczy
●
- Miasto: Płock
Powiązane tematy
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski.
Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki:
test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04
ACQUA 0,8 odczyt hank...
Cześć!
Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA.
Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie .
Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda .
Kiedy robicie testy wody ?
Przed podmiana czy po podmianie ?
Cześć,
Wyczekiwane 200l już stoi.
Zakupiłem filtr RO, żeby od początku zacząć porządnie.
Co do samego RO, czytałem sporo o mineralizatorach, lecz nie do końca jestem w stanie zaleźć złoty środek....
Witam!
Jaką obraliście taktykę lub sposób wykonywania testów żeby dowiedzieć się ile danego i w jakim czasie pierwiastka zużywają rośliny, żeby dowiedzieć się ile i w jakim też czasie dozować? :D
Czyi...
|
|