|
|
Co blokuje pobieranie fosforu?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
od jakiegoś miesiąca eksperymentuje ze Symfonią Złota - do tej pory wszystko wydawało sie być w pożadku - dawkowanie SZ to troszkę więcej niż zalecana dawka dla TMG do tego nawozenie KNO3 i KH2PO4 + ferro AquaArtu. Stężenia odpowiednio 10 azotu i 1 do 1.5 mg/l fosforu. Problem pojawił się niedawno i polega na bardzo małym apetycie roślin na makroelementy, co gorsza mimo optymalnych stęzeń fosforu i azotu u Heteranthery zaczynaja się "rozpuszczac" liście. Tempo wzrostu raczej nie powala na kolana ale tragicznie tez nie jest, bąblowanie roślin raczej skromne ale tez jest. Wydawało mi sie ze dodanie potasu zalatwi problem, tymczasem po dodaniu około 10 ppm popaliło stożki min na Rotali r. i Althernatherze
Oświetlenie to 2x70 W hqi 5600 na 160 l netto prze 11h.
Podmiany raz w tygodniu 40 % - woda ro uzdatniana HydroMineral
Aha, jeszcze jedno:
na Hygrophili pojawiły się oznaki niedobory magnezu (poskręcane młodę listki i plamki nekrotyczne na starych liściach które po jakimś czasie obumierają) wczoraj dodałem pół łyżeczki MgSO4*7H2O - zobaczymy co to zmieni.
Macie jakieś pomysły o co chodzi z makroelementami
Pozdrawiaim
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Dawkując KNO3 dawałeś pewnie sporo potasu. Podając jeszcze dodatkowo potas z innego źródła spowodowałeś nadmiar. Przechodziłem dokładnie to samo conajmniej 2 razy. Gdy miałem ok. 27ppm K popaliło mi sporo roślin i powykręcało liście. Rośliny mogą rosnąć przy dużym poziomie K ale przy spełnieniu innych warunków, m.in. musi być dużo Ca i Mg. Rośliny wychodziły z nadmiaru prawie 3 tygodnie. Kolejna sprawa to mikro. W SZ stusunek Fe:B = 6,5:1. Jeśli podawałeś SZ i jednocześnie Ferro (w Ferro Fe:B = 13,3:1) to pewnie przeholowałeś z borem. Nadmiar boru spowalnia znacznie wiele roślin. Robiłem eksperyment z borem ponieważ podejżewałem jego niedobór. Podałem 0,05 ppm B. Podem dalej dodawałem. Wystarczył tydzień i rośliny stanęły. Chloroza na H.Diffirmis. Większe ilości B też można mieć ale przy twardej wodzie (ogólnie w twardej wodzie trzeba więcej mikroelementów) Efekty prawie identyczne jak w poście "Bor... mało o nim wiemy". Teraz nie pozostaje nic innego jak robić przez ok. 2..3 tygodnie podmiany 50% aby zmniejszyć poziom K. Ja robię tak, że do 50% podmienianej wody daję 15 ppm NO3 z KNO3 i wtedy jest jedniocześnie (w podmienianej wodzie) 10 ppm K - to zupełnie wystarcza, przy takiej dawce K nie widze niedoborów. Dodatkowo wchodzi mi jeszcze ok. 1,5 ppm K z TMG więc jest to jakieś 6,5 ppm K tygodniowo. PO4 podaję w takich ilościach żeby było na poziomie 0,5..1,5 ppm (do podmienianej wody dodaję też 1 ppm PO4). NO3 natomiast podaję z Ca(NO3)2 własnie po to, żeby nie skumulowalo się K. Dopiero przy takim sposobie nawożenia makro jest lepiej (przynajmniej u mnie).
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Dobra Kekon ale nie za bardzo odpowiedziałeś na pytanie  Bardzo możliwe że bor (nadmiar), ale IMHO magnez, co Filip sam sobie odpowiedział.
Zwiększ dawkę Symfonii i uzupełniaj ją czystym żelazem (zwykle należy dawać żelazo + conajmniej mangan), w przypadku symfonii to będzie OK. stosując ferro+ możesz przesadzić właśnie z borem lub/i cynkiem. Tego żelaza dawaj jednak mało, gdyż SZ ma tylko mały jego niedobór 
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sam sobie jestem winien tych problemów, gdyż na początku stosowania SZ używałem macro AquaArtu + czasami dodatkowo KH2PO4, dopiero około 7 dni temu przezuciłem się całkowicie na sole. Jezeli chodzi o K, to wg mnie jest juz ok - stożki wzrostu wyglądają juz normalnie - pomogła większa podmiana tydzień temu. Bartku, z magnezem miałem zawsze problemy, a mimo wszystko bywały etapy ze zielsko nie wyglądało najładniej ale i takl chciało wyskoczyć z baniaka  dopiero ostatnio zaopatrzyłem się w siarczan magnezu i na razie mam za soba pierwsze dawkowanie - zobaczymy co z tego wyniknie. Póki co bardziej skłaniam sie do teorii Kekona, ze względu na to ze pierwsze dwa tygodnie dawki SZ były bardzo duze tj. 3xzalecana ilość dla TMG + ferro nie wiele mniej niż zaleca producent (poziom fe wg testu Tetry 0,25 mg/l). Rosliny wygłądały lepiej , tylko ze własnie wtedy nastąpił kłopot z powolnym wzrostem i niskim zuzyciem makro. Jutro czeka mnie kolejna podmiana - 70 litrów samej RO, podam standartowe dawki KNO3 I KH2PO4, odpuszę sobie tylko potas. Zwiększę dawkę SZ do dwukrotnej zalecanej i zrezygnuję z Ferro+ na rzecz chelatu fe 8%. Mangan też posiadam, ale na razie się jeszcze wstrzymam - za radą Bartka.
Dziękuję Wam za dyskusje

Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Bartek napisał(a):Zwiększ dawkę Symfonii i uzupełniaj ją czystym żelazem (zwykle należy dawać żelazo + conajmniej mangan), w przypadku symfonii to będzie OK.
Tak właśnie bym robił. Sam stosując TMG daję dodatkowe Fe i Mn (z chelatów Forte). Do podmienianej wody daję Fe = 0,3 i Mn = 0,15. Po 2 tygodniach od dodatkowych dawek Fe i Mn niektóre rośliny wyraźnie przyśpieszyły chociaż zaczęły się pojawiać minimalne ilości nitek na H.Difformis (na 99% od dodatkowego Fe) ale to nie problem jak na razie.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
Kekon, a w jaki sposób przygotowujesz roztwór z Mn?
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Roztwór zrobiłem w taki sposób, aby dodanie do akwa 100L 1ml zwiększało Fe o 0,1 ppm a Mn o 0,05. Podaję 3ml do 100l podmienianej wody. Rozpuściłem 113g chelatu żelaza Forte i 32g chelatu manganu Forte w 450ml wody z RO. Są też gotowe preparaty takie jak np. Ferro Activ i Mangan+ firmy Rataj. Nie wiadomo jednak jakie jest stężenie Mn i Fe w nich. Któregoś dnia po prostu zauważyłem, że są różne chelaty w pewnym sklepie rolniczym i pod wpływem "impulsu" kupiłem wszystkie 
-

kekon7
●
Widzę że dochodzimy do podobnych wniosków. Za deformację stożków wzrostu u takich roślin jak rotale, Micrantemum, L.aromatica moim zdaniem odpowiedzialna jest kumulacja boru. I aby tego uniknąć do podmienianej wody nie powinno się dodawać boru tylko Fe, Mn, ewentualnie Zn (to zależy od ilości Zn w nawozie mikro który dawkujemy codziennie i ewentualnie od poziomu Zn w podmienianej wodzie jeżeli lejemy rurowit)
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
Wydaje mi się, iż konkluzja była taka, że za deformację stożków jest odpowiedzialny nadmiar potasu a bor zatrzymuje wzrost roślin. Po kilku dniach od zaprzestania podawania ferro+ rosliny znów ruszyły. Póki co oprócz symfoni podaje kno3 i kh2po4 i fe 8%. Teraz muszę tylko dojsc w jakich proprcjach zmieszac chelat fe 8% z chelatem mn 14%. Co gorsza opis sporządzenia roztworu z fe który podał sprzedawca mocno rozmija sie z rzeczywistością. Wg niego 14 gr chelatu nalezy rozpuscic w 250 ml wody i dawkować 4-6 kropel na 100l. Tymczasem u mnie dopiero po dodaniu 4 ml roztworu fe zawartość tego pierwiastka wzrosła o 0,2 mg.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Aby zrobić roztwór Fe + Mn w proporcjach takich że dodanie 1ml tego roztworu podnosi Fe o 0,1 i Mn o 0,05 w 100l wody trzeba rozpuścić 125g chelatu Forte Fe i 36g chelatu Mn 14% w 500ml wody destylowanej (lub z RO). (najpierw rozpuścić wszystko w mniejszej ilości wody i po rozpuszczeniu dolac do 500ml). Przy mieszaniu mogą się wytwarzać bąbelki gazu pochodzące z chelatu Mn. Nie powinno się dozować samego żelaza.
-

kekon7
●
ok- dzięki Kekon7 za podpowiedź. Własnie sobie uswiadomiłem ze jestem idiotą, bo zelazo ktore posiadam jest prawdopodobnie chelatem forte z intermagu - czyli to samo ktore występuje w kalkulatorze 
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
Spokojnie  Chelat Forte w kalkulatorze jest chyba dla zawartości Fe 7,5%. Teraz jest produkowany 8%. Nie jest to duża różnica ale warto ją uwzględnić. W przepisie na roztwór Fe + Mn podałem dla chelatu 8%. W kalkulatorze dodałem sobie rubrykę, w której można wpisac dowolny chelat; trzeba tylko podać ile % pierwiastka jest w danej substancji (chelat, sól, kwas itp.)
-

kekon7
●
Powiązane tematy
Witam szanownych kolegów ;)
Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
Cześć
Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby?
Prośba o porady....
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Mój chwilowo emers ma problem. Ammani bonsai żółkną, brązowieją, schną górne liście przy krawędziach, głównie w części liścia przeciwległej łodydze. Dodatkowo puszcza sporą ilość korzeni napowietrznyc...
WITAM!
Mam następujący problem. Od jakiegoś czasu nie mogę sobie poradzić z moim akwarium. Najpierw padł eleocharis parvula potem Heteranthera zosterifolia zaczęła mieć białe liście a potem czarne...
Witam Szanownych Kolegów,
z racji tego, iż jestem bardziej czytelnikiem niż rasowym "poradnikiem", chciałbym zapytać o przypadłość w moim zbiorniku, z którą nie mogę sobie od dłuższego czasu...
Witam
Aqua Nova NLT5 2x39W 10h
140L
Ziemia ogrodowa
Bimber
Blue line
Jbl e900
Mam pytanie czy lepiej podawac 0,3 ppm jakies 2,1 na tydzien czy 0,6 ppm czyli 4,2 ppm tygodniowo
Zobaczylem niedo...
Witam moje akwa :
Ziemia ogrodowa
2x39W
140L
Bimbrownia
Nawozenie Ei
Jbl E900
Duzo roslin
Dodawac dziennie 0,3 ppm czy 0,6 ppm K2HPO4
Cześć !
Założyłem niedawno swoje pierwsze akwarium roślinne i miałem już przyjemność pisania na forum odnośnie walki z glonami i nawożenia .Zastanawia mnie zależność poszczególnych pierwiastków wobec...
|
|