Rozpadajace sie i brunatniejace rosline po restarcie - HELP! - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rozpadajace sie i brunatniejace rosline po restarcie - HELP!

Liczba wyświetleń: 4713·Odpowiedzi: 17
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.
Baniak wystartowal 13 V 2006r.

Zbiornik to 112L 80x35x40 95L netto

Oswietlenie DAYLIGHT PILA 18W 1000lm + Philips Super 80 TLD 18/840 1150lm

Filtracja SUMP wykonany z baniaka 39L napedzany pompom Atman AT-306 o max
wydajnosci 2000l/h ustawionej na okolo 300-600l/h

Paramery wody z dzisiaj:
pH - 7,5 ( od 3 dni niepodaje CO2)
KH - 5*n
CO2 - 4,75ppm (w/g kalk. z tej strony)
GH - 7*n
NO3 - 5-6mg/l
temp - 27,5*C (term.ustawiony jest na 25,5*C ale przez te upaly temp. jest jaka jest)

Na samym dnie lezy okolo 3-5L torfu (czarny, odkwaszany pH-5,5-6,0), ktory stanowi warstwe okolo 2-3cm, a na nim lezy zwir o granulacji 2-6mm ktorego warstwa wynosi okolo 6-8cm.
Okolo 2-4cm nad gorna krawedzia zwiru zostalo rozsypane okolo pol opakowania
http://www.mhk.com.pl/pl/paleczki_premium.html
Obrazek na ktore zostalo dosypane 2-4cm zwiru co daje laczna warstwe podloza okolo 8-11cm.
Od staru podawane bylo CO2 24h/dobe (przez ostatnie 3dni niepodaje w celu zweryfikowanie faktycznego pH wody) a poziom CO2 utrzymywal sie w granicach 9-30ppm.
Oswietlenie pracuje od goidziny 12-22 co stanowi 10h/dobe
W miedzyczasie podawane byly experymentalnie nawozy RoslineX, AquaPlant, FerroAktiv, Multimineral, oraz przez pare dni nawoz do kwiatow (K - 22% P - 8% Fe- x%) ale rowniez bezskutecznie.

Rosliny niektore sie doslownie rozpuszczaja, inne zolkna, jeszcze inne brazowieja lub pokrywaja sie klaczkami koloru zielonego lub brazowego.
Na szybach widac brunatno-zielonkawe kropki (niezbyt wiele wystarcza cotygodniowe czyszczenie szyb). Zwir na dnie pokrywa sie nalotem koloru brunatnego lecz mniej wiecej w centrum kamienie sa zupelnie zielone. Nawet nierosna moczarki ani kabomby. Natomiast zabienica rosnie tak w srednim tempe (od restaru urosly 2 duze liscie) a jesli chodzi o anubisa to rewelacja przed restartem mial malutkie okolo 2cm dl listki okolo 6-7szt. teraz po za tymi co mial uroslo 6 okolo 10cm dl i juz nie jak poprzenio 0,7cm szerokich tylko okolo 2,5cm lisci.

W akwarium nie ma zadnych ryb sa jedynie rosliny ktore stanowia okolo 10-15% podloza.

Pojemnosc stanowi 95L netto, filtrowana jest SUMPem ktory ma :
1.Zadka wata+gabka
2.Gabka+gruby keramzyt
3.Drobny keramzyt+gabka
4.Gabka+gesta mocno upchana wata
5.Pompa+termistor+grzalko+dyfuzor CO2 i napedzajaca go pompa AquaSzut TURBO 3W
Zasilanie SUMP`a odbywa sie po przez pudelko przelewowe.

Podmiany staram sie wykonywac regularnie co tydzien (+/- 2dni)
Do podmiany przygotowuje wode w nastepujacy sposob:
10L kranowki (pH-7,5, GH-20, KH-10) +
20L zmiekczonej katjonitem FiltraxK (pH-3, GH-0, KH-0) +
75ml roztworu NaHCO3 (50g NaHCO3 + 1000ml H2O) =
Uzyskuje 30L (pH - 6,3 GH ~6 KH~3)
Jednorazowo co tydzieni podmieniam 25L wody zbierajac wezem syf z dna, i uzupelniam przygotowana woda, a pozostale 5L trzymam w butelce na uzupelnianie odparowywujacej wody.

Bablowania w akwarium po restarcie niezauwazylem po za jednym wyjatkiem okolo 2tyg temu zaraz po podmianie troche zaczely rosliny bablowac ale ustaly po okolo 2-3(max4)h

Co jest nie tak? W czym tkwi problem, ROZPACZLIWIE PROSZE O POMOC

neo_ns

Ruzam GŁOGÓW

22 cze 2006, 16:55   (#2)  

witaj neo_ns

1. malo swiatla i kiepskiej jakosci :!: - watpie aby cos roslo (nie mowie o anubiasach i nurzancach itp.), koniecznie dolozyc 2 swietlowki, (jedna to minimum)
2. nawozy mikro - rosliny potrzebuja przynajmiej 1 tydzien (do 3) aby zareagowac na mikroelementy wiec pospiech i zmiany do niczego nie prowadza.

zbierajac do "kupy" - podstawa to :

swiatlo 0,5-1 w/l
co2 15-30 ppm
makro : NPK 10 1 20 ( jest to kontrowersyjne ale od czegos zaczac trzeba) Mg i Ca (nie zapomniec)
mikro: ksiazki mozna pisac :), nie mozna ich nie doceniac, ale pamietajmy ze sa to mikro, ja stosuje gotowe nawozy
organika : czesto przyczyna niepowodzen jest zla filtracja

wlasciwie to o czym napisalem jest caly ten serwis :).

pozdrawiam robert

Ruzam
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: GŁOGÓW

23 cze 2006, 13:02   (#3)  

Ruzam napisał(a):swiatlo 0,5-1 w/l
troszkę przesadziłeś z tym 1w/litr.tak 0,6--0,7w/litr to już ok.niech będą dobrze doswietlone boki, całe dno musi być doświetlone w miarę równomiernie i będzie oki. wiesz co się dzieje przy takim oświetleniu? bez testów nie da rady bo roslinki pobierają pokarm w takim tempie, że są z nawożeniem duuże problemy.znam gościa który ma 1w/litr i po 3 dniach bez nawożenia ( nie dopilnowane) - musiał restartować akwa. glony tylko czekają aż im pozwolisz się bujnąć.wystarczy, że będzie czegoś za dużo albo za mało i glony gotowe. Ja na początek polecam NO3- na poziomie 5mg/l, PO4- na poziomie 0,5mg/l Fe-0,1 mg/l. jak to okarze się za mało można zawsze powoli zwiększyć. nie można od razu katować baniaka. trzeba powoli ustalać dane nawożenie bo w każdym akwa jest co innego .pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 cze 2006, 22:18   (#4)  

A jesli nieposiadam testu na PO4 to jak podawac i jak postepowac z tym pierwiastkiem. oraz czym nawozic odnosnie mikro ?
Jak podawac makro? Do podnoszenia NO3 posiadam KNO3 lecz do innych soli nie mam dostepu.

neo_ns

Ruzam GŁOGÓW

26 cze 2006, 00:54   (#5)  

100>P napisał(a):... troszkę przesadziłeś z tym 1w/litr.

bo co ? :roll: ( poza tym okreslilem przedzial )
... wiesz co się dzieje przy takim oświetleniu?

jakbys zadal sobie troche trudu i sprawdzil opis mojego zbiornika wiedzaialbys ze mam ponad 1w/l wiec nie zadalbys tego pytania, ktorego zadanie troche mnie dyskredytuje, ale co tam :wink:

...bez testów nie da rady bo roslinki pobierają pokarm w takim tempie, że są z nawożeniem duuże problemy.

testy sa potrzebne zarowno doswiadczonym jak i poczatkujacym (czy 0,5 czy z 1w/l)

...znam gościa który ma 1w/litr i po 3 dniach bez nawożenia ( nie dopilnowane) - musiał restartować akwa. glony tylko czekają aż im pozwolisz się bujnąć.wystarczy, że będzie czegoś za dużo albo za mało i glony gotowe.

"strachy na lachy" ja nawozilem w trybie tygodniowym zbiornik prezentowany na tym forum

Ja na początek polecam NO3- na poziomie 5mg/l, PO4- na poziomie 0,5mg/l Fe-0,1 mg/l. jak to okarze się za mało można zawsze powoli zwiększyć. nie można od razu katować baniaka. trzeba powoli ustalać dane nawożenie bo w każdym akwa jest co innego .pzdr

no,.. to oczywiscie fundamentalne prawdy, ale czy sprawdza sie przy swietle 0,3w/l i niestabilnym dozowaniu co2 (9-30), :?:

neo_ns napisał(a):A jesli nieposiadam testu na PO4 to jak podawac i jak postepowac z tym pierwiastkiem. oraz czym nawozic odnosnie mikro ?
Jak podawac makro? Do podnoszenia NO3 posiadam KNO3 lecz do innych soli nie mam dostepu.

jesli chcesz naprawde sie bawic w akwarystyke roslinna, nazbieraj na testy, oszczedza ci frustracji, jesli nie zwiekszysz oswietlenia to powinien wystarczyc nawoz mikroelementowy no chyba ze masz minimalna obsade zwierzeca, na poczatku test na NO3 powie ci czy znika azot jesli tak to w jakim czasie i na podstawie tej informacji dodawaj makro

pozdrawiam robert

Ruzam

29 cze 2006, 01:35   (#6)  

Co rozumiesz przez slowa "minimalna obsada" ile np. neonkow na moj baniak moge przyjac za max a jaka za minimalna?

Jaki poziom (min-zalecane-max) NO3 utrzymywac?
Jesli powiedzmy spada NO3 5ppm/2doby to jesli podam KNO3 aby podniesc azot to czym uzupelniac pozostale makro K i P ? Od soli zbytnio nie mam dojscia.?
Jaki poinienem miec pH przy KH 4-5*n ?

neo_ns

Ruzam GŁOGÓW

29 cze 2006, 08:50   (#7)  

neo_ns napisał(a):Co rozumiesz przez slowa "minimalna obsada" ile np. neonkow na moj baniak moge przyjac za max a jaka za minimalna?

minimalna obsada to taka, ktora produkuje minimalne ilosci subst.przemiany materii :), to tak pol zartem, w takim jak twoje mozesz trzymac spokojnie 40-60 neonek.

Jaki poziom (min-zalecane-max) NO3 utrzymywac?

10-20 ppm NO3

Jesli powiedzmy spada NO3 5ppm/2doby to jesli podam KNO3 aby podniesc azot to czym uzupelniac pozostale makro K i P ?

KNO3, KH2PO4 i dosc :)

Od soli zbytnio nie mam dojscia.?

bez przesady, POCH, allegro, zyjemy w cywilizacji informacyjnej, swiat to wiocha, ja kupuje tu - http://www27.brinkster.com/reko/odczynn ... iczne.html

Jaki poinienem miec pH przy KH 4-5*n ?

6,8 ale widze ze dodales siatelko - super decyzja teraz zaczyna sie zabawa, ja mam zawsze klopot z utrzymaniem poziomu co2 30ppm przy kh ponizej 5, sugeruje kh 6, i powinno byc ok

nie zapomnij o mikro !

pozdrawiam robert

Ruzam

athlon Ostrów Wielkopolski

19 lip 2006, 19:46   (#8)  

[quote="Ruzam"]witaj neo_ns

1. malo swiatla i kiepskiej jakosci :!: - watpie aby cos roslo (nie mowie o anubiasach i nurzancach itp.), koniecznie dolozyc 2 swietlowki, (jedna to minimum)

zbierajac do "kupy" - podstawa to :

swiatlo 0,5-1 w/l

Przeczytaj może jeszcze raz co napisal kolega 0,86W/L
akwarysta amator

athlon
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ostrów Wielkopolski

Ruzam GŁOGÓW

31 lip 2006, 14:35   (#9)  

athlon napisał(a):...Przeczytaj może jeszcze raz co napisal kolega 0,86W/L

a moze ty przeczytaj zanim cos "palniesz" :evil:

Ruzam

31 lip 2006, 20:59   (#10)  

A coś nie tak?
"Światlo: 96W 6600lm 0,86W/L 59lm/L "-widnieje w podpisie
więc po co te nerwy?
akwarysta amator

athlon

Ruzam GŁOGÓW

01 sie 2006, 10:37   (#11)  

a no athlon oczywiscie, ze nie tak, zwracasz mi uwage a sam nie doczytales tematu :
neo_ns w pierwszym poscie napisal :
...Zbiornik to 112L 80x35x40 95L netto

Oswietlenie DAYLIGHT PILA 18W 1000lm + Philips Super 80 TLD 18/840 1150lm

czyli jak dobrze licze 36w/ 100l H2O, wiec stad moja sugestia o zbyt malym oswietleniu
w miedzy czasie autor tematu dodal swiatla co opisal w stopce, a na co ja zareagowalem :
... ale widze ze dodales siatelko - super decyzja teraz zaczyna sie zabawa

mam nadzieje, ze wykazalem ci, iz to ty masz klopot z czytaniem ze zrozumieniem a nie ja , zanim zwroci sie komus uwage nalezaloby zadac sobie troche trudu ...

pozdrawiam robert

Ruzam

01 sie 2006, 23:45   (#12)  

A czy moge do naworzenia zastosowac nawoz ogrodniczy P2O5 oraz K2O ?

neo_ns

Ruzam GŁOGÓW

02 sie 2006, 09:47   (#13)  

z tego co kojarze w jakims nawozie do uprawy hydroponicznej (chyba bio-florin tropicala) jest zastosowany P2O5, co do K2O to nie wiem, ale ile tego stosowac to trzeba by chyba liczyc z mas molowych a tutaj u mnie z wiedza cieniutko :(, zastanawia mnie tylko dla czego nie zastosujesz kh2po4 1g na 100l wody da stezenie PO4 - 7 mg/l oraz K -2,9 mg/l jesli chcesz dawac dodatkowo K to mamy K2SO4 - 1g / 100l -> 4,5 mg/l

Ruzam

07 sie 2006, 17:16   (#14)  

Ruzam napisał(a):a no athlon oczywiscie, ze nie tak, zwracasz mi uwage a sam nie doczytales tematu :

mam nadzieje, ze wykazalem ci, iz to ty masz klopot z czytaniem ze zrozumieniem a nie ja , zanim zwroci sie komus uwage nalezaloby zadac sobie troche trudu ...

pozdrawiam robert

ok.Przekonałeś mnie.Wiem,że nie rozumiem.
Również pozdrawiam
akwarysta amator

athlon

neo_ns napisał(a):Witam.
Baniak wystartowal 13 V 2006r.
...........

Witaj.
No z Twojego postu wywnioskowałem że chwytasz się wszystkiego. Jak tonący brzytwy. :D
Makro.
Moim skromnym zdaniem musisz uporządkować najpierw sprawę z azotem. Jeżeli masz tylko 4 rybki to nie podejrzewam u Ciebie nadmiaru azotu, gdyż rybcie po prostu nie wyprodukują je w potrzebnych ilościach. Na to wskazuje również brązowy glon (pierwsze co rośnie, po restarcie a co związane jest z cyklem azotowym). Podawanie azotu z nawozów dla roślin ziemnych, nie jest dobrym rozwiązaniem gdyż częściowo jest on w formie mocznika. Pisałeś, że podawałeś żelazo z Ferroaktiv'a. Z moich zapisków wynikało, że jego dawkowanie zawsze podnosiło mi poziom NO3 (a dlaczego to nie wiem) i fałszowało wyniki. Rozwiązaniem jest KNO3.
Jeżeli chodzi o fosfor, to ja jestem zwolennikiem tego, żeby było go jak najmniej w akwa a dozować wtedy gdy będą widoczne niedobory.
A problem z potasem rozwiąże Ci się sam przy dawkowaniu KNO3.
Na Twoim miejscu włączyłbym z powrotem CO2. Nawet przy takim oświetleniu jest ono konieczne, a oświetlenie zostaw. Rotali przy niej nie wyhodujesz ale kabomba pod świetlówkami będzie rosła.
Powodzenia
Michał
P.S. Roślinex jako mikro podobno jest dobry, więc go dawkuj z normą.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ruzam GŁOGÓW
oldmike napisał(a):...Jeżeli chodzi o fosfor, to ja jestem zwolennikiem tego, żeby było go jak najmniej w akwa a dozować wtedy gdy będą widoczne niedobory.

a to ciekawa teoria, bo przy oswietleniu jakie podaje neo_ns i przy "innych sprzyjajacych warunkach", to wlasnie P bedzie jednym z najszybciej zuzywanych pierwiastkow :wink:

... Nawet przy takim oświetleniu .... Rotali przy niej nie wyhodujesz .

ot nastepna ciekawostka przy ok. 0,9w/l, nie wyhoduje rotali ( jakiej ?) dlaczego ? :?

athlon sznuje twoja umiejetnosc przyznania sie do bledu

neo_ns moze jednak kup KNO3 i KH2PO4 i przestan wywazac otwarte drzwi :wink:

pozdrawiam robert

Ruzam

Ruzam napisał(a):
oldmike napisał(a):...Jeżeli chodzi o fosfor, to ja jestem zwolennikiem tego, żeby było go jak najmniej w akwa a dozować wtedy gdy będą widoczne niedobory.

a to ciekawa teoria, bo przy oswietleniu jakie podaje neo_ns i przy "innych sprzyjajacych warunkach", to wlasnie P bedzie jednym z najszybciej zuzywanych pierwiastkow :wink:

... Nawet przy takim oświetleniu .... Rotali przy niej nie wyhodujesz .

ot nastepna ciekawostka przy ok. 0,9w/l, nie wyhoduje rotali ( jakiej ?) dlaczego ? :?

athlon sznuje twoja umiejetnosc przyznania sie do bledu

neo_ns moze jednak kup KNO3 i KH2PO4 i przestan wywazac otwarte drzwi :wink:

pozdrawiam robert

Ups, sorry ale doczytałem, że neo ma 2 świetlówki 18W.
Z jego postu:
Oswietlenie DAYLIGHT PILA 18W 1000lm + Philips Super 80 TLD 18/840 1150lm. Więc razem 36W.
Więc nie kumkam neo.
Co do fosforu, jest u mnie limitowanym pierwiastkiem, ze względu na dużą obsadę rybną. Zwiększenie poziomu PO4 do 0,5 ppm powoduje błyskawiczny rozwój glonów zielonych.
Pozdrawiam
Michał

Gość

11 sie 2006, 17:11   (#18)  

Temat mozna uznac za zamkniety z powodu rozszczelnienia baniaczka, dziekuje za wszelka pomoc i jednoczesnie zwracam sie z prozba o pomoc w zalozeniu nowego baniaka.
Zamowilem juz baniaczek 240L prostokat. O ile dobrze pamietam to wymiary jego to 120x40x50 ktory bedzie na srode.
Jakie radziecie przygotowac parametry wody, jakie podloze jakie oswietlenie jakie nawozy.
Zaznaczam ze woda kranowa jaka dysponuje to :
pH - 7,5
GH - 18-20
KH - 9-10

Posiadam rowniez filtr RO.

Z gory dzieki.

P.S. Aha chce zeby bylto biotop Ameryka Południowa ukierunkowany w strone akwaria roslinnego.

neo_ns

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20240829204547.jpg

Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3840
Hej Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni. Poniżej opis ...
20240401_191445.jpg

Świeży Baniak i płożąca się Rotala

KubaGsxR w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4627
Hej, Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11684
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4963
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11438
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

2 tygodnie po restarcie i już nitki/niedobory

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3260
Witam, 9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT. Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...

Help Advance Soil Oryginal

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4936
Witam, czy ktoś ma jakieś wskazówki do startu akwarium na podłożu aktywnym Help Advance Soil ? Akwarium założone 3 dni temu, woda RO na gh6 potas 10ppm i tyle, dzisiaj podmiana 50% i co dalej ?

Nawożenie po restarcie

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1196
Hej, robiłem teraz restart akwarium (czyszczenie filtra, wymiana podłoża). Kiedy mam teraz zacząć nawozic akwarium ( metoda El), kiedy zacząć dozowac co2, i kiedy wsadzic tabletki nawozowe w podłoże b...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4589
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Rozpuszczające się rośliny. Pomocy

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 18032
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie. NO3 ok 20...

Statystyki

Ten temat przegląda 248 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570986
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 248 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.