Tunelus i żabienica - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tunelus i żabienica

Liczba wyświetleń: 2255·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
gregor16 Puławy

20 cze 2006, 08:20 Tunelus i żabienica  (#1)  

Witam mam taki problemik chodzi mi o roślinki wymienione w temacie jaka może być przyczyna że nowe listki mają taki jasny kolor ? Dodam że woda jest ok. stało się tak po sporym przerzedzeniu roślin czy to może być tego przyczyna wywaliłem głównie rośliny bardzo wysokie typu liść dębu meksykańskiego i moczarka bo zarosły całe akwarium ?

gregor16
Ranga: Początkujący

Miasto: Puławy

furraan Łódż

20 cze 2006, 11:27   (#2)  

Roślina z pierwszego zdjęcia to nie jest E. tenellus

Prawdziwy E. tenellus wygląda tak:

Obrazek

Niestety nie mam zdjęcia ze zbliżeniem ( niedawno skasowałem :? ) , a w akwa teraz zamiast tenellusa posadziłem Eleocharis , a więc nie mogę zrobić zdjęcia ( ta fotka jest z przed kilku miesięcy ).

Swoją drogą pisałem kiedyś na forum , że zdecydowana większośc akwarystów myśląc że ma tenellusa w rzeczywistości ma jakąś formę Sagitarii.
Jeżeli ktoś ma ładnego tenellusa w akwarium , to niech wrzuci zbliżenie tej pięknej rośliny ( jako zdjęcie poglądowe ).

A co do Twojego pytania , poszukaj tu : https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=45

Pozdrawiam

Arkadiusz Zalech
Ostatnio edytowano 20 cze 2006, 13:10 przez furraan, łącznie edytowano 2 razy

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

gregor16 Puławy

20 cze 2006, 11:56   (#3)  

NIESTETY TE OBJAWY się wzajemnie wykluczają jak jedno pasuje to drugie nie :(

gregor16
Ranga: Początkujący

Miasto: Puławy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
furraan Łódż

20 cze 2006, 13:08   (#4)  

Chcąc znaleźć zdjęcia E. tenellus trochę pogrzebałem w sieci . Przeszukując doznałem niezłego zdziwienia , bo gro stron ( nawet niemieckich ! ) które powinno przedstawiać w/w , przedstawia inne rośliny . Sporo jest także rysunków tenellusa - w/g Tropica .
Niemniej jednak udało mi się znaleźć kilka stron z prawdziwym tenellusem :
http://atlas.drpez.org/tenellus?page=1
http://lucky.olomouc.com/foreground/ten ... nellus.htm
http://hebert.phil.free.fr/Aquarium/Vie/page31.html

Przepraszam autora za odejście od tematu .

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Gnijąca żabienica

kicker w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7222
Witam Panowie i Panie proszę rzućcie okiem na tę żabienicę i powiedzcie czego tu Waszym zdaniem może brakować a czego może być za dużo? Do nawożenia i podmian nie przywiązuje większej wagi. Co tydzie...

Problem z żabienicą poziomą.

jaras81 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1217
Witam wszystkich.Co może być przyczyną wystąpienia dziurawych liści w w/w żabienicy.Dziury pojawiają się na starszych jak i świeżo wyrastających liściach.Akwarium ma 2 tygodnie, w chwili obecnej nie n...

Żabienica amazonska robi sie brązowa.

Erect_Moss w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3680
Witam. Mam problem z moimi żabienicami. Robią sie brazowe, mają brązowe kropki , a po jakimś czasie liscie są całe brązowe. Czy to niedobór żelaza? Czy też innych pierwiastków? Nawoże co2 ph ok 7,2-7,...

Zabienica gnije od korzeni????

Jeki w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2714
akwa ma 2.5 mieś. 375l to ok 300 wody, żwir kwarc + kulki MHK pod korzenie.światło 162W + odbłyski (czyli ok.0,6W\l).woda to osmoza +kran20-25%+torf w filtrze.Ryby paletki,kirysy,neony,kosiarki,krewet...

Statystyki

Ten temat przegląda 848 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 848 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.