Dojrzewanie zbiornika... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dojrzewanie zbiornika...

Liczba wyświetleń: 2308·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 cze 2006, 22:37 Dojrzewanie zbiornika...  (#1)  

Mam takie pytanko czy lepiej gdy akwarium dojrzewa sobie z zapalonym światłem(jest ono narazie bez roślin będą sobie dopiero za 1 tydzień)czy też lepiej włączyć oświetlenie???Czy nie zarośnie mi glonami?? Confused

Gość

mees Puławy

20 cze 2006, 07:12   (#2)  

Napewno trochę zarośnie, acz bardzo niewiele bym się spodziewał. Jak bedzie ciemno to pojawia się okrzemki, jak jaśniej to inne glony.
Wszystko zależy od składu wody, jak jest bogata w składniki pokarmowe dla glonów to możesz się spodziewać delikatnego porostu. Nie przejmowałbym się tym za bardzo.

mees
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Puławy

20 cze 2006, 07:29   (#3)  

O okrzemki się nie boję bo jak odpalę póżniej 3x 24W T5 to moment znikną.ok dzięki :wink:

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 cze 2006, 12:34   (#4)  

no możesz troszke np. na godzinke na dobe włączyć światło. myślę, że zrobiłeś błąd zakładając baniak bez roślin bo możesz mieć później problemy.okrzemków nie powinno być nawet jak będzie zaciemione. ale nigdy nic nie wiadomo. pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20240915_125340_1.jpg

Jakość klejenia zbiornika

paka747 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3417
Cześć,  Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm. Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Image1722536282.962591.jpg

Czy filtr HBL 801 wystarczy do zbiornika o długości 60cm?

hector9 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1988
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm. Czy ktoś kto używał może mi dor...

Dobór oświetlenia do zbiornika

z.krzysztof w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4647
Witam Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :) Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti. Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
IMG_9458.jpg

Obsada zbiornika 90x45x45

Martino w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3892
Część, Zbiornik dojrzewa, a ja się zastanawiam nad obsadą do mojego baniaka, wiem, wiem sprawa indywidualna, ale mam kilka typów i może kogoś wypowiedz mnie przekona do danego gatunku. Styl jaki star...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1546
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1697
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Drugi filtr zewnetrzny do zbiornika 240l

pening270 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4911
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?

Rozmiar zbiornika

irezumi w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4432
Witam, od jakiegoś czasu kusi mnie powrót do akwarystyki po dobrych kilku latach przerwy. Rozważam zbiornik niewiększy niż 100 cm i tutaj mam dwa typy: 90x60x45 lub 100x50x50. Pytanie do Was, który by...

Chłodzenie zbiornika za pomocą chłodziarki

kwokus w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 880
Cześć, nie znalazłem żadnego tematu związanego z chłodzeniem zbiornika chłodziarką i tu mam do was pytanie, Interesuje mnie w zasadzie wszystko gdyż nie są to małe pieniądze ^^ - hałas - pobory prą...

Oświetlenie zbiornika 90x45x45

Martino w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2252
Cześć. Baniak postawiony 3 dni temu Aranżacja: Iwagumi Oświetlenie: SkuLight Aqi-80 Intense Sterownik: SkiLight Wifi Roślinność: Eleocharis, Hemiantus Skala: Dragon Stone Narazie pale na 80% mocy i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 1266 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1265 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.