Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
W miarę zakupowania nowych testów poznaję parametry wody w moim akwarium. Dzisiejsze badanie Ph wykazało poziom 7,8. I tu pytanie. Czy takie (dość wysokie Ph) ma jakiś zasadniczo zły wpływ na rośliny? Jeśli tak to na czym on polega?
Mam problem z niektórymi roślinami. Generalnie rosną nieźle, ale starsze liście np HC oraz m. umbrosum stopniowo żółkną od krawędzi i marnieją.
NO3 utrzymuję na poziomie 10mg\l a PO4 na 1mg\l.
Przy każdej podmianie (2 razy w tygodniu) daję 5mg\l K oraz dodatkowo codziennie 2mg\l K.
Jeśli chodzi o mikro to stosuję nawóz Arkadiusza z allegro (2ml\dziennie).
Baniak 63l
Oświetlenie 2x18W
CO2 - bimbrownia
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jaka masz twardość węglanową? Bo bardzo wysokie masz pH skoro dodajesz CO2. Chyba że podajesz za mało. Jakie pH ma twoja kranówka?
-
Gość
●
Nietety nie mam testu na twardości. Ph w kranie również jest w okolicach 8. Jeśli chodzi o CO2 to jest tego tyle co daje 1,5l bimbrownia (zmieniana co 2tyg). Na 60l powinna chyba wystarczyć?
-

apper
●
Spróbuj się tego dowiedzieć od jakiegoś innego akwarysty z twojej miejscowości lub zadzwoń do wodociągów i/lub sanepidu. Jeżeli będzie bardzo wysoka to możesz zacząć mieszać rurowit z demineralizowana wodą. Jak rozpuszczasz Co2?
-
Gość
●
CO2 rozpuszczam za pomocą dyfuzora własnej roboty (mały filtr wewnętrzny, który mieli CO2 z wodą w strzykawce 100ml. Myślę, że jest to bardzo wydajne i straty są znikome.
-

apper
●
Powiązane tematy
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
Witam, chciałbym dowiedzieć się jak KH wpływa na zdrowie ryb, a konkretnie KH o wartościach poza normą.
I dla jasności wiem jak działa ten wskaźnik, i że wpływa na stabilność ph wody więc jego wartoś...
Witam
Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+.
Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...
Zrestartowałem jedno akwarium gdzie są nowe świetlowki T5 ok 1W/L. Chce zrobić na nim test na samej wodzie kranowej, która ma twardość 14Gh, 15Kh, przewodność 630uS.
Po tygodniu wywaliło okrzemki. Tes...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
|
|