|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Mam do was pytanie odnośnie parametrów wody w kranie!Jeszcze dwa tygodnie temu No3 w mojej kranówie wynosiło 5mg/l,a tu nagle wczoraj mierze(test zooleka,ważny do końca roku)i w kranie mam ok.60mg/l No3.Czy możliwe są takie skoki parametrów kranówki,czy raczej test jest do du..zły???Zawsze mierzyłem Zoolekiem i wydawało mi sie,że jest ok!Zbliża mi sie podmiana i aż sie boje lać tej wody  .W akwa No3~20! 
Pozdr.
Kuba
-

Qba.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Jaworzno
Witam
Qba. napisał(a):Czy możliwe są takie skoki parametrów kranówki
Możliwe - szczególnie kiedy popada deszcz lub są roztopy. Umnie po roztopach było 60mg/L.
mjx
-

mjx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
-
Zgłosiłbym to odpowiednim służbom. Norma to <50 mg/l, chociaż to tez sporo 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
podziwiam tych którzy w teście zooleka potrafią odróżnić kolory pomiędzy 20 a 60 mg/l, a niektórzy piszą że nawet 100mg/l. Ja potrafię odróżnić tylko 5 od 10 mg/l
pozdrawiam 
-

dareq
●
- Miasto: Warszawa
dareq napisał(a):podziwiam tych którzy w teście zooleka potrafią odróżnić kolory pomiędzy 20 a 60 mg/l, a niektórzy piszą że nawet 100mg/l. Ja potrafię odróżnić tylko 5 od 10 mg/l pozdrawiam 
Racja jest to bardzo trudne,dlatego napisałem że ok.60 bo kolor wyszedł bardzo mocno bordowy. 
Pozdr.
Kuba
-

Qba.
●
- Miasto: Jaworzno
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
|
|