Parametr wody - mikrosimens. Co to tak naprawdę jest?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Posiadam filtr RO, który podaje wartości wody na wejściu i wyjściu w micros.
Moje pytania są następujące:
1. Co to jest ta wartość mikrosimens i od czego zależy?
2. Jak się ma wartość podana w mikrosimens do np. wartości TWW czy TWO?
3. Czy to można jakoś przeliczyć mikrosimens na cokolwiek?
4. Jaka wartość mikrosimens to wartość „czystej” H2O?
Pozdrawiam
Tomek
-
asiqs
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Simens to jednostka przewodnictwa (mikrosimens to jedna milionowa), czyli odwrotność oma. Prawidłowo, do oceny jakości powinno się używać przewodnictwa właściwego, którego jednostką jest S/m. Nie da się przeliczyć na pH czy twardości, bo jest niespecyficzna i zależna od stężenia wszystkiego co jest rozpuszczone i przewodzi prąd. Moja kranówa ma właśnie 70 mS/m, a po przejściu przez RO (nienadzwyczajnie skuteczne, ale na moje potrzeby laboratoryjne wystarczy) spadło do 1,6 mS/m.
-
wirek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
do wypowiedzi wirka dodam tylko tytułem uzupełnienia, że przewodnictwo jest wielkością często używaną do orientacyjnego określenia ogólnej czystości wody. W skrócie im w wodzie jest rozpuszczonych więcej substancji tym lepiej przewodzi ona prąd - przewodnictwo jest większe. Im woda lepiej oczyszczona z rozpuszczonych związków chemicznych tym gorzej przewodzi prąd.
Wysoka twardość oznacza, że w wodzie jest rozpuszczonych sporo związków wapnia, magnezu i niektórych innych metali - taka woda na pewno będzie dobrze przewodziła prąd. Dobre przewodnictwo mogą też powodować inne związki - np. sól kuchenna NaCl, która nie powoduje jednak twardości. Oznacza to, że woda o małej przewodności na pewno nie jest twarda, ale nie w drugą stronę: woda mięka może mieć wysoką przewodność.
Bardzo często mikro Siemensy / cm są używane do określania sprawności działania urządzeń do produkcji wody czystej i ultraczystej (destylarki, filtry r.o., układy jonitowe itp.). W akwarystce morskiej często przy pomocy przewodności kontroluje się zasolenie wody - za dużo soli oznacza większe przewodnictwo, za mało - woda gorzej przewodzi.
pozdrawiam
--
Łukasz Kaczmarek
-
lukaszk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin/Kraków
-
Z tego wszystkiego operowanie przewodnością wody w akwarystyce roślinnej moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu i jest to zupełnie nieistotny parametr. Tak jak napisali moi przedmówcy, zależy to od mnóstwa związków rozpuszczonych w wodzie.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
...
Ostatnio edytowano 10 cze 2007, 19:02 przez epikur2003, łącznie edytowano 3 razy
-
epikur2003
●
epikur2003 napisał(a):36,3 mikrosimensa /cm=1 stopień niemiecki~dla twardości ogólnej całkowitej
Obawiam się, że ten sposób przedstawienia sprawy może spowodować błędne zrozumienie przez niektórych forumowiczów dlatego muszę skomentować. Napisałbym to tak: 1 stopień niemiecki twardości ogólnej powoduje wzrost przewodności o 36,3 mikrosiemensa/cm. Chodzi o to, że wcale nie jest tak, że 36,3 mikrosiemensa/cm oznacza, że mamy wodę o twarości 1 st. niem. bo tą przewodność może spowodować całe mnóstwo innych związków dysocjujących a nie powodujących twardości (choćby wspomniana NaCl czy inne sole metali jednowartościowych, kwasy, zasady i inne). epikur2003 napisał(a): teoretycznie woda doskonale destylowana powinna mieć 0 mikrosimensów
Niestety nie masz racji. Może dla akwarystów jest to mało istotna wiadomość ale woda jako związek chemiczny (H2O) posiada również pewną stałą dysocjacji i nawet jeśli jest idealnie czysta to występuje w niej pewna ilość jonów - a więc, wprawdzie bardzo słabo ale jednak, przewodzi prąd.
pozdrawiam
--
Łukasz Kaczmarek
-
lukaszk
●
- Miasto: Lublin/Kraków
-
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
|
|