Parametr wody - mikrosimens. Co to tak naprawdę jest? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Parametr wody - mikrosimens. Co to tak naprawdę jest?

Liczba wyświetleń: 14481·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Posiadam filtr RO, który podaje wartości wody na wejściu i wyjściu w micros.
Moje pytania są następujące:
1. Co to jest ta wartość mikrosimens i od czego zależy?
2. Jak się ma wartość podana w mikrosimens do np. wartości TWW czy TWO?
3. Czy to można jakoś przeliczyć mikrosimens na cokolwiek?
4. Jaka wartość mikrosimens to wartość „czystej” H2O?
Pozdrawiam
Tomek

asiqs

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wirek Wrocław

07 cze 2006, 09:39   (#2)  

Simens to jednostka przewodnictwa (mikrosimens to jedna milionowa), czyli odwrotność oma. Prawidłowo, do oceny jakości powinno się używać przewodnictwa właściwego, którego jednostką jest S/m. Nie da się przeliczyć na pH czy twardości, bo jest niespecyficzna i zależna od stężenia wszystkiego co jest rozpuszczone i przewodzi prąd. Moja kranówa ma właśnie 70 mS/m, a po przejściu przez RO (nienadzwyczajnie skuteczne, ale na moje potrzeby laboratoryjne wystarczy) spadło do 1,6 mS/m.

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

lukaszk Lublin/Kraków

09 cze 2006, 13:17   (#3)  

do wypowiedzi wirka dodam tylko tytułem uzupełnienia, że przewodnictwo jest wielkością często używaną do orientacyjnego określenia ogólnej czystości wody. W skrócie im w wodzie jest rozpuszczonych więcej substancji tym lepiej przewodzi ona prąd - przewodnictwo jest większe. Im woda lepiej oczyszczona z rozpuszczonych związków chemicznych tym gorzej przewodzi prąd.
Wysoka twardość oznacza, że w wodzie jest rozpuszczonych sporo związków wapnia, magnezu i niektórych innych metali - taka woda na pewno będzie dobrze przewodziła prąd. Dobre przewodnictwo mogą też powodować inne związki - np. sól kuchenna NaCl, która nie powoduje jednak twardości. Oznacza to, że woda o małej przewodności na pewno nie jest twarda, ale nie w drugą stronę: woda mięka może mieć wysoką przewodność.
Bardzo często mikro Siemensy / cm są używane do określania sprawności działania urządzeń do produkcji wody czystej i ultraczystej (destylarki, filtry r.o., układy jonitowe itp.). W akwarystce morskiej często przy pomocy przewodności kontroluje się zasolenie wody - za dużo soli oznacza większe przewodnictwo, za mało - woda gorzej przewodzi.
pozdrawiam
--
Łukasz Kaczmarek

lukaszk
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin/Kraków

09 cze 2006, 21:24   (#4)  

Z tego wszystkiego operowanie przewodnością wody w akwarystyce roślinnej moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu i jest to zupełnie nieistotny parametr. Tak jak napisali moi przedmówcy, zależy to od mnóstwa związków rozpuszczonych w wodzie.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

18 cze 2006, 19:42   (#5)  

...
Ostatnio edytowano 10 cze 2007, 19:02 przez epikur2003, łącznie edytowano 3 razy

epikur2003

lukaszk Lublin/Kraków

18 cze 2006, 20:19   (#6)  

epikur2003 napisał(a):36,3 mikrosimensa /cm=1 stopień niemiecki~dla twardości ogólnej całkowitej

Obawiam się, że ten sposób przedstawienia sprawy może spowodować błędne zrozumienie przez niektórych forumowiczów dlatego muszę skomentować. Napisałbym to tak: 1 stopień niemiecki twardości ogólnej powoduje wzrost przewodności o 36,3 mikrosiemensa/cm. Chodzi o to, że wcale nie jest tak, że 36,3 mikrosiemensa/cm oznacza, że mamy wodę o twarości 1 st. niem. bo tą przewodność może spowodować całe mnóstwo innych związków dysocjujących a nie powodujących twardości (choćby wspomniana NaCl czy inne sole metali jednowartościowych, kwasy, zasady i inne).

epikur2003 napisał(a): teoretycznie woda doskonale destylowana powinna mieć 0 mikrosimensów

Niestety nie masz racji. Może dla akwarystów jest to mało istotna wiadomość ale woda jako związek chemiczny (H2O) posiada również pewną stałą dysocjacji i nawet jeśli jest idealnie czysta to występuje w niej pewna ilość jonów - a więc, wprawdzie bardzo słabo ale jednak, przewodzi prąd.
pozdrawiam
--
Łukasz Kaczmarek

lukaszk

Miasto: Lublin/Kraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2507
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5955
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3108
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1673
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2275
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1566
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1666
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4981
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3781
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7211
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Statystyki

Ten temat przegląda 708 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571602
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 707 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.