|
|
Jak się ma piasek w akwa roślinnym ?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Moje pytanie jest troszkę dziwne ale poczytalem ostatnio w internecie że wielu rośliniarzy powraca do piaszczystego podłoża .Zaraz ktoś powie "a strefy beztlenowe " taki problem może jednak rozwiązać stadko świderków.Więc po wielu moich eksperymentach ( żwir 1-3,3-,5, Floran,bazalt ) zaczynam myśleć o piasku .Myślę że takie podłoże jest łatwiej odmulić .Jest bezpieczniejsze dla ryb dennych .Widziałem zbiornik w zoloogicznym pięknie zarośnięty z podłożem piaszczystym .Więc pytam czy waszym zdaniem dobrym pomysłem jest zastosowanie piasku .
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
Witam
Piasek jest coraz chetniej wykorzystywany ale jako piach na plaży w akwarium
Piasek ma ten minus że system korzeniowy słabo utrzymuje w nim roślinę. A jeśli chodzi o strefy beztlenowe to przy roslinach jest zmniejszone ryzyko. Wataha świderków na pewno pomoże tego uniknąć
Sam wystartowałem zbiorniczek z podłozem ze zmieszanego piachu i zwiru rzecznego i jakoś nie myslę o możliwości wystąpienia tych bombek siarczanowych 
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Miasto: Pszczyna
Piotr (koplek) napisał(a):Witam Piasek jest coraz chetniej wykorzystywany ale jako piach na plaży w akwarium Piasek ma ten minus że system korzeniowy słabo utrzymuje w nim roślinę. A jeśli chodzi o strefy beztlenowe to przy roslinach jest zmniejszone ryzyko. Wataha świderków na pewno pomoże tego uniknąć Sam wystartowałem zbiorniczek z podłozem ze zmieszanego piachu i zwiru rzecznego i jakoś nie myslę o możliwości wystąpienia tych bombek siarczanowych 
Myślałem jednak o wykorzystaniu piachu jako jedyne podłoże .Warstwa tak na oko 8-10cm ,piasek akwariowy w zoloogicznych jest często biały a to nie wygląda za ciekawie ,żwir rzeczny jest fajny jednak nie ma go w sklepach a przyniesiony bezpośrednio z rzeki jest mocno zanieczyszczony .
-

dylus
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sam piasek sie nie nadaje- przy wiekszej grubosci z cala pewnoscia wystapia strefy beztlenowe, a co za tym idzie gnicie korzeni (roslina czerpie tlen takze systemem korzeniowym, a poza tym wiele bakteriisymbiotycznych na korzeniach to aeroby!)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
A może żwir o ziarnach 0 ,8-2 lub 1-3 zamiast piasku .Jest on dosyć drobny i chyba lepszy od piasku .Jednak czy 0,8-2 nie będzie za drobny 
-

dylus
●
Powiązane tematy
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Czesc wszystkim, zakupilem komplet juwel rio 125 i chce tam stworzyc cos ala iwagumi przy uzyciu trawnika monte carlo i do tego jakies najmniej wymagajace rosliny z racji ze nie mam pojecia o akwaryst...
Założyłem osobny temat aby łatwiej było zrozumieć czym są podłoża aktywne
Ten artykuł do którego podaje link (na dole) w miarę prosty sposób opisuje i daje podstawową wiedzę czym jest wymiana kationo...
Czy wiecie jaka jest różnica między tymi podłożami i w "jakiej kolejności" pojawiały się na rynku.
wstawiam zdjęcia produktów...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Wystartowałem z akwarium . Jako podłoże dałem substrat tropici 2 cm przykryty siatką do tynków i na to 5 -6 cm piasku kwarcowego .
Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo jak po jakimś czasie będ...
Witam,
chciałem założyć prosta aranżację z niewymagającymi roślinami i myślalem, o białym piasku, bo trochę dość mam trawnika. I teraz nie wiem, czy nie wkopuje się w jeszcze gorsza zmorę? :)
Trawnik...
Witam
Która lepsza gradacja do akwarium roślinnego
Chodzi oczywiście o piasek kwarcowy czarny.
|
|