Jak się ma piasek w akwa roślinnym ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak się ma piasek w akwa roślinnym ?

Liczba wyświetleń: 3408·Odpowiedzi: 4
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
dylus grudziądz
Moje pytanie jest troszkę dziwne ale poczytalem ostatnio w internecie że wielu rośliniarzy powraca do piaszczystego podłoża .Zaraz ktoś powie "a strefy beztlenowe " taki problem może jednak rozwiązać stadko świderków.Więc po wielu moich eksperymentach ( żwir 1-3,3-,5, Floran,bazalt ) zaczynam myśleć o piasku .Myślę że takie podłoże jest łatwiej odmulić .Jest bezpieczniejsze dla ryb dennych .Widziałem zbiornik w zoloogicznym pięknie zarośnięty z podłożem piaszczystym .Więc pytam czy waszym zdaniem dobrym pomysłem jest zastosowanie piasku .

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

koplek Pszczyna

05 cze 2006, 00:13   (#2)  

Witam
Piasek jest coraz chetniej wykorzystywany ale jako piach na plaży w akwarium :lol:
Piasek ma ten minus że system korzeniowy słabo utrzymuje w nim roślinę. A jeśli chodzi o strefy beztlenowe to przy roslinach jest zmniejszone ryzyko. Wataha świderków na pewno pomoże tego uniknąć :wink:
Sam wystartowałem zbiorniczek z podłozem ze zmieszanego piachu i zwiru rzecznego i jakoś nie myslę o możliwości wystąpienia tych bombek siarczanowych 8)
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek

Miasto: Pszczyna

dylus grudziądz

05 cze 2006, 06:47   (#3)  

Piotr (koplek) napisał(a):Witam
Piasek jest coraz chetniej wykorzystywany ale jako piach na plaży w akwarium :lol:
Piasek ma ten minus że system korzeniowy słabo utrzymuje w nim roślinę. A jeśli chodzi o strefy beztlenowe to przy roslinach jest zmniejszone ryzyko. Wataha świderków na pewno pomoże tego uniknąć :wink:
Sam wystartowałem zbiorniczek z podłozem ze zmieszanego piachu i zwiru rzecznego i jakoś nie myslę o możliwości wystąpienia tych bombek siarczanowych 8)

Myślałem jednak o wykorzystaniu piachu jako jedyne podłoże .Warstwa tak na oko 8-10cm ,piasek akwariowy w zoloogicznych jest często biały a to nie wygląda za ciekawie ,żwir rzeczny jest fajny jednak nie ma go w sklepach a przyniesiony bezpośrednio z rzeki jest mocno zanieczyszczony .

dylus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

05 cze 2006, 11:39   (#4)  

Sam piasek sie nie nadaje- przy wiekszej grubosci z cala pewnoscia wystapia strefy beztlenowe, a co za tym idzie gnicie korzeni (roslina czerpie tlen takze systemem korzeniowym, a poza tym wiele bakteriisymbiotycznych na korzeniach to aeroby!)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

dylus grudziądz

05 cze 2006, 13:19   (#5)  

A może żwir o ziarnach 0 ,8-2 lub 1-3 zamiast piasku .Jest on dosyć drobny i chyba lepszy od piasku .Jednak czy 0,8-2 nie będzie za drobny :?:

dylus

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5942
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2063
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5098
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
YouTube

Nowe akwa LT dla Laika

pan elwisik45 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1950
Czesc wszystkim, zakupilem komplet juwel rio 125 i chce tam stworzyc cos ala iwagumi przy uzyciu trawnika monte carlo i do tego jakies najmniej wymagajace rosliny z racji ze nie mam pojecia o akwaryst...
Image1673334044.495146.jpg

Podłoża aktywne - czym są i z czym to się je

prot w Podłoże · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 22079
Założyłem osobny temat aby łatwiej było zrozumieć czym są podłoża aktywne Ten artykuł do którego podaje link (na dole) w miarę prosty sposób opisuje i daje podstawową wiedzę czym jest wymiana kationo...
ADA.jpg

Czym się różnią te podłoża (ADA)

trabant w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3349
Czy wiecie jaka jest różnica między tymi podłożami i w "jakiej kolejności" pojawiały się na rynku. wstawiam zdjęcia produktów...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2807
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Jak głęboko kapsułki nawozowe ?

Piotrek123 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5121
Wystartowałem z akwarium . Jako podłoże dałem substrat tropici 2 cm przykryty siatką do tynków i na to 5 -6 cm piasku kwarcowego . Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo jak po jakimś czasie będ...

Biały piasek opinie - utrzymanie czystosci...

Borys w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3722
Witam, chciałem założyć prosta aranżację z niewymagającymi roślinami i myślalem, o białym piasku, bo trochę dość mam trawnika. I teraz nie wiem, czy nie wkopuje się w jeszcze gorsza zmorę? :) Trawnik...

Podłoże w akwarium roślinnym

slawekmokwa1 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3786
Witam Która lepsza gradacja do akwarium roślinnego Chodzi oczywiście o piasek kwarcowy czarny.

Statystyki

Ten temat przegląda 295 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570959
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 295 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.