Brak wzrostu i soczystej zieleni - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Brak wzrostu i soczystej zieleni

Liczba wyświetleń: 1703·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Alchemik Łódź
Witam
Moja dziwczyna ma akwarium. Niestety od samego poczatku byly z nim jakies problemy :( Pierw zakwit wody potem krasnorosty nastepnie glony nitkowate i tak ciagle cos :( Caly czas rosliny nie rosna a egzystuja. Niektore staraja sie rosnac inne nie daja rady przy czym wszystkie sa blado zielone. Brak im soczystosci :( Jedyne co rosnie naprawde dobrze to mech jawajski.
Troche danych o akwarium:
Pojemnosc 15 litrow
Oswietlenie 2x8 W daylight i cool white czas swiecenia 12h
Obsada: 3x gupik endlera bojwonik i przejsciowo glonojadek. Ryby karmione dosc oszczednie.
Rosliny: Rogatek, mech jawajski, microzorium oskrzydlone , wlosnik magadaskarski i Shinnersia rivularis (nie znam polskiej nazwy :( ) Pelia
Filtracja: AquaSzut mini ceramika +gabka
Podmiany : 2 x w tyg ok 30%
Parametry: jakoze wczoraj byla podmiana nie mierzylem nic a mam tylko NO3 i pH wiec nie wiem czy cos da ;)
Wystroj: Maly kamyk obsadzony pelia i korzonek
Nawozenie : Eksperymentalne Roslinex 2 krople co 2 dni

Najwiekszy problem to jak mowilem brak wzrostu roslin a co wiecej ich remisja :( Shinnersia rivularis zaczyna miec czerwone koncowki. Wlosnik robi sie brazowy i nie rosnie . Rogatek rosnie ale jest bardzo jasno przezroczysto zielony. Pelia rosnie ale wyjatkowo wolno. Nie wiem czy ma to wplyw na rosliny czy nie ale gupiki wyjatkowo sie nie rozmnazaja :( Sa juz dosc dlugo w tym akwarium i nie ma ani jednego malego.

Co z tym mozna zrobic ? Czego moze byc brak lub czego za duzo ?

Z czasem dorzuce fotki roslin i NO3 :)

Pozdrawiam

Alchemik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

04 cze 2006, 22:35   (#2)  

Podaj parametry wody. Przy takim swietle to Co2 musisz jakos podawać najlepiej bimbrownia to raz a dwa nawozić wiecej najlepiej codziennie. masz sporo siwatla a to oznacza ze rosliny ostro wykorzystuja wszystko wiec dwie krople ..............

Kowaljl

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220226_181338.jpg

Stożki wzrostu

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3678
Witam, akwarium HT na ziemi, ma ponad miesiąc, bardzo ładnie wystartowało bez żadnych glonów, rośliny rosły bardzo szybko ale rotala nanjenshan i vietnam mają dziwne stożki wzrostu takie oklapnięte ja...
YouTube

Blokada wzrostu roślin?

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9322
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO. Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
DSC_0836.JPG

Brak pomysłów w czym problem. Proszę o pomoc.

Moniuszko w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3707
Witam. Od dłuższego czasu coś nie tak z moimi roślinami i niestety nie mogę zdiagnozować w czym problem. Proszę bardziej doświadczonych akwarystów o pomoc w diagnozie. Przez pierwsze pół roku wszystko...

Test JBL na PO4, brak wyniku na skali.

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6385
Hej, Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...

Problem z CAL - nawozy RED, GREEN, brak reakcji na podanie

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1087
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL. Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...

Brak azotu i pierwotniaki.

JackDaniels732 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 989
Witam. Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...

Brak PO4

wegrzyn19161 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2006
Cześć. M am brak fosforanów w baniaku, reszta parametrów ok. czy jego brak może być odpowiedzialny za zakwit wody i glony na szybach i roślinach ? Jaki fosfor polecacie ? Zapraszam do dyskusji :)...

Czy żelaza brak?

Bonifacy88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 7068
Witam. Od jakiegoś czasu konkretnie 2 tygodnie walczę z niedoborami w akwarium tylko w sumie nie wiem co dokładnie jest nie tak. Zacznę morze co jest w wodzie: Ph staram się trzymac na poziomie okoł...

Czy to brak potasu? Czy magnezu?

Anonim 51850 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1417
Czy na zdjęciu jest widoczny brak potasu, magnezu czy czegoś innego? Opis mojego zbiornika tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/120-akvarko-mariusz-trejtowicz-70222.html?p=...

Zdeformowane stożki wzrostu

Arkadiusz_16 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 13126
Akwarium 180l Nawożę CO2 Podłoże ziemia ogrodowa + kulki gliniano-torfowe Symfonia złota 10ml dziennie + potas Oświetlenie 84W świetlóki + 20W LED KH 5 GH 10 pH 6,9 Na niektórych roślinach przede wsz...

Statystyki

Ten temat przegląda 261 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 261 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.