|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Tak się zastanawiam na jak długo wystarczyłaby mi buteleczka ECA przy dawkowaniu do 300L. Opis na stronie ada jest dość enigmatyczny tzn. wiem ile dawkować kropli na dzień/tydzień ale nie mam pojęcia ile tych kropli w takiej butelce sie mieści. Czy mógłby wypowiedzieć się ktoś kto ma już jakieś doświadczenie z tym specyfikiem?
-
RedBaron
●
Marcinie! Nie wiem ile jest kropli w buteleczce ECA. Nie dawkowałem go też w 300-litrowym akwa. Wiem natomiast, że dawki podane na stronie ADA są nieco przesadzone. Przynajmniej na początek. Ja dawkowałbym 40-50 procent zalecanej dawki. Tak więc butelka wystarczy na nieokreślone dłużej 
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Mysle, ze spoko na dluzej niz pol roku wystarczy 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam !
Produkty takie jak ECA , GREEN GAIN ,GREEN BACTER , PHYTON GIT
są bardzo wydajnymi produktami nadającymi się jako uzupełnienie
podstawowego nawożenia (STEP, Brighty K etc) oraz z powodzeniem
jako produkty stosowane samodzielnie .
Jedno opakowanie 50ml - to około 1000kropli 1ml = 20kropli dozując kroplomierzem zintergrowanym z buteleczką .
Myślę ,że nie znając dokładnych warunków w Twoim 300L zbiorniku
można przyjąć ,że codzienna dawka powinna oscylować pomiędzy 7-12 kropli ( w zależności od obsady -przyjmując że 7 kropli to obsada uboga.)
Proporcja 1 kropla na 40L będzie jak najbardziej uzasadniona
W kompozycjach Iwagumi dawka powinna być stosunkowo mniejsza
Nawet około 1kropla na 50L wody
Dawkowanie 1 kropli na 20L polecam tylko przy bardzo gęsto obsadzonych oraz dojrzałych (powyżej roku ) zbiornikach.
Tak więc podsumowują opakowania 50 ml - ECA
do zbiornika 300L o średnio gęstej obsadzie to około 120dniowy zapas
natomiast GRENN GAIN , GREEN BACTAR podając do
cotygodniowych podmian nawet 1kropla / 20L wystarcza na długie miesiące ( w przypadku startu zbiornika zalecane codzienne podawanie przez okres 2-3 tyg.)
PHYTON GIT w razie problemów z glonami w dawce zalecanej
również ten produkt to zapas na conajmiej 12 miesięcy
Pozdrawiam
Aquadam
"Patrz gdzie wzrok nie sięga.."
-

Aquadam
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: TYCHY,NIIGATA
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Powiązane tematy
Witam
Prosiłbym szanownych o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii, w broszurach od oda nie znalazłem wyjaśnienia albo niedokładnie zrozumiałem a na lini nawozów i podłożu Ada chce oprzeć akwarium
Standar...
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II
Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Witam, ktoś posiada nawozy ADA, te nowe w kwadratowej butelce?
Potrzebuje wymiar butelki :D jakby ktoś mógł zmierzyć.
Witam was mam pytanie do użytkowników nowej linii nawozów Ada. Obecnie poza potasem daje też Ada bright mineral i w instrukcji jest napisane że po 2 miesiącach zacząć dawać Ada bright iron. I teraz ma...
Witam.
Jest ktoś na forum kto stosował ten preparat i może się wypowiedzieć o jego działaniu? Ile jest w stanie obniżyć kh i ph?
Witam uniżenie !
Planuję założenie niewielkiego akwarium roślinnego 30L ( 40x25x30)
Czy według was lepsze jest nawożenie Solami ?
Czy stosować linię produktów ADA tj. stosowanie do tej instrukcji htt...
|
|