Tropical limna tox - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tropical limna tox

Liczba wyświetleń: 2349·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

31 maja 2006, 20:18 Tropical limna tox  (#1)  

Witam. jak skutecznie używać tego środka? musze zrestartować baniak i chce sie pozbyć ślimaków. jak na razie dodalem 10 ml wszystko wg. zaleceń producenta- w akwa Ph- zrobilem 8.0 a temp. to 30 stopni. woda jest przewietrzana. jak wyciągne żwirek trzeba zabić wszystkie ślimaki które w nim się znajdują ale jak. wyciągne też roślinki wsadze do czegoś z wodą i dodam sporo tego środka. czy to wystarczy? pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nuroslaw Sieraków

01 cze 2006, 12:39   (#2)  

hm, jesli wyciągniesz żwirek, możesz go zawsze zaparzyć, wyprażyć itp. podziałać temperaturą. podniesienie temp powyżej 40 C zakończy życie tych organizmów już po min. przetrzymanie żwirku w tej lub wyższej temperaturze tak 15-30 min powinno również dobić jaja ślimaków. po tym żwirek wypłukać.
Ja stosując ten środek uzyskiwałem efekty na poziomie 80-90 % populacji. To trochę za mało, i oznacza że zabieg trzeba kilka razy powtórzyć.

ale jeśli chodzi o usuwanie ich z żwiru który wyciagasz to tak jak wyżej.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

01 cze 2006, 21:20   (#3)  

hm. żwirek można zapodać do mikrofalówki ;) na jakieś 650'c na minutke. ale co z roślinkami? włożyć do jakiegoś naczynia zalać wodą i dodać sporą dawkę Limna tox-u np. 10 razy przekraczającą zalecaną przez producenta dawkę- potrzymać roślinki z godzinke w tym i to wystarczy? proszę o porady jak się pozbyć slimaków i ich jaj z roslinek.pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250215_190955.jpg

Jakość pokarmów firmy Tropical

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8084
Witam Chciałem się tutaj pochylić na pokarmami suchymi firmy Tropical. Słyszałem różne opinie i przeważa w nich to że na dłuższy czas nie powinno się karmić Pokarmem suchym Tropicala. Słyszałem też ...
1.jpg

Moje obserwacje:Tropical ALGIN Pond, alternatywa dla Femangi

nazer w Glony · Odpowiedzi: 270 · Wyświetlenia: 164713
Witam... Iż jako, w moim dojrzewającym akwarium od paru tygodni, panoszą się nitki zielone, takie paskudne nie dające się nawinąć na patyczek :) postanowiłem więc zacząć z nimi walczyć jakimiś środkam...
9-180423.png

Nowość - Tropical Insect Menu - pokarm z owadami

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1777
9-180423.png Owady, zarówno formy dorosłe, jak i larwy, są naturalnym elementem diety wielu gatunków ryb. Dlatego też w odróżnieniu od karm dla psów owady w pokarmach gotowych dla ryb ozdobnych nie ...

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8224
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...

Pokarmy Tropical - wasze opinie

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 16914
Jak oceniacie markę pokarmów tropical?

Kąpiel krótkotrwała preparatem Tropical CMF

Marduk666 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9689
Moi drodzy, dzisiaj zauważyłem u dwóch Razbor klinowych, białe brzegi płetwy grzbietowej i również białe miejsca przy nasadzie tejże płetwy, rybki ruszają płetwą normalnie, ale jednak jest to zdaje si...

Tropical Sanital

slawekmokwa1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3598
Witam Czy dodatek soli Aloe Vera w ilości 4 płaskie łyżeczki na 100l wody rybom zaszkodzi Obsada w akwarium: Glonojad pospolity Otocinclus Krewetka amano Kirysek sterby Brzanka sumatrzańska Racze...

Healthosan Tropical kiedy wlać?

gierek w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4179
Hej Kiedy wlewa się healthosan na przeciw pleśnieniu ikry do akwarium tarliskowego? Przed wpuszczeniem ryb do tego akwarium czy już gdy zauważę ikrę? Pozdrawiam.

Czy tropical ichtio jest szkodliwy dla narybku?

Pływający z rybami w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2317
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy preparat przeciwko ospie rybiej tropical ichtio może zaszkodzić narybkowi? Okociła mi się dziś gupiczka i akurat zbiegło się to z cotrzydniową kuracyjną podmianą wo...

375l - Tropical Forest - Just (IAPLC 2018)

jusko w Akwaria · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 13612
Przedstawiam zeszłoroczną aranżację z konkursów: IAPLC 2018 - miejsce 164, EAPLC 2018 - jeszcze nie wiem Opis skrócę bo jest taki sam jak z poprzedniej... Akwarium: 150x50x50cm (objętość 375l) ze sz...

Statystyki

Ten temat przegląda 4827 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4827 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.