Napowietrzanie automatyczne - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Napowietrzanie automatyczne

Liczba wyświetleń: 1376·Odpowiedzi: 3
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 maja 2006, 10:41 Napowietrzanie automatyczne  (#1)  

Mam pytanie: Czy sensowne jest następujące rozwiązanie w sterowniku akwarystycznym odnośnie napowietrzania ? :
Napowietrzacz może się włączać na cztery sposoby:
1. wtedy gdy pracuje grzałka
2.przez x minut co y minut
3.w porze od godziny x do godziny y (a moze w kilku możliwych do ustawienia porach?)
4 w trybie ręcznym(kolejne wciskanie przycisku powoduje:
a)wyłączenie napowietrzacza na stałe
b)załączenie na stałe
c)przełączenie w automat(praca powyżej opisana)

Oczywiście uaktywnienie 3 pierwszych opcji spowoduje,że napowietrzacz załączy się , gdy będzie pracować grzałka,przez x minut co y minut,.w porze od godziny x do godziny y .
Z góry dziękuję za komentarze
Grzegorz Sipiora

grek1

31 maja 2006, 12:24   (#2)  

no dobrze ale czemu ma służyć te włączanie podczas włączonej grzałki itp? nie lepiej włączyć go na stałe albo na noc? jeśli masz holendra a roślinki ostro bąblują, rybcie się nie "duszą" to myśle, że nie potrzeba więcej napowietrzania.pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

31 maja 2006, 13:19 Automatyczne napowietrzanie  (#3)  

Podczas pracy napowietrzacza i gdy pracuje grzałka, lepiej jest rozprowadzane ciepło po akwarium.Pzdr.

grek1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 maja 2006, 19:43   (#4)  

hmmmmmmmm.... pierwsze slysze żeby się cieplo lepiej rozprowadzalo gdy mamy wlączone napowietrzanie..grzalka musi być wlączona 24/dobę. To ona sama decyduje kiedy ma się wlączyć jeśli ma termostat.może być i tak, że w ogóle się nie wlączy ponieważ temp. w pokoju w którym stoi baniak jest duża i woda się nie będzie ochladzala. I co wtedy? napowietrzanie się nie wlączy.pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Aquael turbo 500 i napowietrzanie.

aureum w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3186
Witam, W związku z podaniem leku CFM przy którym napisane jest żeby silnie na powietrzac, odłączyłem deszczownie i uruchomiłem bąbelki. Czy tak to powinno wyglądać? W toni pływa pełno mikrobabelkow. ...
YouTube

Film Tetra - filtracja, napowietrzanie, ogrzewanie

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 6659
W kolejnym filmie Tetra poruszono tematykę filtracji, napowietrzania i ogrzewania akwarium. Dodano także niezbędne uwagi dotyczące akwariów roślinnych. Zapraszamy do obejrzenia.

Dodatkowe napowietrzanie w deszczownicy

ksysiek w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1840
Witam. Posiadam w akwarium deszczownicę ,ale zanurzoną po taflą wody ponieważ jest w wtedy ciszej. Czy dorobienie jakiejś dodatkowej nasadki np.tak jak są aquaelach z wężykiem zda egzamin w deszczowni...

Napowietrzanie bez ruchu tafli ?

marlowe w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 878
Mam w swoim 240L filtr Unimax (kanister). To mój pierwszy filtr tego typu. Złożyłem więc go jak producent zaleca, wszystko zgodnie z instrukcją :) Jestem z jego pracy zadowolony, ustawiłem deszczownic...

Filtracja, napowietrzanie a zestaw Co2

grzegorzmilosz87 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1100
Witam Posiadam zbiornik 112 l, a od niedawna zestaw Co2 z butlą. W akwarium jest filtr wewnętrzny, w którym można wyłączyć napowietrzanie, ale kłopot w tym, że nie można tego robić codziennie bez pod...

Kaskada a napowietrzanie

Przemosss w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4221
Witam. Mam pytanko odnośnie filtrów kaskadowych a konkrernie FZN-2. Czy w 54 litrowym akwarium muszę dodatkowo napowietrzać? Nie dozuję CO2, tylko EC. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...

Napowietrzanie

ola821027 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1002
Mój baniak 112l wystartował 5 dni temu.Woda RO,oświetlenie 0,75 W/l-5 godzin narazie,Easy Carbo,bimbrownia na bazie kwasku cytrynowego i sody ( 1 bąbel/ 2 sekundy).Napowietrzanie odbywa się za pomocą ...

Napowietrzanie / nawadnianie korzeni

Giegx w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2017
Witam, niemogłem znaleźć podobnego tematu z powodu niedoskonałej przeglądarki forum (brak opcji szukaj w tematach) Problem moj polega na tym. Ilekroć i jakiekolwiek rosliny nie posadze tak zawsze g...

napowietrzanie

dylus w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2779
cześć od pewnego czasu zmieniłem oświetlenie w akwa dzięki pomocy na tym forum i co i roślinki poszły jak oszalałe rosną zdrowo. zrezygnowałem z napowietrzania wody i rośliny zaczęły bąblować widzę uw...

filtracja i napowietrzanie

mariuszek w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1200
Witam wszystkich serdecznie. akwarium ok 100 L w miarę szczenie przykryte obudową filtr eheim 2215 brak komina Startuję właśnie powoli nowy zbiornik. Jest powiedzmy w fazie konczenia zaplecz...

Statystyki

Ten temat przegląda 151 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 151 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.