Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam mam prośbe, potrzebuje zrobi stolik pod 200 L ipotrzebowałbym do tego jakies schematy Rysunki techniczne, zdjęcia poglądowe waszych stolików, bo sam jeszcze nie wiem jaki ja bym chciał, dodam ze dł 100 szer 40
-
krzychu87
●
spawasz rame z kontowników stalowych np 45x45x6mm z przodu wygląda to tak że pozioma podstawa akwa podparta jest na końcach i na środku  tylko spawać trzeba ;0
-
gregorysum
●
Ja zrobiłem ramę pod akwa 300 l z profili stalowych 25x25x2 mm. 4 profile o długości akwarium (2 na górę i 2 do łączenia nóżek), 3 profile (na górę)+ (liczba nóg) profili do łączenia nóżek z przodu i z tyłu. Spawanie migomatem, papier ścierny, podkład, farba i gotowe. W przyszłości płyta meblowa i masz szafkę jak ze sklepu a ile dumy z wykonania własnoręcznie.
Ostatnio edytowano 14 cze 2006, 13:45 przez mees, łącznie edytowano 1 raz
-

mees
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Puławy
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szczerość nakazuje mi powiedziec, ze nie postawił bym na takim stoliku nawet akwa 100L
Ile wynosi ugięcie twojej szafki pod twoim akwa ??? na kontownikach 25x25x2mm???
Z norm budowlanych wynika ze dla kątownika 45x45x4mm (o ile sie nie myle , bo chyba dla grubszego bylo liczone) dla akwa 60cm ugięcie wynosi 1 mm a co dopiero dla 300L akwa co daje ok 400kg
-
gregorysum
●
gregorysum napisał(a):szczerość nakazuje mi powiedziec, ze nie postawił bym na takim stoliku nawet akwa 100L
Ile wynosi ugięcie twojej szafki pod twoim akwa ??? na kontownikach 25x25x2mm???
Z norm budowlanych wynika ze dla kątownika 45x45x4mm (o ile sie nie myle , bo chyba dla grubszego bylo liczone) dla akwa 60cm ugięcie wynosi 1 mm a co dopiero dla 300L akwa co daje ok 400kg
Czytaj a tam jest napisane, żę nie z kątownika tylko profili stalowych, czyli czworoboku o równych bokach 25 mm i grubości 2 mm. Zero ugięcia, bo rysunek był przykładowy a u mnie nogi są po 4 z przodu i z tyłu. Rozstaw dla długości 120 cm to 30 cm, co i jak ma się tu ugiąć 
-

mees
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Puławy
-
zamieszczam rys /widok z góry
kreski są płytą wiórową 16 mm.
wymiary 100x70x80
stoi aż miło
skakać można
podstawa z takiej samej płyty, a całość stoi na 12 nóżkach z kołka
drewnianego, na wypadek powodzi czy przecieku
blat-też płyta 16 mm.
bez metalu
polecam
-
tomy
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Dzień dobry
Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|
|