Zwir - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zwir

Liczba wyświetleń: 965·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

29 maja 2006, 20:19 Zwir  (#1)  

mam pytanie czy w akwarium roślinnym należy co jakiś czas przegrzebać żwir?

BANDIT

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

30 maja 2006, 14:21   (#2)  

Jeśli cie dobrze zrozumiałem to w żadnym wypadku ! chyba że robisz restart , przegrzebanie spowoduje dostanie sie do słupa wody związków niejako "ukrytych w dnie co pociągnie za soba wysyp glonów.

kubotka

31 maja 2006, 12:20   (#3)  

W akwariach roślinnych absolutnie nie grzebiemy w podłożu no chyba, że musimy. Po takim przegrzebaniu do wody dostają się ( w dużych ilościach) różne pierwiastki a potem to gloniki murowane. Po takim grzebaniu akwarium się destabilizuje i są same kłopoty. jeśli chcesz oczyszczać dno to możesz je odkurzyć- bez poruszania żwirku.pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3476
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

żelazo w podłożu i jego wpływ (koci żwir)

pin54 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 932
Sprawa dotyczy kociego żwirku z tesco. Akwarium stoi niecały rok, ale wciąż są jakieś problemy (mniejsze bądź większe), ale nie mówię, że to przez koci żwirek, po prostu on jest w tej całej układance ...

zwir do akwarium i co jeszcze?

kinlej1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5441
zamierzam zalozyc akwarium okolo 500l i posiadam znaczna ilosc zwiru wprost ze zwirowni Czy zwir ten nalezy wygotowac? czy tylko wyplukac? Jakie jeszcze dodac podloze i nawozy stale by wspomoc rozro...

ADA Aqua Soil Amazonia + Koci żwir

zvirus w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2606
Witam, Cóż, z braku funduszy a właściwie z braku przyzwolenia małżonki wymyśliłem, że moje nowe podłoże w 160l będzie mieszanką Amazonii i Kociego żwiru uprzednio mineralizowanego przez ponad 2 mi...

Co sądzicie o Aquabotanique Biogrunt pod żwir zamiast ziemi?

malai w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4699
Witam, Pytanie jak w temacie.. Lepsze to, czy ziemia ogrodnicza + z kretowiska + próchnica pod żwir?

Podłoże roślinne pod żwir !?!

gregorysum w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3548
Pomocy im dłużej czytam to forum tym bardziej głupieje jeden mówi JBL to syf inny że cudo, kolejny tetra, inny filtus trzeci że to nie. PARADOKS!! Mam kilka baniaczków ale teraz zakładam 200L i chc...

Prosze o pomoc (żwir, nawóz,woda)

przemo. w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1343
Witam Planuje hodowle roslin, posiadam 3 zbiorniki i potrzebuje informacji na temat: -żwiru (jaka grubosc, jaki najlepszy itp.) -nawozu (jaki dac nawoz pod żwir i jaki stosowac na codzien) -jaka ...

Restart.. co dać pod żwir?

Biedron9 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4231
Witam na dnie mam żwirek kwarcowy. Do tej pory stosowałem tabletki pod korzenie roślin i czasami kulki gliniane.Teraz przy okazji restartu chciałbym pod żwirem umieścić warstwe podłoża z mikroelementa...

Co wiecie o nawozie pod żwir firmy JBL nawóż Aqua Basis plus

Piotr Bachurski w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1161
Noszę się z zamiarem zmiany wystroju swojego baniaczka i poszukuję nawozu pod żwir. Ostatnio spotkałem taki w sklepie akwarystycznym to nawóz Aqua Basis plus firmy JBL. Chciałbym prosić o kilka pora...

Floredepot Żwir wspomagający rozwój roślin, Co wy na to?????

pagaj5 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2127
Floredepot Żwir wspomagający rozwój roślin, waga 2400g wg opisu wystarcza na 50 litrowe akwarium a kosztuje w granicach 30 PLN za powyższe opakowanie. :shock: CZY WARTO GO ZASTOSOWAĆ W NOWO ZAKŁ...

Statystyki

Ten temat przegląda 351 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 351 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.