Witam!!!
Jestem na identycznym etapie jak Ty to znaczy kompletuje zestaw tylko mniejszy około 50l.
Może nie pomogę ale podziele się spostrzerzeniami.
Oświetlenie
Ja planowałem dwie świetlówki:
15W philips aquarell i druga philips 865 albo 965 - oczywiście tej drugiej nie ma jako 15 W
Drugi pomysł to dwie 18W ale i z tego się wyleczyłem bo są poprostu zadługie do mojego akwa.
Gwoździa miałem niezłego i wymyśliłem T5 zamiast T8. T5 panaceum na moją bolączkę i teraz będzie to jedna świetlówka 24W philips 865 lub 965 (raczej ta druga)
Świetlówki T5 wychodzą trochę drożej ale nie tyle żeby odrazu strasznie panikować no i wada przedewszystkim nie ma takiego wyboru barw.
Po długiej lekturze, przyglądaniu się, analizowaniu zapomniałem o hagenach i innych specjalistycznych i postanowiłem zostać przy powyższych.
Do tego pokrywa będzie z pcv lub pleksy czarnej (na to drugie mam bardziej ochotę chociaż lączenie trudniejsze)
Podłoże
Narazie nie wiem co będzie, w pomyslach mam:
żwir kwarcowy 3-5mm wymieszany z JBL Florapol może coś jeszcze pod żwir
lub
duzą ochotę mam na ADA aqua soil amazonia ale trochę drogie
tu zostawiam sobie pole do manewru, jeszcze poczytam, pomyślę
Chętnie posłuchał bym rad jeżelichodzi o podłoże planuje mieć dywan w akwarium (z czego nie wiem ale na glosie chyba się nie porwę)
Filtr
Ja kupiłem tetrę ale ex600 i też z myślą że jak większe akwarium (ok 90 l) to będzie jak znalazł. Wydawał mi sie najrozsądniejszym zakupem cena i to co mówia o jakości. Wada czarne przylepce do rur, nie wiem kto to projektował tragedia dlaczego nie przezroczyste
Grzałka
Kupiłem tetrę z termostatem 75W i tym zakupem jestem chyba najbardziej zdegustowany. Może dlatego że nie planuję wysokiej roślinności którą można ją zakryć. Grzałka jest w moim akwarium kolosem, myślałem że słabsze są mniejsze ale nic z tego jeżeli jest różnica w gabarytach to nie wielka. W tym momęcie najbardziej rozwarzyłbym zakup grzałki bez termostatu (chociaż nie mam pewności czy te są mniejsze) i osobno termostat a chyba najlepsza zamiast grzałki mata pod żwir. A i jeszcze jedna wada grzałki znowu czarne przylepce.
Przy zkupie grzałki brałem pod uwagę jagera i tetrę (jagera nie dostałem 75W), a polecano mi hagena tronic, że podobno rewelacja.
Mam jeszcze napowietrzanie ale zastanawiam się czy zakładać.
Ryby na pewno jakieś stadne neonki czerwone lub rozbory klinowe. Może jakieś
krewetki do tego.
Wystrój to skały- filyt.
Ehhh ale się rozpisalem...