Jak dobrze zacząć:)? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak dobrze zacząć:)?

Liczba wyświetleń: 1117·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

28 maja 2006, 19:27 Jak dobrze zacząć:)?  (#1)  

Witam!!!
Od jakiegos czasu przymierzam się do zalożenia akwarium roślinnego lub przynajmniej takiego w którym rośliny odgrywają wazną role. Akwarium mam ok. 88litrowe. Pomozcie mi w z urządzeniem akwarium. Dodam tylko, ze juz sporo wiadomosci przegladnelem na forum ale propozycji co do oswietlenia, podloza, itd.. jest tyle ilu akwarystow:) wiec moze uda mi sie podjac ostateczna decyzje z wasza pomoca i wybrac sposrod kilku wariantow nad ktorymi sie zastanawiam. Teraz do rzeczy:

1) Światlo (swietlowki podawane od tylnej sciany akwarium):
a. Hagen-flora glo, 2*Philipsa aquarelle(ra tylko 70) -> 31,81 lumenow/litr; 0,64 W/litr
b. Arcadia Original Tropical, 2* Arcadia Freshwater->27,84lm/l; 0,61 W/litr
c. Sun-glo, Flora-glo, Sun-glo ->35,57lm/l; 0,68W/l
d. Power Glo *2, Sylvania Gro-Lux ->34,2lm/l; 0,66W/litr
Zastanawiam sie tez nad odblysnikami JUWEL pod kazda swietlowke..tylko nie wiem czy jest sens; bo moze to tylko niepotrzebne dodatkowo koszt i zastanawiam sie czy nie obciazy to za bardzo obudowy (obudowe chce zrobic z plyt MDF albo innego drewnopodobnego czegos). Moze wystarczy wylozyc folia aluminiowa pokrywe od srodka.
2) Podłoże:
a. Aqualit wymieszany z zwirkiem + Laterit (pytanie czy jedno opakowanie wystarczy na takie akwarium?)
b. SERA FLOREDEPOT na spod, na to żwirek + jakis nawóz pod korzenie roslin, np. MHK Premium Filtus
3) Filtr. Tu juz podjelem decyzje (ale jak jest ona niemadra to chetnie sie o tym dowiem:) )..filtr Tetratec EX 700; zalecany do odrobine wiekszych akwariow ale mala nadfiltracja pewnie nie zaszkodzi a jak bede chcial zmienic zbiornik na wiekszy to sie przyda
4) Grzalka - >Grzałka Elite 100W z regulacja temperatury ..co o niej sadzicie?
5) Fauna-> Docelowa obsada : Zbrojnik niebieski..2 lub 3 sztuki ; wieksza grupka jakis bystrzykow(np. czerwonego lub griema) albo danio lub moze neonkow; male stadko kiryskow lub ewentualnie bocji pregowanej, no i rybki plywajace przy tafli pstraznica marmurkowa albo motylkowiec (takie cieawe stwory:P)..zastanawiam sie tez nad gurami ale nie wiem czy to nie za duze ryby do mojego ziornika

Z góry dzieki za wszystkie sugestie:)

pawelb26

a4 Radom

28 maja 2006, 20:46   (#2)  

Witam!!!
Jestem na identycznym etapie jak Ty to znaczy kompletuje zestaw tylko mniejszy około 50l.
Może nie pomogę ale podziele się spostrzerzeniami.
Oświetlenie
Ja planowałem dwie świetlówki:
15W philips aquarell i druga philips 865 albo 965 - oczywiście tej drugiej nie ma jako 15 W
Drugi pomysł to dwie 18W ale i z tego się wyleczyłem bo są poprostu zadługie do mojego akwa.
Gwoździa miałem niezłego i wymyśliłem T5 zamiast T8. T5 panaceum na moją bolączkę i teraz będzie to jedna świetlówka 24W philips 865 lub 965 (raczej ta druga)
Świetlówki T5 wychodzą trochę drożej ale nie tyle żeby odrazu strasznie panikować no i wada przedewszystkim nie ma takiego wyboru barw.
Po długiej lekturze, przyglądaniu się, analizowaniu zapomniałem o hagenach i innych specjalistycznych i postanowiłem zostać przy powyższych.
Do tego pokrywa będzie z pcv lub pleksy czarnej (na to drugie mam bardziej ochotę chociaż lączenie trudniejsze)
Podłoże
Narazie nie wiem co będzie, w pomyslach mam:
żwir kwarcowy 3-5mm wymieszany z JBL Florapol może coś jeszcze pod żwir
lub
duzą ochotę mam na ADA aqua soil amazonia ale trochę drogie
tu zostawiam sobie pole do manewru, jeszcze poczytam, pomyślę
Chętnie posłuchał bym rad jeżelichodzi o podłoże planuje mieć dywan w akwarium (z czego nie wiem ale na glosie chyba się nie porwę)
Filtr
Ja kupiłem tetrę ale ex600 i też z myślą że jak większe akwarium (ok 90 l) to będzie jak znalazł. Wydawał mi sie najrozsądniejszym zakupem cena i to co mówia o jakości. Wada czarne przylepce do rur, nie wiem kto to projektował tragedia dlaczego nie przezroczyste
Grzałka
Kupiłem tetrę z termostatem 75W i tym zakupem jestem chyba najbardziej zdegustowany. Może dlatego że nie planuję wysokiej roślinności którą można ją zakryć. Grzałka jest w moim akwarium kolosem, myślałem że słabsze są mniejsze ale nic z tego jeżeli jest różnica w gabarytach to nie wielka. W tym momęcie najbardziej rozwarzyłbym zakup grzałki bez termostatu (chociaż nie mam pewności czy te są mniejsze) i osobno termostat a chyba najlepsza zamiast grzałki mata pod żwir. A i jeszcze jedna wada grzałki znowu czarne przylepce.
Przy zkupie grzałki brałem pod uwagę jagera i tetrę (jagera nie dostałem 75W), a polecano mi hagena tronic, że podobno rewelacja.
Mam jeszcze napowietrzanie ale zastanawiam się czy zakładać.
Ryby na pewno jakieś stadne neonki czerwone lub rozbory klinowe. Może jakieś krewetki do tego.
Wystrój to skały- filyt.
Ehhh ale się rozpisalem...

a4
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1800
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
YouTube

Film Josh SIM - jak zbudować aranżacje z korzeni

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1533
Hej Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
YouTube

(Film) Jak się ocenia akwaria konkursowe

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1189
Hej Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=54kgAaHsIFw6r6SJ
YouTube

Jak skleić aranżację księżycową - mini moon gate

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4400
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1763
Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. Ed...
YouTube

Jak produkowane są rośliny Aquafleur

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1498
Zapraszam do obejrzenia. Straszne tylko te rozdziawione miny ;p
YouTube

Jak wzmocnić działanie kleju SuperGlue

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 9321
Klej cyjanoakrylowy w połączeniu z sodą oczyszczoną daje mocne połączenie, ale z dodatkiem grafitu -wg autora filmiku - jest jeszcze mocniejsze. Niektórzy eksperymentują też z innymi dodatkami np. wat...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20665
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Jak przymocowac roslinki do dna

kapek98 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7729
Witam! Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?

Jak preparować korzenie i gałęzie?

Amelka7 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 35443
preparowanie2.jpg Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...

Statystyki

Ten temat przegląda 590 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 589 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.