braki tylko czego ???? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

braki tylko czego ????

Liczba wyświetleń: 1098·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
okonek Gdańsk,Biggleswade

28 maja 2006, 16:36 braki tylko czego ????  (#1)  

Witam mam pytanko do was jakie braki sa widoczne na tej roslinie,parametrow wody nie mieznam podaje co2 i pgc oswietlenie 0,6w/l
dzieki Rafal

okonek
Ranga: Początkujący

Miasto: Gdańsk,Biggleswade

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 maja 2006, 18:52 Re: braki tylko czego ????  (#2)  

okonek napisał(a):Witam mam pytanko do was jakie braki sa widoczne na tej roslinie,parametrow wody nie mieznam podaje co2 i pgc oswietlenie 0,6w/l
dzieki Rafal

Zdjęcie jest na tyle kiepskiej jakości, że trudno jest w sposób jednoznaczny określić gatunek rośliny, a tym bardziej trudno jest się domyślać co może tym roślinom dolegać. Wygląda to jak Micranthemum umbrosum, a może jest to Bacopa australis?

Jeżeli już, to chyba chodzi o to, że starsze liście są w nienajlepszej formie, a młode mają żółtawe zabarwienie. Czy dobrze myślę?
Sądząc po tym co napisałeś, masz oświetlenie, które przy niewielkiej wysokości zbiornika oraz przy dozowanym CO2, może powodować dość duże zużycie makroelementów. Jeżeli dajesz PGC - przyjmijmy, ze w dawkach wystarczających - to niewykluczone, ze produkcja N i P w zbiorniku jest niewystarczająca i pojawiają się niedobory któregoś z tych pierwiastków.
Może warto zastanowić się nad dozowaniem również makro. Być może wtedy okaże się, że potrzebne również będzie dodawanie jakiegoś nawozu żelazowego. Trudno jednak nawet próbować coś podpowiedzieć, bez znajomości choćby podstawowych danych o Twoim zbiorniku.
P.S. Jeżeli jednak zdecydujesz się na próbę nawożenia makroelementami, proponuję stosować jakiś zbilansowany nawóz, a nie zabawę w czarodzieja ;-)

Kosek

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2984
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4800
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...
IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13341
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
IMG_20220112_162131.jpg

Kryptokoryna - braki

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8213
Witam. Akwarium założone w listopadzie. Jako podłoże tylko gruby żwir (wiem że to był błąd). Pod rośliny daje kulki gliniano-torfowe żeby miały choć trochę składników odżywczych w podłożu. Do słupa wo...
YouTube

Czego brakuje roślinom?

iron333 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5953
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować. W załączniku opisane parametry wody oraz z...

Braki Mikro ? Białe stożki ?

puszek225 w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 13073
Witam serdecznie, niestety nie jestem mocny w nawozeniu akwarium mam od 2 tyg. Oświetlenie 2x 24w Grolux i 6500K od 14-20 Podloze Platinium Soil Ponizej załaczam zdjęcia z roślinami którym liscie na...

Czego brakuje

Dark w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 45291
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300 Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit. Oświetlenie 4x54w T5 Świeci się od 12 do 22 Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito Dziennie podaje 3ppm azotu 0,2ppm ...

Ile czego dodać ?

spoko9711 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6627
Witam Od początku Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...

Braki w nawożeniu

lukaszb87 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2457
Witam, czy na podstawie tych trzech zdjęć jest ktoś z was w stanie powiedzieć czego tutaj może brakować? Specjalnie nie podaje opisu zbiornika i parametrów żeby się tym nie sugerować :) 20190122_16433...

Czego brakuje roślinom w akwarium

tomekchrzaszcz w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3133
Witam Posiadam akwarium 80 litrów na amazoni podłożu (10 miesięcy ma ) światło twistar Nawożenie od 2 tygodni EI Mikro seachem flourish comprehensive Podmiana 50% Filter eheim 25 Co2 podaje jak się...

Statystyki

Ten temat przegląda 750 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 750 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.