Sól akwarystyczna w akwa roślinnym - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sól akwarystyczna w akwa roślinnym

Liczba wyświetleń: 1124·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy w akwarium roślinnym można używać soli akwarystycznych i jaki mają one wpływ na chemię wody?
Dopiero raczkuję w akwarystyce roślinnej i wydaje mi się że jeżeli sól ma negatywny wpływ na glony to pewnie na rośliny też. Czy ktoś mógłby rozwinąć ten temat.

Benek

27 maja 2006, 21:15   (#2)  

Znaczy sie ja uzywam soli i jakoś wielkich strt na roslinkach nie widzę. Sól zwieksza pH to wiem na pewno i co jeszcze z chemi robi to nie wiem ;)

PoZdRaWiaM

Kaze

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247279
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
YouTube

Problem w akwa na ziemi po 6 miesiącach od startu

Arkadeus w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 9797
Witam, Jestem początkujący. Trochę czytam i staram się na tej podstawie rozwiązywać swoje problemy w akwarium, ale teraz już sobie nie radzę. Proszę o pomoc w doprowadzeniu zbiornika do dobrego stanu....
50l-3x25ml.jpg

Nawożenie akwa 50L

Skuter41 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6617
Hej. Mam akwa 50l. Niestety nie mogę dojść z nim do porozumienia. Wcześniej miałem zbiornik 200l gdzie spokojnie sobie wszystko rosło na EI, a z maluchem nie daje sobie rady. Dane akwa: Objętość: 50...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4980
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Sól kuchenna, morska, czy akwarystyczna

xxkajetan w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 20137
Witam, mam pytanie odnośnie soli do akwarium, nie chodzi mi tu o akwarium morskie, tylko o uzupełnienie minerałów w słodkowodnym akwarium, by woda była bardziej kralowna, by sól zwalczała pierwotniaki...

Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1625
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

Nie rozpuszczona sól

strojnykamil19 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2631
Witam. całkiem niedawno zakupiłem sole do nawożenia akwarium.Mój problem dotyczy KNO3 i K2SO4 Obie sole rozpuściłem 100g w 1l wody. Według kalkulatora była to ilość jaką chciałem uzyskać. Ale po rozp...

Sól JBL AquaDur Plus do mineralizowania wody z RO

Witold Sławiński w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6466
Jako że bawię się w preparowanie wody na zasadzie mieszania wody z RO z minerałami, to zaciekawił mnie skład gotowej soli akwarystycznej, a mianowicie soli JBL AquaDur Plus. :!: A oto jej skład proc...

Akwa 30 l. Jak nawozić?

Opk93 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2117
Jaki nawóz mógłbym zastosować w tak małym akwarium? Czy podać CO2 w płynie? Wolałbym prostszą opcję, i coś z tańszej półki Najlepiej jakiś preparat "kilka w jednym". Akwarium ma około 2 mie...

Podmianka wody w nowo założonym akwa...

Adam562 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1612
parę dni temu założyłem akwarium 25 L i moje pytanie brzmi kiedy pierwsza podmianka wody i w jakiej ilości itd ? . Póki co glonów nie ma ale kożuch na powierzchni jest

Statystyki

Ten temat przegląda 452 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 452 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.