Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Wiem, wiem... Są napisy na etykiecie i najlepiej postępować zgodnie ze wskazówkami producenta, ale również dostosować dawkowanie do konkretnego zbiornika. I właśnie chodzi o to "ale".
PG Makro to głównie zbilansowane NPK plus jakieś biostymulatory.
Więc aby określić dozowanie, trzeba wnikliwie obserwować rośliny i trafnie rozpoznać objawy niedoborów, i/lub trzymać się jakiegoś poziomu odniesienia, np NO3 lub PO4, bo pomiary K są kłopotliwe i drogie. Ale w tym wypadku NO3 raczej odpada, bo wg mojej wiedzy, azot w PGM podawany jest w formie NH3/NH4, więc pomiary NO3 raczej nie wiele wniosą (przyjmując normalną sytuację, gdzie większość podawanego NH4 jest zużywana przez rośliny, a nie przez bakterie nitryfikacyjne).
Pozostaje więc PO4 i tu pojawia się pytanie. Jaki poziom PO4 podawanego z PGM jest uznawany za dobry? Bo - i tu cytat "...W Macro równowaga składu jest przesunięta w kierunku potasu i fosforu - czego wymaga większość normalnie zarybionych akwariów...."
I tu drugie pytanie - jakie zarybienie uznaje się za normalnie zarybione (w tym wypadku stosuje się jakieś choćby uproszczone wskazówki?)
Wracając jeszcze na chwilę do mierzonych wartości PO4 przy dozowaniu PGM, pojawiają się różne opinie. Od tych, które określają poziomy fosforu i azotu na poziomie niemierzalnym, do tych, które mówią, że PO4 powinno oscylować na poziomie 1-2 mg/l.
-
Kosek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witam
ja stosuję linię PG czyli PGclasic, PGferro, PGmakro i tak PGclasic stosuję tak jak jest w instrukcji (cotygodniowe wymiany wody 30%), PGferro stosuję 1/2 dawki i utrzymuję na poziomie 0,25mg/l , natomiast PGmakro dobrałem dawkę tak że PO4 utrzymuje się w przedziale 0,25-0,5 mg/l (bliżej 0,25) no i narazie glonyów nie ma a rośliny rosną ładnie.
No i jeszcze światło 0,9W/l ale mam wysokie akwarium 65 cm.
pozdrawiam
-

dareq
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
A jak dużo ryb (i jakich) pływa w tym akwarium?
No i jakie jest to akwarium?
-
Kosek
●
Ryb jest niewiele 10szt. razbor klinowych, 1 glonojad, 5szt. krewetek amano i 15 szt. krewetek red chery, a akwarium ma 170l. Mam zamiar dołożyć jeszcze z 15szt. neonek.
pozdrawiam
-

dareq
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Wstęp
Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam
zbiornik 4tygodnie 104l (ok 75l samej wody), podmiana raz w tygodniu ok 30-40l RO/Kran
CO2 z butli + reaktor elektrozawór ok 9h na dobę
Światło led DIY (obecnie ok 24cm nad taflą wody było zd...
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...
Cześć.
Mam Fe 0mg/l. Dozować samo żelazo czy dawać całe mikro?
Jak uważacie?
Pozdrawiam,
R.
Witam, mam pytanie ktoś używa takiego cuda ? Jak opinie ? Może ktoś zamawiał coś podobnego z AliExpress cena jest trochę mniejsza? nie mogę wkleić fotki wiec wrzucam nazwę Jebao Doser 3.4 - dozownik p...
Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób dozowac nawozy po podmianie wody.
Na logikę wydaje mi się że skoro spuszczamy "x"litrów wody z akwarium np co tydzień to po podmiani...
Witam zaczynam przygode z akwarium roslinnym, bede zalewal zbiornik wodą 60% ro i 40% kranowa Czy nalezy wlać hydrominerał? Bo w sumie mam podloże tropica aquarium soil plants i w nim sa witaminy. Ter...
Koledzy dzisiaj mija 15 dni od zalania mojego 240l zbiornika. Dotychczas podawałem tylko potas z Ferki, bakterie i robiłem 2x podmianke w ciągu tygidnia. Akwarium jest założone na podłożu Dark Soil, p...
|
|