Jaki statecznik do 5x18W?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam.
Moje akwarium to 112 z panoramiczna szyba przednia.
Zaczynam przerabiać standardowe oświetlenie(2x18W) na 5x18W. I stad moje pytanie czy sa dostępne na rynku stateczniki elektroniczne dla pieciu swietlówek? Zastanawiam sie jakiego rodzaju świetlówki zastosować zeby uzyskac jakies 45lm/litr. Chciałbym mieć zbiornik roślinny. Z tego co słyszalem to należy mieszać świtlówki 6500K ze swietlówkami specjalnymi dla roślin np Osram Fluora. Te z kolei maja bardzo mało lumenow. Jaka barwe mają specjalne świetlowki dla roslin? Bo jak patrze na roznych stronach to mowia ze 10.000K. Jaki podział zastosować tzn ile tych co maja (Ra 90 6500K i jakieś 1050lm)
i tych specjalnych dla roślin. Najlepiej jakbyście mi poradzili od razu jakie oswietlenie zastosowac do tego zbiornika ma jakies 80cm dlugosci i 40 glebokosci. Dodam ze chce zastosowac świetlowki T8 ze wzgledow finansowych rzecz jasna
pozdrawiam radziu
-
radziu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Polecam, poczytaj:http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm
-

kier
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
Witam!
Nie jestem wielkim znawcą, bo sam jestem początkującym. Na domiar złego mało kto chce odpowiedzieć na zadane pytanie (oczywiście to moja subiektywna ocena; sądzę tak po odpowiedziach na moje pytanie "126l"). Ale jeżeli mogę Ci pomóc to polecam w zakładce Technika temat przyklejony: Philips świeltówki. Znajdziesz tam m.in. linki do strony ze świetlówkami np. Philipsa aquarelle i ich charakterystyka (Ra, lm, K etc). Polecam też wejść na stronę Roberta Sabat, Jarosława Nalej - ciekawe artykuły dla początkujących.
Pozdrawiam Krzysztof 
Kichu
-

Kichu
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Dzieki za pomoc juz sie zapoznalem z linkami podanymi przez Was. Nie powiem ale ciekawe i to bardzo. Pozdrawiam Radziu
-
radziu
●
Musiałbyś dać dwa stateczniki.
Może zastanów się nad 4*25W ( T8 ) albo 4*24W ( T5 ), ewentualnie niezintegrowanymi PL 2*55W ?
Albo - skoro to profilowany przód - 4*18W + 15W ?
JaC
-----
radziu napisał(a):Moje akwarium to 112 z panoramiczna szyba przednia. Zaczynam przerabiać standardowe oświetlenie(2x18W) na 5x18W. I stad moje pytanie czy sa dostępne na rynku stateczniki elektroniczne dla pieciu swietlówek?
-
j666
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: W-wa [NW]
Musisz użyć 2 stateczników, ale to nawet lepiej, bo będziesz mógł sterować oświetleniem i na full palić np. tylko 4-5h, a reszta czasu świecenia 4-6h świecić tylko 2-3x18W. To imo jest b. dobre rozwiązanie!
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Powiązane tematy
Witam
chce podłączyć 2 świetlówki 15W a po prawej stronie statecznika jest 6 dziurek a kabelków od świetlówek jest 8, czy mógłby mi ktoś pomóc jak to podłączyć.
z góry dzięki
ps. wrzucam zdjęcie troch...
Witam.Chcialbym zmienic w belce stabilizator z lm317 na lm350.Jaki rezystor dobrac do tego,moze macie jakis schemat podlaczenia tego,chyba ze jest taki sam co do lm317.
Witam,
Chciałbym zapytać, może ktoś wie, na jakie zasilanie są diody wykorzystane w Aquael Retrofit ? Wiadomo cała lampa jest na 230V, ale chodzi mi o diody. Czy diody też na takie napięcie są, czy pr...
Chcę do akwarium 112 l dodać dodatkowego światła przy użyciu świetlówek, wybór padł na statecznik Philips HF-S 224/39 TL5 II http://www.lighting.philips.pl/prof/osprzet-oswietleniowy/s...
Witam, mam lampę 4x24w która w orginale chodziła na dwóch chińskich statecznikach 2x24w razy dwie sztuki. Po jakimś czasie przestała świecić. Wymieniłem stateczniki na jeden 4x24w,wszystko ładnie chod...
Witam posiadam statecznik 2x54w ale nie moge sobie poradzic z podłączeniem go
świetlówki podłączyłem wg schematu ale mam problem gdzie podłączyć zasianie
Pomoże ktoś
C Czy da rade podpiąć statecznik elektryczny 2x36w do świetlówek 18w , 2 lub 4 .
J ak bedzie wygladał schemat ? :D
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...
Miałem pt4115 z allegro. Jednak po przekroczeniu 800mA ulega zniszczeniu. Potrzebuję czegoś do czego podłączę ledy 5W i ściemniacz. Gdzie szukać ?
Dodam, że chciałbym regulować ampery w przedziale 8...
Witam, zastanawiam się, czy tuby led na chipach 8520 ,z allegro są warte uwagi?
Zastanawiam się też, czy zrobić tubę led o średnicy 20 mm, gdzie ledy są osadzone na płaskowniku aluminium 15x3mm, albo ...
|
|