Jak dbać o piękny wygląd roślin? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak dbać o piękny wygląd roślin?

Liczba wyświetleń: 4297·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Zadaje to pytanie otóż ma problem właśnie z wyglądem... Kolory są jakieś takie wyblakłe, jakieś kropki na liściach...

Westlife

20 maja 2006, 20:11   (#2)  

Myśle, że chodzi ci o akwarium holenderskie lub roślinne? najważniejszym "przepisem" na piękny rozwój roślin jest oświetlenie. W książce "akwaria roślinne w stylu holenderskim" Andrzeja Sieniawskiego jest to wszystko bardzo dobrze wytłómaczone, przy okazji znajdziesz tam wiele innych informacjii, nie tylko na temat oświetlenia.

adamo94

21 maja 2006, 21:21   (#3)  

Akurat ta ksiazke znam od A do Z. Oswietlenie to 70W (hqi)na 112l, malo?

Westlife

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
RAFIK BIAŁYSTOK

24 maja 2006, 18:50   (#4)  

Same HQ to wielki błąd,gdyż daje jedna barwę światła,a dla rosliny potrzeba pare barw.Takie jest przynajmniej moje zdanie.Przy uprawie roślin nie liczą sie tylko waty,ale jak już wspomniałem też barwa jak i lumeny :!:

RAFIK
Ranga: Poznaje temat

Miasto: BIAŁYSTOK

Marek Odrzywolski

25 maja 2006, 06:36   (#5)  

Witam.

RAFIK napisał(a):Same HQ to wielki błąd,gdyż daje jedna barwę światła,a dla rosliny potrzeba pare barw.Takie jest przynajmniej moje zdanie.Przy uprawie roślin nie liczą sie tylko waty,ale jak już wspomniałem też barwa jak i lumeny :!:

Jaką barwę daję HQI? :shock: Jakie to są te "parę barw" co je potrzebują rośliny?
Wyjaśnij swój pogląd.

Marek Odrzywolski

25 maja 2006, 08:57   (#6)  

generalnie roślinki prowadzą fotosynteze w widmie: od głębokiej czerwieni do żółtego i od błękitnego po granatowy kolor. Zielony zakres widma nie wpływa w takim stopniu na fotosynteze jak opisane wyżej "kolorki".Jeśli twoje oświetlenie zawiera te strefy widma-roślinki będą się bujały. pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

dareq Warszawa

26 maja 2006, 22:55   (#7)  

RAFIK napisał(a):Same HQ to wielki błąd,gdyż daje jedna barwę światła,a dla rosliny potrzeba pare barw.Takie jest przynajmniej moje zdanie.Przy uprawie roślin nie liczą sie tylko waty,ale jak już wspomniałem też barwa jak i lumeny :!:

nie obraź się ale jak masz wypisywać takie farmazony to lepiej się nie odzywaj i trochę sobie poczytaj
pozdrawiam

dareq
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 318
YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 354
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1962
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1785
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 997
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1591
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1710
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2572
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5942
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4309
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 595 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 595 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.