Orchidalia w Oranżerii 2006 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Orchidalia w Oranżerii 2006

Liczba wyświetleń: 3308·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 maja 2006, 15:04 Orchidalia w Oranżerii 2006  (#1)  

Pozwolę sobie zamieścić małe info :) o Wystawie i giełdzie orchidei i innych roślin paludaryjnych i nie tylko.
Info ze strony http://www.spel.dt.pl/

Miejsce:
Oranżeria Miejskiego Przedsiębiorstwa Robót Ogrodniczych
Warszawa, ul. Św. Andrzeja Boboli 11

Godziny otwarcia:
piątek, 19 maja: 12.00 - 18.00
sobota, 20 maja: 10.00 - 18.00
niedziela, 21 maja: 10.00 - 18.00

Aktinidia

miecho_i Ksawerów k/Łodzi

19 maja 2006, 16:38   (#2)  

Niestety nie mogę uczestniczyć.
Licze na szczegółowe sprawozdanie :)
['] Ewcia

miecho_i
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ksawerów k/Łodzi

20 maja 2006, 18:42   (#3)  

Byłam na wystawie/giełdzie w piątek po południu i kupiłam kilka roślin do paludarium. Troszkę ciężko tam trafić – trzeba przejść przez środek błotnistego placu zastawionego barakami dla robotników pracujących na budowie po sąsiedzku. Dodatkowo ulewny deszcz nie ułatwiał nawigacji.
Sama oranżeria jest zjawiskowa – zabytkowa konstrukcja z rdzewiejących kratownic i starych szyb, wypełniona jest po sam dach ogromnymi palmami daktylowymi, figowcami, fikusami i innymi roślinami, a wszystko oplata gęsta sieć bluszczu. Dodatkowo podczas deszczu woda przecieka przez nieszczelny dach, co tylko dodaje klimatu.
Już przy wejściu, w korytarzu, można było nabyć rośliny, głównie pokojowe: maranty, zamie, draceny, bromelie, fikusy, paprocie i inne. Ekspozycję stanowiło kilka (dosłownie 7) stoisk pochowanych wśród splątanej roślinności, gdzie można było nabyć różne, często trudno dostępne w handlu gatunki oraz podłoża, nawozy i literaturę. W oranżerii znajdowało się też kilka pokazowych ekspozycji złożonych przede wszystkim z orchidei.
Moja uwaga skupiła się głównie na ekspozycji krakowskiego sklepu http://www.gady-gady.pl/ gdzie można było uzyskać cenne porady, a także kupić tak młode, jak i dorosłe rośliny (storczyki, bromelie, oplątwy, owadożerne) oraz elementy dekoracyjne z kory dębu korkowego, mchu i inne.
Poszukiwacze cennych rzadkości i nowinek mogliby jednak czuć się zawiedzeni, gdyż większość takich rarytasów rozeszła się pośród wystawców jeszcze przed otwarciem wystawy. Jednak dla osoby takiej, jak ja - stawiającej pierwsze kroki w uprawie epifitów, była to bardzo pouczająca wycieczka.
Zachęcam wszystkie osoby dysponujące czasem do odwiedzin wysatwy.
Ceny biletów: 5 zł normalny i 3 zł ulgowy.

Aktinidia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 lip 2006, 14:39   (#4)  

Aktinidia napisał(a):Byłam na wystawie

czy tam na co dzień albo jakoś okresowo jest prowadzona sprzedaż? jakaś cykliczna giełda?

GP

Akwariusz

11 lip 2006, 14:54   (#5)  

Niestety nie. Z tego, co mi wiadomo, oranżeria przez większość roku stoi zapomniana i tylko jakiść cieć podlewa rośliny. A szkoda, bo budynek niszczeje.

Aktinidia

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

112l.JPG

112l- Kamil Stachowicz (aktualizacja 16.07.2006)

kamilstach w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4808
Akwarium 80x35x40 Oświetlenie: 2x55wat Sylvania, kompakt Czas naświetlania 1x55wat 12h, 2x55wat ok 9-10h Co2: bimbrownia, dyfuzor z drewna lipowego Filtracja: Tetra tec EX700 Ogrzewanie: brak P...

Startuje AGA 2006 - 7 edycja konkursu

enigma w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13355
Więcej info: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi FAQ: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2006.cgi?&op=showpage&name=guidelines-index Wymagane jest 2-5 zdjęć baniaka. Opła...

200l iwagumi 15 grudnia 2006 zalanie ....30 marca str3

proxa w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 21665
Witam SZCZEGULNE PODZIEKOWANIA DLA PIOTRA SUTY !! DZIEKI niemu akwarium powstalo Jak i Wiglesa i Arka ! Dzieki chlopaki za pomoc itp. :) Zbioniczek: 200l :) Nawo?enie: butla CO2 3l , P...

Moje Paludarium :) - nowe foty 23/12/2006

miecho_i w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 16274
No to zbiornik juz stoi, nad nim zawisnie od sufitu konstrukcja z otwieranymi szkalnymi drzwiami jako paludarium, niestety ograniczenia powierzchni uniemozliwiają mi stworzenie cząści lądowej, tak wię...

THE INTERNATIONAL AQUATIC PLANTS LAYOUT CONTEST 2006

Aquadam w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 78 · Wyświetlenia: 41937
Mam przyjemność otworzyć po raz drugi wątek konkursu organizowanego przez firmę Aqua Design Amano . Jest to szósta edycja konkursu i mam nadzieję ,że ten rok będzie dla nas owocny. Pozdrawiam Wszyst...

ADA Awards Party 2006 plus ADA Gallery

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 62 · Wyświetlenia: 18336
Witam Trochę fotek z tegorocznej ADA Awards Party 2006 oraz fotki z ADA Gallery. Link znalazłem na forum APC :wink: http://www.paulandbecky.com/

Statystyki

Ten temat przegląda 282 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 282 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.