Czym moge podnieść KH w wodzie z RO?? prosze o pomoc
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam pytanko czym moge podnieść KH w wodzie po RO???.
Nie moge mieszać napewno z Kranówa, bo ma związki które mi nie pasują musze więc stosować samą wode z RO ale potrzebuje KH 4 by mieć stabilne PH.
Jaki środek Użyć?? najlepiej jakby nie podnosił PH !!!
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi.
-
Adi-85
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Witam.
To nie takie proste. Bo węglany to nie wszystko, wszak potrzebne są
jeszcze inne związki - mikra i makra.
Węglany najprościej i najłatwiej, chyba, dodać w postaci: CaCO3 i MgCO3
A inne makra takie jak: K, N, P, S, Cl, Na...  można dodać w: K2SO4,
KNO3, KH2PO4, NaCl.
No i Mg z Ca (dla poprawy stosunku Ca/Mg) w siarczanie i chlorku:
CaCl2, MgSO4x7H2O
Wszystkie lub część soli, trzeba dodać w odpowiednich ilościach.
I do tego dobry nawóz.
Te sole raczej nie zapewnią  pełnego składu wody, może reszta
z pokarmu, torfu, dodatków do podłoża pochodzenia naturalnego.... 
-
Marek Odrzywolski
●
jezeli chodzi o podniesienie twardości wody, to pomocne bedzie HydroMineral AquaArtu. Tylko nie wiem czy chcesz podnieść twardość tylko węglanową czy przy okazji ogólną. Jezeli obydwie to polecam właśnie HM.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podniesienie KH jest proste. Twardość węglanową tworzą rozuszcone jony HCO3 a nie K, N, P, S, Cl, Na. Wystarczy dodać sody oczyszczonej (tej używanej w kuchni) NaHCO3 lub KHCO3 (ten drugi związek podniesie równiez poziom potasu). Aby podnieść KH o 1N w 100L wody trzeba dodać 1,5g NaHCO3. CaCO3 tez podnosi KH ale również GH. Wadą CaCO3 jest bardzo słaba rozpuszczalność w wodzie. To damo dotyczy MGCO3 z tego co wiem.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Witam.
kekon7 napisał(a):Podniesienie KH jest proste.
Nie zapomnij, że pytanie dotyczyło czystej wody RO. Co Ci da dodanie jednego węglanu?
Przecież nie chodzi tylko o odpowiednie TWW.
-
Marek Odrzywolski
●
Pytanie dotyczyło tylko podniesienia KH (TWW) a nie GH (TWO). Ja sam mineralizuję wodę i aby uzyskać odpowiednie poziomy Ca i Mg dodaję CaSO4 i MgSO4 a do uzyskania KH = 3 dodaję NaHCO3. Daje to co prawda jednocześnie 12 ppm Na ale rośliny to tolerują. NaHCO3 jest używane przez wielu akwarystów do podnoszenia KH.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Słyszałem, że tajemnica tkwi w zawartości soli morskiej. Na opakowaniu powinno być podane, ile soli dodać by otrzymać wodę twardszą, ale nadal słodką, a ile by otrzymać wodę zbliżoną do morskiej.
Absolute beginner
-

Berger
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Panowie możecie napisać dokładnie jak obliczać o ile podniesie się KH po dodaniu NaHCO3?
-

majes
●
- Miasto: Przasnysz
Rozpuść około 10g sody oczyszczonej NaHCO3 w 100ml wody.
Każde 3ml tego roztworu dodane do 10 litrów wody podniesie twardość węglanową o ok.1dKH.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
czy moge sie podlaczyc pod temat?
z soli tzw komercyjnych ktore polecacie?.....spider czy to ty kiedys na holenderskim forum porownywales jbl aquadur...a seachem Flourish Equilbrium? ?
byla tam ciekawa dyskusja i sie przerwala.......ktos porownywal skladniki moczu nawet..jak dobrze pamietam.......ale o co mi chodzi.....
sklad procentowy SEACHEM:
Potassio Solubile (K20)
23.0%
Calcio (CA)
8.06%
Ferro Solubile (Fe)
0.11%
Magnesio (Magnesio)
2.41%
Manganese Solubile (Manganese)
0.06%
widac tu ze zawiera sporo potasu......zas w jbl aquadur potasu jest malo za to duzo sodu.......
i teraz pytanie co lepsze?
czy lepeij stosowac mieszanke RO z kranowa? 
-
cate72
●
Powiem jedno.
Jak mialem muszlowce, i zaczalem dodawac sode oczyszczona.... stały się bezpłodne, czy ktos moze potwierdzic cos podobnego? Czy to u mnie tylko tak wyszlo?
Mowiac bezplodne mam na mysli sytuacje w ktorej z ikry po tarle nic sie nie wykluło...a przed dodawaniem sody bylo normalnie
-

Heathen
●
- Miasto: Zabrze
cate72 napisał(a):czy moge sie podlaczyc pod temat? z soli tzw komercyjnych ktore polecacie?.....spider czy to ty kiedys na holenderskim forum porownywales jbl aquadur...a seachem Flourish Equilbrium? ? byla tam ciekawa dyskusja i sie przerwala.......ktos porownywal skladniki moczu nawet..jak dobrze pamietam.......
Hej cate72
Tak, to ja coś tam pisałem na ten temat, jak również zrobiłem krótkie rozważania na temat przydatności ludzkiego moczu jako nawozu do akwarium  .
Jeżeli chodzi o Aquadur i Seachem Flourish Equilibrium, to generalnie jak zauważył Bartek w tamtym wątku (chociaż nie napisał tego wprost), Aquadur jest remineralizatorem stworzonym pod kątem akwariów typu Tanganika czy Malawi, dlatego zawiera sporo sodu i mniej potasu. W akwariach tego typu to praktycznie bez znaczenia, bo nieczęsto z pielęgnicami afrykańskimi trzyma sie rosliny. Natomiast Seachem Flourish Equilibrium to remineralizator stworzony specjalnie pod kątem akwarium roślinnego, dlatego w ogóle nie zawiera sodu czy chlorków, o których sądzi się, że w nadmiarze wywierają niekorzystny wpływ na rośliny.
Jeżeli więc zastanawiasz się nad wyborem między tymi dwoma produktami pod kątem akwarium roślinnego, to wybór jest prosty: Seachem Flourish Equilibrium, chociaż na początku, na twoim miejscu spróbowałbym mieszać wodę RO z kranovitem wg receptury, którą podał Ci Kadazan w innym wątku, oszczędzi Ci to czasu i pieniedzy, a efekt może być podobny.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
dzieki spider72 za odpowiedz  widze ze tez jestes 72
Narazie mieszam RO z kranowka....zobaczymy  ....tak sie tylko zastanawiam bo dajac narazie 3 czesci RO do 1 kranowki moja woda jest chyba bardziej jalowa ?....czy powinnam zatem nawozic wiecej?  ....Nigdy nie uzywalam wody RO i w tej kwestii raczkuje.....Tutaj coraz wiecej osob przechodzi tylko na wode RO stad byly moje pytania
-
cate72
●
cate72 napisał(a):... widze ze tez jestes 72
... ano jestem, to dobry rocznik, tak na marginesie cate72 napisał(a):Narazie mieszam RO z kranowka....zobaczymy  ....tak sie tylko zastanawiam bo dajac narazie 3 czesci RO do 1 kranowki moja woda jest chyba bardziej jalowa ?....czy powinnam zatem nawozic wiecej?  ....Nigdy nie uzywalam wody RO i w tej kwestii raczkuje.....Tutaj coraz wiecej osob przechodzi tylko na wode RO stad byly moje pytania
Zgadza się, że dodajac wode RO do kranowej rozcieńczamy wszystkie sole, które się w niej znajdują częściowo ją wyjaławiając, jednak niekocznie wiąże się to ze zwiększonym nawożeniem. Jeżeli w kranie masz niskie poziomy azotanów i fosforanów (makroelemety) to generalnie zmniejszysz tylko twardość wody i ilość mikroelementów, które w większości wypadków w wodzie kranowej występują w formie nieschelatowanej, czyli i tak nie przyswajalnej przez rośliny. Reasumując praktycznie zmniejszysz tylko twardość powodowaną przez wszystkie sole wapnia i magnezu, jednak nawet w miękkej wodzie poziom tych pierwiastków jest zazwyczaj wystarczający dla roślin.
Jedyną różnicą w stosunku do używania tylko wody z RO + remineralizator sachema a mieszania kranowitu z RO jest to, że w pierwszym wypadku nie musiałabyś uzupełniać potasu, gdyż preparat ten stosowany zgodnie z zaleceniem producenta daje poziom K 50mg/l w wodzie podmienianej, natomiast w kranowicie zazwyczaj występuje bardzo niski poziom tego pierwiastka i trzeba go uzupełniać np. podając K2SO4 albo komercyjny preparat jak np.Seachem Flourish Potassium, jeżeli już decydujesz się na tą markę.
W przypadku dużej zawartości NO3 i PO4 w Twojej kranówie, po rozcieńczeniu z wodą z RO faktycznie niezbędne byłoby zwiększenie dozowania tych makroelementów do akwarium, jednak to o wiele rzadziej spotykany przypadek.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Powiem jedno. Jak mialem muszlowce, i zaczalem dodawac sode oczyszczona.... stały się bezpłodne, czy ktos moze potwierdzic cos podobnego? Czy to u mnie tylko tak wyszlo? Mowiac bezplodne mam na mysli sytuacje w ktorej z ikry po tarle nic sie nie wykluło...a przed dodawaniem sody bylo normalnie
ja znam wielu przypadkow ze uzywajac samej RO z solami nie rozmnazaly sie krewetki.......po zmianie i wymieszaniu RO z kranowa ..wszystko wrocilo do normy Jedyną różnicą w stosunku do używania tylko wody z RO + remineralizator sachema a mieszania kranowitu z RO jest to, że w pierwszym wypadku nie musiałabyś uzupełniać potasu, gdyż preparat ten stosowany zgodnie z zaleceniem producenta daje poziom K 50mg/l w wodzie podmienianej, natomiast w kranowicie zazwyczaj występuje bardzo niski poziom tego pierwiastka i trzeba go uzupełniać np. podając K2SO4 albo komercyjny preparat jak np.Seachem Flourish Potassium, jeżeli już decydujesz się na tą markę.
wiec dobrze myslalam...ze uzywajac reminerlizatora Sachema juz nie powinno sie uzywac Flourish Potassium......byloby to chyba przedawkowanie  i glony murowane
I chyba zostane przy mieszaniu RO z kranowa.....mniejszy problem udalo mi sie juz duzo zbic KH i GH
wczesniej
KH 11 GH 20
TERAZ KH 7 GH 14
JAK DOJDE DO POZADANEJ TWARDOSCI ....w jakich proporcjach powinnam mieszac wode?
czy wy tez zaczeliscie schodzic z KH do 1?  ...coraz wiecej zwolennikow widze takiej wartosci 
-
cate72
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cate72 napisał(a):Powiem jedno. Jak mialem muszlowce, i zaczalem dodawac sode oczyszczona.... stały się bezpłodne, czy ktos moze potwierdzic cos podobnego? Czy to u mnie tylko tak wyszlo? Mowiac bezplodne mam na mysli sytuacje w ktorej z ikry po tarle nic sie nie wykluło...a przed dodawaniem sody bylo normalnie
ja znam wielu przypadkow ze uzywajac samej RO z solami nie rozmnazaly sie krewetki.......po zmianie i wymieszaniu RO z kranowa ..wszystko wrocilo do normy Jedyną różnicą w stosunku do używania tylko wody z RO + remineralizator sachema a mieszania kranowitu z RO jest to, że w pierwszym wypadku nie musiałabyś uzupełniać potasu, gdyż preparat ten stosowany zgodnie z zaleceniem producenta daje poziom K 50mg/l w wodzie podmienianej, natomiast w kranowicie zazwyczaj występuje bardzo niski poziom tego pierwiastka i trzeba go uzupełniać np. podając K2SO4 albo komercyjny preparat jak np.Seachem Flourish Potassium, jeżeli już decydujesz się na tą markę.
wiec dobrze myslalam...ze uzywajac reminerlizatora Sachema juz nie powinno sie uzywac Flourish Potassium......byloby to chyba przedawkowanie  i glony murowane I chyba zostane przy mieszaniu RO z kranowa.....mniejszy problem udalo mi sie juz duzo zbic KH i GH wczesniej KH 11 GH 20 TERAZ KH 7 GH 14 JAK DOJDE DO POZADANEJ TWARDOSCI ....w jakich proporcjach powinnam mieszac wode?  czy wy tez zaczeliscie schodzic z KH do 1?  ...coraz wiecej zwolennikow widze takiej wartosci 
Gdzie ci zwolennicy? :/
Jesli KH7 Ci odpowiada to zostań przy takim, MSZ bezpiecznie możesz zjechac do ~4.
Dziwie się ludziom którzy jadą na czystej remineralizowanej osmozie(a są i geniusze co myślą że czyste RO to jest to  ) bez wyraźnej konieczności. Usuwanie z wody jonów po to, żeby później głowić sie jak umieścić je tam z powrotem zakrawa na rodzaj jakiejś masochistycznej zabawy. Zwłaszcza, że nie wystarczy dosypać paru prostych soli tak, by twardośc w testach wychodziła OK.
Jeszcze niedawno nie było takich problemów, teraz osmozy staniały i każdy chce być 'PRO'. 
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
a no innych forach duzo razy sie spotkalam z taka twardoscia......dla mnie to tez za malo.......chce wlasnie osiagnac wartosc KH4....wg mnie to idealna wartosc 
-
cate72
●
Dziwie się ludziom którzy jadą na czystej remineralizowanej osmozie(a są i geniusze co myślą że czyste RO to jest to ) bez wyraźnej konieczności. Usuwanie z wody jonów po to, żeby później głowić sie jak umieścić je tam z powrotem zakrawa na rodzaj jakiejś masochistycznej zabawy
To o mnie, więc spróbuję się wytłumaczyć. Chodzi o stosunek Ca:Mg. W wodzie kranowej może się zdarzyć, że jest nieodpowiedni i będą kłopoty. Dzięki 100% RO uzdatnionej solami wiemy, że stosunek jest prawidłowo dobrany. To tyle filozofii, a przyznam osobiście, że mi też się nudzi wlewanie wapiennego mleka do akwa  Chyba wrócię do mieszania kranovitu. czy wy tez zaczeliscie schodzic z KH do 1? ...coraz wiecej zwolennikow widze takiej wartosci
Absolutnie odradzam wyjaławiania do takich wartości! O ile nie jest to akwarium z czarnymi wodami, a zwykłe roślinne, to spokojnie można utrzymywać KH w przedziale 4-8 i będzie dobrze. Także dla ryb z wód miękkich takie wartości są bezpieczne.
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
no oki....ponizej nie zejde  ...a zwolennikow uzywania samej RO + sole jest tyle samo co mieszanie RO z kranowa.......i badz tu madry 
-
cate72
●
Kadazan ty uzywasz RO z solami od max-a prawda?jak dlugo ich uzywasz?czytalam ze kiedys tez mieszalaes RO z kranowa......patrzac teraz ktora metoda jest wg ciebie lepsza?
Nie chodzi mi o wygode tylko o bardziej dobrane mikro i makro 
-

kicia
●
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
|