Nowicjusz - projekt proszę o opinie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowicjusz - projekt proszę o opinie

Liczba wyświetleń: 1415·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Jestem raczkującym w temacie akwa roślinnego. Oglądając Wasze wspaniałe akwaria zamarzyło mi się mieć choćby namiastkę tego. Za tydzień odbieram nowy baniak 450l, po 3 latach „walki” nabyłem trochę doświadczeń i postawiłem sobie trudne zadanie - połączyć hodowlę palet wraz z roślinami. Na początek zabrałem się za projekt obsadzenia, bardzo Was proszę o wszelkie uwagi, sugestie i komentarze na jego temat. :oops:

- akwa profilowane 150x50x60
- oświetlenie 4xT5 (3xaqualine planta, 1x ocean white)
- CO2 z butli 1,5 - nowizna jeszcze nawet nie napełniona
- jakiś drobny jasny żwirek (szukam)
- tło za baniakiem, własnej produkcji ze sterepianu -dodatkowo oświetlone
- nawożenie - spróbuję poeksperymentować z PMDD + kulki gliniano-torfowe
- filtr wew. i zewnętrzny Flual 104, wiadomo trzeba będzie dokupić coś mocniejszego
- filtr RO – bo karnówkę mam tragicznie twardą
- pH ok 6,8
- To 13
- Tw 5
-tem. . 27-28 st.
- NO3 ok. 20ml/l
-PO4
Rybcie to:
- docelowo 8-10 palet
- 50 neonów
- 4 kosiarki
- 4 kiryski
- 1 glonojad
- 1 bocja

Margod

12 maja 2006, 20:23   (#2)  

Witam
Co do projektu obsady akwarium roślinami,to Alternathery raczej beda pasowac w środku lub z tyłu a nie z przodu. Ponadto na korzenie przyczepił bym Microsorium i Bolbitisa :wink:

Posty na temat ryb zostały umieszczone jako osobny wątek w subforum "Zwierzęta w akwarium roślinnym"!
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

12 maja 2006, 21:13   (#3)  

AJ napisał(a):Witam
Co do projektu obsady akwarium roślinami,to Alternathery raczej beda pasowac w środku lub z tyłu a nie z przodu. :wink:

Dzięki, masz rację. Nie zwróciłem uwagi, że te rośliki mogą osiągnąć znaczną wysokość. Poszukam czegoś innego w to miejsce. Może jakieś sugestie.

Margod

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Paludarium - projekt AquaOwner

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4014
Zapraszam do obejrzenia wstępu do projektu paludarium naszego czerwonowłosego kolegi zza zachodniej granicy. Może zainspiruje kogoś do postawienia takiego szkiełka :)

Pilotażowy projekt sklepu RA

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-nowo-10-0818news-55e306e7731eed33f6419045bde34e19.jpg Pilotażowo wdrażamy usługę dostawy paczek z roślinami na sobotę, abyście mogli za...
YouTube

DOOA - nowy projekt ADA

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 52 · Wyświetlenia: 29433
dooa2.jpg Szczegóły poznamy za 5 dni: http://www.adana.co.jp/dooa/en/index.html Jak myślicie, co kryje się za nowym brandem?

Paludaria i sump - mój projekt

Maikardaaion w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9369
IMG_8298.jpg Witam wszystkich serdecznie, Chciałbym zaprezentować krótką relację z budowy od początku nietypowego zespołu zbiorników, tworzących z założenia kompletny mały ekosystem. Całość odrobin...

Biurkowy projekt w stylu Dooa

MarioMarina w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3011
Witam, przedstawić Wam chciałem projekt stylizowany na aranżacjach Dooa Szkiełko to kostka OW o rozmiarach 22*22*22. Oświetlenie stanowi lampa Chihiros wabi kusa stand którym świecę 12h na dobę. Rośl...

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2121
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Projekt hardscape

Krzysztof Golec w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 8663
Witam serdecznie, To mój pierwszy post na forum, więc jeszcze raz witam wszystkich serdecznie. I nie tylko pierwszy post ale i pierwsze akwarium w życiu... Stąd bardzo proszę o stosowną krytykę a'p...

Nowy projekt roślinnej 80l

Romo1988 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 10972
Witam wszystkich. Dzisiaj postanowiłem zrobić restart mojej 112 tym razem na podłożu H.E.L.P Advanced Soil Plants i 100 % wody ro z mineralizatorem firmy VIMI w związku z czym przygotowałem sobie mały...

Projekt dwa-Rośliny w szkle

kakarot w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4858
Przepalona żarówka,stare słoiki karawki itp można wykorzystać Rośliny pozyskane z przydomowych zakamarków tym razem nie z lasu :wink: Kilka naczyń wykorzystałem już, poluję na inne i będę pokazywał ...

Mój pierwszy projekt na IAPLC

kviatek88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 13307
Przymierzam się do wzięcia udziału pierwszy raz w IAPLC i innych konkursach. Co z tego wyjdzie zobaczymy. IMG_0003.JPG

Statystyki

Ten temat przegląda 1049 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1049 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.