|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Mam problem.Od niedawna mam w zbiorniku kilka brzanek.Z czasem okazało się,że niepasują do mojej koncepcji.Postanowiłem oddac je teściowi.I tu pojawił się problem.Od kilku dni męcze się i próbuje,złapać te "cholery".Wypróbowałem już chyba wszystkie sposoby.Nawet nęcenie pokarmem niepomaga.Jak wy radzicie sobie z wyławianiem ryb w gęsto zarośniętych baniakach?Jestem tak zdesperowany,że zakładam wyrwanie całego zielska ze zbiornika,ale tego chciałbym naturalnie uniknąć.Sprawa dośc pilna,więc prosiłbym o pomoc.
-
Gość
●
Podobny problem miałem z łapaniem kosiarek. Za szybkie i za cwane.
Rozwiązaniem było zrobienie przegrody z kawałka starej firanki i 2 metalowych prętów. Operacja na 4 ręce. Jedna osoba zagania ryby w róg akwarium, 2 rozciąga szczelnie przegrodę. Na małej przestrzeni złapanie ryb w siatkę nie jest już problemem. Wymagało to co prawda wyjęcia roślin z jednego rogu akwarium, ale lepsze to niż wyciągać rośliny z całego akwa.
Powodzenia. 
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja często stosuję łowienie nocne.  Czyli zakradam się z siatką w nocy (kilka godzin po zgaszeniu oświetlenia), czasem dodatkowo próbuję wykorzystać silną latarkę. Alternatywnie wieczorem wyłączam wszystkie świetlówki z wyjątkiem jednej z tyłu i jest dużo łatwiej. Wadą tego rozwiązania jest to, że nie da się go zastosować jeśli chcesz złapać konkretną rybę, która niezbyt się różni od reszty...
Pozdrawiam
-
Refrenik
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dałem rade.
Właśnie złapałem wszystkie brzanki.Cała operacja trwała od godziny 15:00.Na pierwsze dwie sztuki dobre okazało się wsypanie pokarmu do siatki i delikatne poruszanie siatką "góra,dół".Niestety reszta już niedała się na ten sposób nabrać.Pozostało mi "ganianie" siatką po całym zbiorniku i liczenie na łud szczęścia.Jednym słowem trzeba miec anielską cierpliwość  Nieobyło się bez strat:Kilka kabomb połamanych,jedna blyxa zmarnowana i alternatera zgubiła kilka liści.
-
Gość
●
Powiązane tematy
Macie jakiś sprawdzony sposób na dezynfekcję kupionych roślin pod kątem ślimaków? Same w sobie nie są trudne do usunięcia, ale problem leży w tym, że to zawsze są jednak jajka, których nie widać, a wi...
Witajcie.
Rośliny kupiłem Premium (gwarancja jakości i tym podobne bzdury) :oops: i dostałem gratis Rozdętki, wypławki i PIJAWKI! Jedną z pijawek udało mi się złapać, druga zagrzebała się w podłożu i...
Kolejny odcinek "AkwaGadki" - tym razem poświęcony eutanazji ryb akwariowych :-/
Mój sposób na urządzenie akwarium dla Caridina logemanii (Caridina cf. cantonensis)
Mój sposób na urządzenie akwarium dla Caridina logemanii (Caridina cf. cantonensis)
filtr-hamburski
Użyto:
Beniba...
Drodzy Państwo, poszukuję dopełnienia obsady do niegęsto zarośniętych 112l.
Chciałbym żeby jakaś większa spokojna ryba pływała w górnej strefie zbiornika.
Ryba raczej samotnik bo na kolejne stado nie...
Witam. Wrzuciłem do akwarium 7 rozdętek, pomogły mi pozbyć się brązowych glonów. Niestety teraz już nie są mi potrzebne a jest ich mniej więcej ze 70, nie wiem ile ikry tych że ślimaków jest jeszcze n...
Słuchajcie, macie sprawdzone sposoby na rozmnożenie tej ryby? Tylko nie wiedza przekopiowana z netu, tylko własne spraktykowane sposoby. Proszę o info, może być tu, albo na PW.
Witam,
pewnie są tacy jak ja,że wkurzają się na nieproszonych gości w akwarium - ślimaki.
Wydaje mi się że kilku osobom mogę pomóc :D
Mianowicie wpadłem na pomysł odsysania ślimaków rurką, bez ko...
Jak złapać rybę w akwarium roślinnym? Zrobiłem z butelki po wodzie mineralnej kotnik i umieściłem go w zbiorniku. Chciałem przenieść do niego jedną, dwie, tyle ile się uda złapać samic Oryziasa z ikrą...
witam,
chciałbym dowiedzieć się czy znacie jakieś rybki które będą robić mi selekcję w akwarium zjadając narybek gupików ?
mam problem, mnożą się na potęgę a nie ma chętnych na nie.
|
|