Sposób na rybe - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sposób na rybe

Liczba wyświetleń: 1670·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

11 maja 2006, 20:38 Sposób na rybe  (#1)  

Mam problem.Od niedawna mam w zbiorniku kilka brzanek.Z czasem okazało się,że niepasują do mojej koncepcji.Postanowiłem oddac je teściowi.I tu pojawił się problem.Od kilku dni męcze się i próbuje,złapać te "cholery".Wypróbowałem już chyba wszystkie sposoby.Nawet nęcenie pokarmem niepomaga.Jak wy radzicie sobie z wyławianiem ryb w gęsto zarośniętych baniakach?Jestem tak zdesperowany,że zakładam wyrwanie całego zielska ze zbiornika,ale tego chciałbym naturalnie uniknąć.Sprawa dośc pilna,więc prosiłbym o pomoc.

Gość

12 maja 2006, 11:39   (#2)  

:lol:
Podobny problem miałem z łapaniem kosiarek. Za szybkie i za cwane. :wink:
Rozwiązaniem było zrobienie przegrody z kawałka starej firanki i 2 metalowych prętów. Operacja na 4 ręce. Jedna osoba zagania ryby w róg akwarium, 2 rozciąga szczelnie przegrodę. Na małej przestrzeni złapanie ryb w siatkę nie jest już problemem. Wymagało to co prawda wyjęcia roślin z jednego rogu akwarium, ale lepsze to niż wyciągać rośliny z całego akwa.
Powodzenia. :)
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

12 maja 2006, 12:41   (#3)  

Ja często stosuję łowienie nocne. :wink: Czyli zakradam się z siatką w nocy (kilka godzin po zgaszeniu oświetlenia), czasem dodatkowo próbuję wykorzystać silną latarkę. Alternatywnie wieczorem wyłączam wszystkie świetlówki z wyjątkiem jednej z tyłu i jest dużo łatwiej. Wadą tego rozwiązania jest to, że nie da się go zastosować jeśli chcesz złapać konkretną rybę, która niezbyt się różni od reszty...
Pozdrawiam

Refrenik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 maja 2006, 19:52   (#4)  

Dałem rade.
Właśnie złapałem wszystkie brzanki.Cała operacja trwała od godziny 15:00.Na pierwsze dwie sztuki dobre okazało się wsypanie pokarmu do siatki i delikatne poruszanie siatką "góra,dół".Niestety reszta już niedała się na ten sposób nabrać.Pozostało mi "ganianie" siatką po całym zbiorniku i liczenie na łud szczęścia.Jednym słowem trzeba miec anielską cierpliwość :) Nieobyło się bez strat:Kilka kabomb połamanych,jedna blyxa zmarnowana i alternatera zgubiła kilka liści.

Gość

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

chyba ślimaki (3).jpg

Jaki sposób na oczyszczanie nowych roślin?

Victhe w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8211
Macie jakiś sprawdzony sposób na dezynfekcję kupionych roślin pod kątem ślimaków? Same w sobie nie są trudne do usunięcia, ale problem leży w tym, że to zawsze są jednak jajka, których nie widać, a wi...
YouTube

Sposób na pijawki

szukamiszukam w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3555
Witajcie. Rośliny kupiłem Premium (gwarancja jakości i tym podobne bzdury) :oops: i dostałem gratis Rozdętki, wypławki i PIJAWKI! Jedną z pijawek udało mi się złapać, druga zagrzebała się w podłożu i...
YouTube

Jak zabić rybę - eutanazja ryb

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 15113
Kolejny odcinek "AkwaGadki" - tym razem poświęcony eutanazji ryb akwariowych :-/
YouTube

Mój sposób na urządzenie akwarium dla Caridina logemanii (Ca

Arrowb w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1687
Mój sposób na urządzenie akwarium dla Caridina logemanii (Caridina cf. cantonensis) Mój sposób na urządzenie akwarium dla Caridina logemanii (Caridina cf. cantonensis) filtr-hamburski Użyto: Beniba...
_DSC1172.jpg

Uzupełnienie obsady o dużą rybę w 112l

Jaworrr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2099
Drodzy Państwo, poszukuję dopełnienia obsady do niegęsto zarośniętych 112l. Chciałbym żeby jakaś większa spokojna ryba pływała w górnej strefie zbiornika. Ryba raczej samotnik bo na kolejne stado nie...

Ślimaki Rozdętki - dobry sposób na likwidację.

Wraithlor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 13189
Witam. Wrzuciłem do akwarium 7 rozdętek, pomogły mi pozbyć się brązowych glonów. Niestety teraz już nie są mi potrzebne a jest ich mniej więcej ze 70, nie wiem ile ikry tych że ślimaków jest jeszcze n...

Bystrzyk Amandy sposób na rozmnożenie

marlowe w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3364
Słuchajcie, macie sprawdzone sposoby na rozmnożenie tej ryby? Tylko nie wiedza przekopiowana z netu, tylko własne spraktykowane sposoby. Proszę o info, może być tu, albo na PW.

Sposób na ślimaki

Kornlander w Zwierzęta · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 13299
Witam, pewnie są tacy jak ja,że wkurzają się na nieproszonych gości w akwarium - ślimaki. Wydaje mi się że kilku osobom mogę pomóc :D Mianowicie wpadłem na pomysł odsysania ślimaków rurką, bez ko...

Jak złapać rybę w akwarium roślinnym?

DavyJones w Zwierzęta · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6789
Jak złapać rybę w akwarium roślinnym? Zrobiłem z butelki po wodzie mineralnej kotnik i umieściłem go w zbiorniku. Chciałem przenieść do niego jedną, dwie, tyle ile się uda złapać samic Oryziasa z ikrą...

sposób na gupiki ? rybożerne ryby

tomaszek1606 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5917
witam, chciałbym dowiedzieć się czy znacie jakieś rybki które będą robić mi selekcję w akwarium zjadając narybek gupików ? mam problem, mnożą się na potęgę a nie ma chętnych na nie.

Statystyki

Ten temat przegląda 165 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 165 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.