Dławik 36-40W a świetlówka 18W - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dławik 36-40W a świetlówka 18W

Liczba wyświetleń: 875·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Planuję przerobić firmową pokrywę. Mam dławik 36-40W, I= 0,43A, starter Osram 80W i świetlówkę 18W. Mogę tą świetlówkę podłączyć do takiego dławika oraz startera???? Mogę umieścić świetlówkę 1,5cm nad lustrem wody, czy chlapnięcie na rozgrzaną świetlówkę nie spowoduje jej pęknięcia????

kermit88

11 maja 2006, 07:28   (#2)  

Statecznik powienien miec taka moc jak swietlowka. Zastosowanie tego stat. spowoduje skrocenie zywotnosci swietlowek nawet do 3-5razy, ale dzialac bedzie, natomiast odnosnie startera zalezy na jaka jest moc, podales ze 80W ale to jest jego gorna granica a jaka jest dolna zawsze na starterach jest napisane albo od - do np 65...80W albo wyszczegolnione np. 4,6,8,13,18,22W

neo_ns

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

17263024922056816243280038951954.jpg

Która lampa bądź świetlówka jest energooszczędna

Basia9819 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2644
Witam a właśnie się zastanawiam nad wymianą oświetlenia u siebie w akwarium 60l na jakiś którejś bardzo energooszczędne tylko nie wiem czy wziąć sobie świetlówkę czy po prostu lampę ledową i to jest m...
YouTube

Belka power LED na Arduino 18w

anty1234 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 7621
Witam. Chciałem zapytać znawców tematu czy dobrze obmyśliłem temat podłączenia belki na sterowniku Arduino (myślałem też o nodemcu) i driverów p4115. W załączeniu będzie schemat, co można poprawić zro...

Belka vs świetlówka LED

bigfe w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1825
Witam, mam spory dylemat dotyczący oświetlenia w nowo planowanym akwarium. W skrócie: do tej pory miałem akwarium roślinne (mało wymagające gatunki) które stało na ziemi i było oświetlane (pod pokrywą...

Świetlowka T5 na LED

lotus w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1428
Witam, Niestety nie mam czasu na przegląd wszystkich wątków o oświetleniu, ale mam dość specyficzne pytanie, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Mam w tej chwili Sylvania, 2x80W 4000K T5 i 2x80W 10000...

Świetlówka Diversa led -w czym problem- świeci 2 s

azet w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1543
Witam. Pytanie do elektryków. Jakiś czas temu , kupiłem w 2016 https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...

Świetlówka AZOO Tri-Power Light - proszę o opinię

prcz0 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1324
Hej. Czy ktoś używał tej lub podobnej świetlówki? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/swietlowki-t8/swietlowki-t8/15w-45cm/swietlowka-azoo-tripower-light-44cm-p-32984.html Moje akwarium to...

Jaka świetlówka t8 do 72l LT

Paulaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2947
Witam. Posiadam zbiornik 72l na ziemi ogrodowej, typowy lt. W standardowej pokrywie obecnie świecą dwie świetlówki LED (takie:https://archiwum.allegro.pl/oferta/oswietlenie-led-do-akwarium-50-cm-5630-...

Jaka świetlówka do akwarium?

SławekW w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2142
Witam. Założyłem akwarium 200L. W obudowie mam miejsce na trzy świetlówki T5. Obecnie mam zamontowane dwie nowe aquastar i grolux - obie 45W. Jedna jest starsza aquastar 45W i chyba zaczyna delikatnie...

Swietlowka LED Plant Grow

leczyk10 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3523
Czesc Wam Zastanawiam sie nad dolozeniem do 2x24 T5 w 72litrach dodatkowo owej swietlowki. Zainteresowala mnie z racji braku dodatkowych statecznikow itp. Kabelek i odrazu do kontaktu. Opis produkt...

Statecznik Elektroniczny 2x36w do świetlówek 18w

fullkazik w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1985
C Czy da rade podpiąć statecznik elektryczny 2x36w do świetlówek 18w , 2 lub 4 . J ak bedzie wygladał schemat ? :D

Statystyki

Ten temat przegląda 1014 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1014 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.